kaszubka33 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zbliżają się święta i każdy z nas chciałby zaskoczyć domowników i gości czymś nowym i ciekawym . Dlatego podaje przepis na fajne ciasto. Może ktoś skorzysta:Biedronka czyli ciasto w kropki: ciasto kruche:3 szkl. mąki1 szkl. cukrukostka margarynyzagnieść ciasto i włożyć do lodówki ( najlepiej na cała noc aby się dobrze schłodziło, lub na godzinę do zamrażalnika ) przygotować ciasto lane :3 żółtka 1/2 szkl. cukru1 śmietana 18% (kwaśna 250ml.)1 łyżeczka sody1 łyżka wody3 łyżki kakaopiana z trzech białek Zmieszać wszystkie składniki ciasta na koniec dodać białka, Ciasto kruche zetrzeć na tarce najlepiej bezpośrednio w ciasto lane i delikatnie wymieszać. Upiec dwa jednakowe placki. Na wystudzonym placku ułożyć owoce najlepiej wiśnie i zalać dwiema tężejącymi galaretkami, kiedy galaretki zastygną wyłożyć na nie krem lub bitą śmietanę, na to drugi placek i polać polewą czekoladową. Ja daje krem budyniowy: 1/2 litra mleka , 1 budyń , łyżka mąki pszennej , 3/4 szkl. cukru i kostka ( 250g) margaryny lub masła. W razie wątpliwości służę pomocą. :smile: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Czerwca 2009 To jest tort śmietanowy wykonany na urodziny Mikołaja. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Listopada 2009 Do tego kawa i co nam więcej potrzeba...... Wszystkiego najlepszego dla wszystkich Marcinów. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Listopada 2009 Potrzeba przepisu :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Listopada 2009 Moje rogale MarcińskieKaszubko, czy robisz je po poznańsku? Chodzi mi o rodzaj ciasta i nadzienie. Taki apetyczny półmisek z samego rana :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Listopada 2009 Przepis jest mój autorski , znalazłam kilka przepisów w necie i na podstawie ich opracowałam swój. U nas cukiernie też oferują rogale Marcińskie , kupiłam aby ocenić ich smak. Ja rewelacji w smaku nie odnalazłam. Więc zrobiłam swoje. Ciasto drożdżowe : 1 kg. mąki pszennej tortowej 100g drożdży świeżych 3 żółtka 1/2 szklanki cukru około 2 szklanek mleka 250 g margaryny rozpuszczonej pół łyżeczki soli olejek waniliowy Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Nadzienie : 1 szklanka maku garść orzechów włoskich garść orzechów arachidowych 50 g płatków migdałowych 50g margaryny 1/2 szklanki cukru 3 ubite białka olejek migdałowy lub rumowy ( ja dałam rumowy ) Mak sparzyć , zmielić trzy razy , razem z makiem zmielić orzechy ,ale raz . W garnku roztopić margarynę , dodać masę makowo- orzechową , cukier i przesmażyć chwilę . Do zimnej masy dodać białka , olejek i migdały. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Listopada 2009 No Haniu z samego rana tak podrażnić kubki smakowe ? Półmisek wygląda przesmacznie :tongue: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Listopada 2009 Dzięki za przepis,jakie duże kwadraty wycinasz z ciasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Świąteczne ciasteczka . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Jakie wspaniałości.Pamiętam,ze z moją mamą zawsze piekłam takie ciasteczka :grin: .Potem moim zadaniem było ozdobienie ich miodem,migdałami i drobnymi cukiereczkami..Najgorsze w tym wszystkim było to,że potem nikomu nie pozwalałam mojej twórczości zjeść!!! :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Haniu jak zwykle cukiernicze dzieło :grin: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 31 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Marca 2010 Ciasteczka owsiane 2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 100 g margaryny 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki ziaren( dowolnych) np. pestki dyni, słonecznika , sezam , siemię lniane , orzechy ziemne , mak. Wszystkie suche produkty łącznie ziarnami wsypać do miski i wymieszać , dodać tłuszcz i jajka , wszystko razem połączyć , najlepiej ręką . Nabierać kulki wielkości orzecha włoskiego spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 -15 min. Druga wersja bardziej słodka to zamiast ziaren dajemy mieszankę : siekana czekolada , kokos , rodzynki ,kandyzowane ananasy , papaję , suszone śliwki , orzechy , migdały . Kompozycja nasion lub bakalii dowolny , każdy daje to co lubi lub co ma . Ciastka długo zachowują świeżość . Ja w tej drugiej wersji daję połowę cukru , bo słodycz nadają im bakalie. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Znów święto , to zrobiłam małe co nie co :grin: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Stycznia 2011 zrobiłam małe co nie coAle popisowe co nie co :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Znów święto , to zrobiłam małe co nie co :grin: Ale bomba kaloryczna :grin: :thumbsup: super :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Stycznia 2011 chyba smakowa nie kalorycznajak jest coś dobre to się wcina a o kaloriach nie myśli Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Haniu..-siostro..rewelacja :clap: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Jak bym bliżej mieszkał to bym się wprosił :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Stycznia 2011 ja bym się nie wpraszał tylko zwędził jak przystało na zwędzarniczą brać Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Lutego 2011 Takie małe co nie co :grin: Ostania fotka szybkie ciasto z jabłkami skład: 4 jaja szklanka cukru 2 szklanki mąki pół szklanki oleju łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody szklanka bakalii ( można wykorzystać wszelkie końcówki bakalii) 3-4 jabłka pokrojone w kostkę. Białka ubić ,cały czas ubijając dodawać po kolei cukier , żółtka , olej , kakao ,mąka z proszkiem i sodą , bakalie. Dodać jabłka i wymieszać łyżką .piec około 40 min w 180 st/C. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Lutego 2011 Oj, szkoda, że tak mam do TEGO ciasta tak daleko, oj szkoda.smacznego tym co dostąpią zaszczytu jedzenia,pozdrawiam,Mirek Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Lutego 2011 kaszubka33, ten z ostatniej fotki to wyglądem przypomina Mi ciasto które pieczemy nazywa się "Salceson" Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Lutego 2011 Ostania fotka szybkie ciasto z jabłkamiA poprzednie? Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Lutego 2011 Dziś upiekłam ciasto Iwonki Wosiowej , " shrek " :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Lutego 2011 mniam, mniam cholera do Ciebie to daleko, ale do Iwy.................... :lol: dużo bliżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.