arkadiusz Opublikowano 31 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 31 Lipca 2019 A tu o zastosowaniu.1586.pdf Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 31 Lipca 2019 A tu o zastosowaniu. I zobacz Arku - ten artykuł ma już 15 lat - od tego czasu postęp w biotechnologii to naprawde duży skok . Do dyskusji o przetwórstwie , peklowaniach ,zmianach w mięśniach - trzeba sobie to poczytać. i całkiem nowsze opracowania ( i włosy człowiek ma na jeżyka) a także prymitywne o osmozie - o odwróconej osmozie- naprawde pomaga zrozumieć niektóre procesy , Zastanówmy się teraz , dlaczego mięso jest teraz jakieś inne ? co biotechnologia robi na etapie wzrostu trzody i nie tylko lada chwila to można będzie pewnie robić dziurki ( do peklowania) palcami a nie patyczkami . Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 31 Lipca 2019 A ja sądzè,że ten patyczek na obecnym etapie wiedzy do niczego nam nie jest potrzebny.Co bedzie w przyszłości to się dopiero okaże.p Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 A ja sądzę,że "Arkadiusz" to facet z wiedzą, ale nie znoszący sprzeciwu i innego zdania niż własne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 (edytowane) ale znam metodę masowania,która powoduje rozluźnienie mstruktury mięśni,w pewnym stopniu zniszczenie struktury komórek co powoduje poprawę przepuszczalności błon komórkowych i przyspieszenie peklowaniaNowoczesne masownice mają funkcję nacinania masowanego mięsa umieszczonymi w bębnie małymi ostrzami. Poprawia to rozluźnienie mięsa i szybsze wnikanie solanki , ale także przydaje się potem podczas składania elementów na wędzonki. Lepiej "się kleją ze sobą". Nie chcę wsadzać kija w mrowisko, ale pracuje kilkanaście lat przy takich maszynach i nie spotkałem się żeby w masownicach były jakieś urządzenia do nacinania. Są oczywiście tzw nacinarki. Są to urządzenia z jednym bębnem z ostrzami i wałkiem dociskowym lub dwa wałki z ostrzami, ale stosuje się je bezpośrednio zaraz za nastrzykiwarką i stanowią osobną maszynę pracującą niejako w linii z nastrzykiwarką. Pracowałem też z nastrzykiwarkami wyposażonymi w ostrza tzw "bagnety" które można zastosować dodatkowo lub zamiast drugiego zestawu igłowego najczęściej przy nastrzyku boczków. Polepsza to strukturę przekroju wyrobu eliminując widoczną w gotowym wyrobie solankę w postaci galarety.. Edytowane 3 Sierpnia 2019 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Luknij sobie do technologii mięsa Olszewskiego. Są chyba nawet zdjęcia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Niestety nie posiadam, ale z chęcią bym taką masownicę zobaczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Dodam to, ze jesli nawet pracujesz kilkanaście lat na masownicach, nie znaczy to, iz takowych nie ma. Poszukaj u nas na forum. Zdaje się, że wklejałem sporo informacji (ze zdjęciami) na temat nowoczesnych masownic. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 ale znam metodę masowania,która powoduje rozluźnienie mstruktury mięśni,w pewnym stopniu zniszczenie struktury komórek co powoduje poprawę przepuszczalności błon komórkowych i przyspieszenie peklowaniaNowoczesne masownice mają funkcję nacinania masowanego mięsa umieszczonymi w bębnie małymi ostrzami. Poprawia to rozluźnienie mięsa i szybsze wnikanie solanki , ale także przydaje się potem podczas składania elementów na wędzonki. Lepiej "się kleją ze sobą".Nie chcę wsadzać kija w mrowisko, ale pracuje kilkanaście lat przy takich maszynach i nie spotkałem się żeby w masownicach były jakieś urządzenia do nacinania. Są oczywiście tzw nacinarki. Są to urządzenia z jednym bębnem z ostrzami i wałkiem dociskowym lub dwa wałki z ostrzami, ale stosuje się je bezpośrednio zaraz za nastrzykiwarką i stanowią osobną maszynę pracującą niejako w linii z nastrzykiwarką. Pracowałem też z nastrzykiwarkami wyposażonymi w ostrza tzw "bagnety" które można zastosować dodatkowo lub zamiast drugiego zestawu igłowego najczęściej przy nastrzyku boczków. Polepsza to strukturę przekroju wyrobu eliminując widoczną w gotowym wyrobie solankę w postaci galarety..Temat wart rozpracowania, bo też o takim rozwiązaniu nie słyszałem.Raczej idzie się w kierunku zamykania struktury mięsa aby zminimalizować wyciek nastrzyku, a nie nie nacinania. To się nawzajem wyklucza. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Raczej idzie się w kierunku zamykania struktury mięsa aby zminimalizować wyciek nastrzyku, a nie nie nacinania. To się nawzajem wyklucza. Tak jest technologu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 (edytowane) Piszę z wiedzą jaką posiadam.Nie słyszałem o takim rozwiązaniu. Edytowane 3 Sierpnia 2019 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Dodam to, ze jesli nawet pracujesz kilkanaście lat na masownicach, nie znaczy to, iz takowych nie ma. Poszukaj u nas na forum. Zdaje się, że wklejałem sporo informacji (ze zdjęciami) na temat nowoczesnych masownic.I ja z takiego założenia wychodzę. Widziałem już sporo masownic, nawet z płaszczem grzejącym do rozmrażania mięsa i zawsze fajnie zobaczyć coś nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 W pobranej z netu książce Olszewskiego, w opisie budowy masownicy faktycznie autor wspomina o nożach i ich funkcji. Jeśli więc nacinanie ma sens, to nakłuwanie również. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Daj namiar do pobrania. Warto ją wrzucić na forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 O proszę, to bardzo ciekawe warto by opublikować całość to moim zdaniem trochę niekontrolowane nacinanie.W tradycyjnej nacinarce mamy możliwość ustawienia głębokości nacinania i pewność że wszystkie elementy będą nacięte ponieważ suną po kolei na taśmie podającej. Tutaj po wrzuceniu określonej masy może odbywać się to losowo. Ciekawe o jakich asortymentach pisze autor w tym fragmencie, podejrzewam że chodzi o produkcje szynek gotowanych lub coś w tym rodzaju. Dzięki za przytoczenie, człowiek cały czas się uczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Co prawda autor pisze o takim rozwiązaniu, wskazuje na zdjęcie masownicy w którym w opisie budowy nie ma informacji o nożach, ale pod tym zdjęciem jest opis platkownicydo mięsa mrożonego.Czy nie doszło do pomyłki? Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Na pewno nie. Płatkownica służy do cięcia na platki mięsa mrożonego, a to nie ma nic wspólnego z masowaniem. Poza tym, w tej książce zdjęcia są ustawiane właśnie w taki nietypowy sposób. To raz. Dwa, jest taka książka zbiorowego autorstwa o mięsie. Tam przedstawiono najnowsze urządzenia kilku firm światowych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Podasz tytuł? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.