Grzes7908 Posted March 18, 2024 Report Share #1 Posted March 18, 2024 Witam, Jako, że dotychczas zawsze stosowałem świeżą krew do kaszanki nie mam doświadczenia z suszoną krwią, a niestety teraz muszę takiej użyć. Jak wynika ze sposobu użycia na opakowaniu należy ją rozpuścić w odpowiednich proporcjach i z tym nie polemizuję. Czy ktoś może stosował suszoną krew bez rozpuszczania tzn. wsypał w postaci sypkiej do farszu? Jednocześnie proszę o ewentualne podpowiedzi na co powinienem zwrócić szczególną uwagę przy stosowaniu suszonej krwi. Z góry dziękuję i pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/ Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 18, 2024 Report Share #2 Posted March 18, 2024 (edited) Zawsze staram się stosować do specyfikacji. Będziesz musiał użyć blendera bo hemoglobina z zimną wodą lubi się zbijać w grudki.Możesz rozpuścić w zimnym rosole w którym gotowało się mięso.Ja wole ten drugi sposób. Edited March 18, 2024 by arkadiusz 1 Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/#findComment-910960 Share on other sites More sharing options...
Grzes7908 Posted March 18, 2024 Author Report Share #3 Posted March 18, 2024 Kolego Arkadiusz, rozmawiałem też z właścicielem jednej masarni, który powiedział, że oni nie rozpuszczają suszonej krwi, tylko posypują na gorącą kaszę i pod wpływem tej temperatury dobrze się rozpuszcza. Szczerze powiem że mam dylemat którą metodę zastosować. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/#findComment-910963 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted March 18, 2024 Report Share #4 Posted March 18, 2024 (edited) Cześć, stosowałem suszoną bezpośrednio na kaszę (ciepła w stopniu znacznym) i wg mnie lepszym sposobem jest podany przez Arkadiusza , niby grudek nie było ale zdecydowanie lepiej się miesza rozrobioną z letnią woda(tu kolega znowu ma rację rosół lepszy) przy pomocy blendera. Strasznie brudzi uważaj żeby nie rozsypać Edited March 18, 2024 by szrekPL Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/#findComment-910974 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 18, 2024 Report Share #5 Posted March 18, 2024 2 godziny temu, Grzes7908 napisał(a): Kolego Arkadiusz, rozmawiałem też z właścicielem jednej masarni, który powiedział, że oni nie rozpuszczają suszonej krwi, Zgadza się. Niektóre masarnie tak robią, ale jak napisałełem ja ją rozpuszczam. My na ogół mieszamy ręcznie i łatwiej się miesza farsz jak krew jest w stanie płynnym. Po drugie jak wsypiesz krew to będziesz musiał dodać dodatkowo rosołu lub wody, żeby uzupełnić brakującą ilość.Każdy ma swoją technologię . Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/#findComment-910996 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted March 18, 2024 Report Share #6 Posted March 18, 2024 Ja również rozpuszczam przed użyciem. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/#findComment-911029 Share on other sites More sharing options...
Grzes7908 Posted March 18, 2024 Author Report Share #7 Posted March 18, 2024 To raczej będę rozpuszczał w "rosole" 🙂. Lepiej w zimnym czy ciepłym? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/#findComment-911044 Share on other sites More sharing options...
Grzes7908 Posted March 18, 2024 Author Report Share #8 Posted March 18, 2024 A może gorącym? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/#findComment-911045 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted March 18, 2024 Report Share #9 Posted March 18, 2024 Letni co najwyżej... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/#findComment-911052 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 18, 2024 Report Share #10 Posted March 18, 2024 Godzinę temu, Grzes7908 napisał(a): A może gorącym? Zrobią się krupy Z suszonej krwi należy zrobić płynną (mikser) a tę dopiero zaparzyć gorącą kaszą. 1 Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/#findComment-911059 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 18, 2024 Report Share #11 Posted March 18, 2024 2 godziny temu, Grzes7908 napisał(a): Lepiej w zimnym czy ciepłym? Już Ci pisałem . 7 godzin temu, arkadiusz napisał(a): Możesz rozpuścić w zimnym rosole w którym gotowało się mięso.Ja wole ten drugi sposób. Rosół powinien mieć góra 25 C lub niżej. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/#findComment-911074 Share on other sites More sharing options...
Grzes7908 Posted March 18, 2024 Author Report Share #12 Posted March 18, 2024 Dziękuję za pomoc icierpliwość do mnie 😉🙂 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20686-suszona-krew/#findComment-911083 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.