Maxell Posted March 3, 2024 Report Share #1 Posted March 3, 2024 W imieniu Kolegi Marcela, proszę o zapoznanie się z projektem Jego przyszłej wędzarni i dokonanie jego oceny. Wszelkie wskazania i poprawki, mile widziane. Celem podniesienia przejrzystości zdjęcia, załączam plik pdf: wedzarnia 2-Layout1.pdf Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20627-projekt-w%C4%99dzarni-kolegi-marcel089-pro%C5%9Bba-o-opinie-i-ewentualne-uwagi/ Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 3, 2024 Report Share #2 Posted March 3, 2024 (edited) Ja zrobiłabym - otwór w syropie większy tak 30-35 cm - dach nie unoszony są otwory dodatkowe starczyło. - dach odwrotnie spadek aby woda nie spadała na palenisko. - ja mam ściany podwójne z boazeria 2x16 mm 32/25 to przesada. Może mniej otworów ale za to 8 cm . - foli aluminiową zbędna . - blacha nierdzewna podnosi tylko kosz starczy czarna. Nierdzewna będzie czarna po kilku siedzeniach. - mam chyba ? większy otwór do paleniska . Jak trzeba mogę sprawdzić. - dałbym większe okapy aby mniej zaciskało po ścianach.. - to palenisko z boku? jaki cel ? zimne wędzenie ? w życiu nie wyjdzie. Jeżeli już to ? Zakrycie stropu aby nie nasiąkł woda , i otwór duży otwór łączący jeżeli ma być 15x60 cm to starczy. Tylko ta przysłona od dołu. Tak aby opadająca blacha nie hamowała dymu. Chyba że konstrukcyjnie dociagnie do stropu i się zlicuje . . Ja bym z tego paleniska zrezygnował. Jak na zimno to w normalnym palenisku palić minimalnie trocinami na blasze. To co zaproponował kolega będzie działać ale można lepiej Edited March 3, 2024 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20627-projekt-w%C4%99dzarni-kolegi-marcel089-pro%C5%9Bba-o-opinie-i-ewentualne-uwagi/#findComment-907328 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts