szrekPL Posted May 3, 2024 Report Share #26 Posted May 3, 2024 Chrystusie niebieski doprowadzacie ludzi do ślinotoku z samego rana .... bardzo ładny wyrób... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-921959 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted May 3, 2024 Author Report Share #27 Posted May 3, 2024 5 minut temu, szrekPL napisał(a): bardzo ładny wyrób Smakuje lepiej niż wygląda. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-921964 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 3, 2024 Report Share #28 Posted May 3, 2024 12 minut temu, tomisss napisał(a): Smakuje lepiej niż wygląda. Głębia smaku nastąpi tak po roku, do tego czasu zaobserwujesz przy każdej konsumpcji jej pozytywne zmiany. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-921969 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted May 3, 2024 Author Report Share #29 Posted May 3, 2024 Teraz, Grzewlod napisał(a): Głębia smaku nastąpi tak po roku Nie wiem, czy tak długo wytrzyma. To był taki eksperyment na początek drogi, w sumie jakieś 2.5 kg farszu. Zostały jeszcze dwa batony po 310 g i jeden malutki, jakieś 150 g. Będę musiał jeden z nich schować gdzieś głęboko. Kiedyś, jak jeszcze nie miałem dojrzewalni, zrobiłem palcówkę, bez żadnych bakterii, i przez czysty przypadek dojrzała w piwnicy. Wytrzymała jakieś 1,5 roku, zapakowana w próżnię. Ostatni kawałek wyglądał jak poniżej. 1 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-921974 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 3, 2024 Report Share #30 Posted May 3, 2024 12 minut temu, tomisss napisał(a): Ostatni kawałek wyglądał jak poniżej. Wygląda jeszcze ładnie, jeśli przypadkiem jej nie wędziłeś i nie używałeś jako przyprawy papryki lub innej barwiącej przyprawy to proponuję dużo dłużej jej nie przetrzymywać tylko zjeść że smakiem. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-921978 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted May 3, 2024 Author Report Share #31 Posted May 3, 2024 Teraz, Grzewlod napisał(a): Wygląda jeszcze ładnie, jeśli przypadkiem jej nie wędziłeś i nie używałeś jako przyprawy papryki lub innej barwiącej przyprawy to proponuję dużo dłużej jej nie przetrzymywać tylko zjeść że smakiem. Już dawno jej nie ma. Robiłem ją na jesieni 2022, ostatnie pętko, to ze zdjęć zostało skonsumowane jakiś miesiąc temu. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-921984 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted May 10, 2024 Author Report Share #32 Posted May 10, 2024 (edited) Moje pierwsze salami (a właściwie to co udało się uratować) po 42 dniach i utracie 40% wagi opuszcza dojrzewalnię. Teraz poleży troszkę w próżni. Dojrzewalnia pomału robi się za mała. Edited May 10, 2024 by tomisss Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923889 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 10, 2024 Report Share #33 Posted May 10, 2024 (edited) 33 minuty temu, tomisss napisał(a): Moje pierwsze salami Pierwsze doświadczenie zaliczone👍. 33 minuty temu, tomisss napisał(a): właściwie to co udało się uratować Co stało się z pozostałą częścią salami? 33 minuty temu, tomisss napisał(a): Dojrzewalnia pomału robi się za mała Jak się wdepnie w dojrzewki to apetyt rośnie a procesu dojrzewania nie przyspieszy 😃. Edited May 10, 2024 by Grzewlod Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923892 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted May 10, 2024 Author Report Share #34 Posted May 10, 2024 1 minutę temu, Grzewlod napisał(a): Co stało się z pozostałą częścią salami Była konsumowana na bieżąco, po utracie 35% wagi. Ta resztka ze zdjęcia straciła już 40 % i stwierdziłem, że wystarczy. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923895 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 10, 2024 Report Share #35 Posted May 10, 2024 Robiłeś pomiar końcowy pH? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923896 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted May 10, 2024 Author Report Share #36 Posted May 10, 2024 (edited) Jeszcze nie. Ale na smak nie ma mniej niż 5.0. Edited May 10, 2024 by tomisss Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923902 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted May 10, 2024 Author Report Share #37 Posted May 10, 2024 Godzinę temu, Grzewlod napisał(a): Robiłeś pomiar końcowy pH Phmetr pokazał 5.6 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923917 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 10, 2024 Report Share #38 Posted May 10, 2024 34 minuty temu, tomisss napisał(a): Phmetr pokazał 5.6 Prawdopodobnie jest to poprawny pomiar. Myślę, że od samego początku wkradł się błąd w pomiarach. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923924 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted May 10, 2024 Author Report Share #39 Posted May 10, 2024 Dam mu poleżakować w próżni, zobaczymy jak to wpłynie na smak. Już teraz niczego mu nie brakuje, ale może z czasem coś mu przybędzie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923925 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 10, 2024 Report Share #40 Posted May 10, 2024 Zapewne też masz krajalnicę, bo to nieodłączna przyjaciółka dojrzewek😉 Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923951 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted May 10, 2024 Author Report Share #41 Posted May 10, 2024 1 minutę temu, Muski napisał(a): Zapewne też masz krajalnicę Jeszcze nie. Moje pierwsze całomięśniowe są dopiero na początku drogi, więc mam jeszcze trochę czasu. Problem mam taki, że nie mm za bardzo miejsca na porządną krajalnicę i jak przytargam do domu jakąś MaGe to wylecę razem z nią za drzwi. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923953 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 10, 2024 Report Share #42 Posted May 10, 2024 (edited) 15 minut temu, tomisss napisał(a): Problem mam taki, że nie mm za bardzo miejsca na porządną krajalnicę Porządna to nie konieczne wielki kloc. Mogę polecić małego Graefa bez problemu wciśniesz w każdy w kąt. Maluch figlarny ciacha dojrzewki jak ta lala. Edited May 10, 2024 by Grzewlod Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923957 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted May 10, 2024 Author Report Share #43 Posted May 10, 2024 17 minut temu, Grzewlod napisał(a): Graefa Myślałem o nim, tylko nie wiem jaki model. Jak najcieniej potrafi ukroić? Ja lubię takie, co świat przez nie widać. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923959 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 10, 2024 Report Share #44 Posted May 10, 2024 24 minuty temu, tomisss napisał(a): lubię takie, co świat przez nie widać. I takie ukroisz Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923963 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 10, 2024 Report Share #45 Posted May 10, 2024 1 godzinę temu, tomisss napisał(a): co świat przez nie widać I takie dojrzewki to jest to. Moja też jest mała. Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923976 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted May 27, 2024 Author Report Share #46 Posted May 27, 2024 (edited) Po 30 dniach straciło 40 %. Trochę szybko, było parę błędów. Dwa batony poszły do utylizacji, pomimo utraty wagi były miękkie i nie nadawały się do konsumpcji. Pozostałe 4 jak na zdjęciu. Obecne Ph 5,25. w smaku ok. było doprawiane ala Fuet i smakuje podobnie. Coppa i Breasola po 26 dniach straciły po 19% wagi. Edited May 27, 2024 by tomisss 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-927363 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted June 11, 2024 Author Report Share #47 Posted June 11, 2024 (edited) Dzisiaj ventricina, sztuk 2 po 1.8 kg każda. Skład: 60% szynka chuda 40% boczek. Rozdrobnienie: 100% szarpak. Przyprawy na kg: Peklosól 25g Pieprz czarny 2g Czosnek w proszku 3g chili calabryjskie 6g Pieprz cayenne 2g Mielony koper włoski 1g Ziarno kopru włoskiego 2.5g Glukoza 1g Kultura sbl-48 60 ml białego wina. Zapakowane w kątnice wieprzowe. Ph przed dodaniem wina 5.82, po winie 5.57. Będzie fermentowało do 5.0- 5.1. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka Edited June 11, 2024 by tomisss Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-930305 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted June 11, 2024 Report Share #48 Posted June 11, 2024 26 minut temu, tomisss napisał(a): Dzisiaj ventricina, sztuk 2 po 1.8 kg No i super 👍, ciekaw jestem czy fenkuł nie zdominuje smaku 🤔. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-930311 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted June 11, 2024 Author Report Share #49 Posted June 11, 2024 (edited) 10 minut temu, Grzewlod napisał(a): ciekaw jestem czy fenkuł nie zdominuje smaku 🤔 Zobaczymy, taki znalazłem przepis, więc ktoś tego próbował i się pochwalił. Większość fenkułu w postaci ziarna, więc może trochę zginie. Bardziej się zastanawiam nad końcową ostrością, czy ją uniosę. Edited June 11, 2024 by tomisss Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-930312 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted June 11, 2024 Report Share #50 Posted June 11, 2024 (edited) 16 minut temu, tomisss napisał(a): Bardziej się zastanawiam nad końcową ostrością, czy ją uniosę. Tego bym się nie obawiał peperoncini to lekko pikantna papryka zaledwie do 500 SHU , pieprz cayenne trochę mocniejszy. Moim zdaniem wędlina będzie umiarkowanie pikantna. Właśnie taka pikantność nada jej charakteru inaczej byłaby "mdła". Obawiam się jednak tego, że fenkuł w dawce którą zastosowaleś zdominuje smak to bardzo aromatyczna przyprawa. Edited June 11, 2024 by Grzewlod 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-930314 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.