Jump to content

Recommended Posts

W imieniu Kolegi Marcela, proszę o zapoznanie się z projektem Jego przyszłej wędzarni i dokonanie jego oceny. Wszelkie wskazania i poprawki, mile widziane.

projektmarcela.thumb.jpg.53350f7f1188d9c5b95fb80638f46902.jpg

Celem podniesienia przejrzystości zdjęcia, załączam plik pdf:

wedzarnia 2-Layout1.pdf

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Ja zrobiłabym

- otwór w syropie większy tak 30-35 cm 

- dach nie unoszony są otwory dodatkowe starczyło.

- dach odwrotnie spadek aby woda nie spadała na palenisko. 

- ja mam ściany podwójne z boazeria 2x16 mm 32/25 to przesada. Może mniej otworów ale za to  8 cm .

- foli aluminiową zbędna .

- blacha nierdzewna podnosi tylko kosz starczy czarna. Nierdzewna będzie czarna po kilku siedzeniach.

- mam chyba ? większy otwór do paleniska . Jak trzeba mogę sprawdzić.

- dałbym większe okapy aby mniej zaciskało po ścianach..

- to palenisko z boku? jaki cel ? zimne wędzenie ? w  życiu  nie wyjdzie. Jeżeli już to ? Zakrycie stropu aby nie nasiąkł woda , i otwór duży otwór łączący jeżeli ma być 15x60 cm to starczy. Tylko ta przysłona od dołu. Tak aby opadająca blacha nie hamowała dymu. Chyba że konstrukcyjnie dociagnie do stropu i się zlicuje . . Ja bym z tego paleniska  zrezygnował. Jak na zimno to w normalnym palenisku palić minimalnie trocinami na blasze.

To co zaproponował kolega będzie działać ale można lepiej

Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.