Jump to content

Recommended Posts

Teraz, Grzewlod napisał(a):

Głębia smaku nastąpi tak po roku

Nie wiem, czy tak długo wytrzyma. To był taki eksperyment na początek drogi, w sumie jakieś 2.5 kg farszu. Zostały jeszcze dwa batony po 310 g i jeden malutki, jakieś 150 g. Będę musiał jeden z nich schować gdzieś głęboko. Kiedyś, jak jeszcze nie miałem dojrzewalni, zrobiłem palcówkę, bez żadnych bakterii, i przez czysty przypadek dojrzała w piwnicy. Wytrzymała jakieś 1,5 roku, zapakowana w próżnię. Ostatni kawałek wyglądał jak poniżej.

20230511_215615.jpg

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-921974
Share on other sites

12 minut temu, tomisss napisał(a):

Ostatni kawałek wyglądał jak poniżej.

Wygląda jeszcze ładnie, jeśli przypadkiem jej nie wędziłeś i nie używałeś jako przyprawy papryki lub innej barwiącej przyprawy to proponuję dużo dłużej jej nie przetrzymywać tylko zjeść że smakiem.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-921978
Share on other sites

Teraz, Grzewlod napisał(a):

Wygląda jeszcze ładnie, jeśli przypadkiem jej nie wędziłeś i nie używałeś jako przyprawy papryki lub innej barwiącej przyprawy to proponuję dużo dłużej jej nie przetrzymywać tylko zjeść że smakiem.

Już dawno jej nie ma. Robiłem ją na jesieni 2022, ostatnie pętko, to ze zdjęć zostało skonsumowane jakiś miesiąc temu.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-921984
Share on other sites

Moje pierwsze salami (a właściwie to co udało się uratować) po 42 dniach i utracie 40% wagi opuszcza dojrzewalnię. Teraz poleży troszkę w próżni.

Dojrzewalnia pomału robi się za mała.

20240510_145138.jpg

20240510_145331.jpg

20240510_150501.jpg

20240510_144405.jpg

Edited by tomisss
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923889
Share on other sites

33 minuty temu, tomisss napisał(a):

Moje pierwsze salami

Pierwsze doświadczenie zaliczone👍.

33 minuty temu, tomisss napisał(a):

właściwie to co udało się uratować

Co stało się z pozostałą częścią salami?

33 minuty temu, tomisss napisał(a):

Dojrzewalnia pomału robi się za mała

Jak się wdepnie w dojrzewki to apetyt rośnie a procesu dojrzewania nie przyspieszy 😃.

 

Edited by Grzewlod
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923892
Share on other sites

1 minutę temu, Muski napisał(a):

Zapewne też masz krajalnicę

Jeszcze nie. Moje pierwsze całomięśniowe są dopiero na początku drogi, więc mam jeszcze trochę czasu. Problem mam taki, że nie mm za bardzo miejsca na porządną krajalnicę i jak przytargam do domu jakąś MaGe to wylecę razem z nią za drzwi.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923953
Share on other sites

15 minut temu, tomisss napisał(a):

Problem mam taki, że nie mm za bardzo miejsca na porządną krajalnicę

Porządna to nie konieczne wielki kloc. Mogę polecić małego Graefa bez problemu wciśniesz w każdy w kąt. Maluch figlarny ciacha dojrzewki jak ta lala.

Edited by Grzewlod
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923957
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Po 30 dniach straciło 40 %. Trochę szybko, było parę błędów. Dwa batony poszły do utylizacji, pomimo utraty wagi były miękkie i nie nadawały się do konsumpcji. Pozostałe 4 jak na zdjęciu. Obecne Ph 5,25. w smaku ok. było doprawiane ala Fuet i smakuje podobnie.

Coppa i Breasola po 26 dniach straciły po 19% wagi.

20240527_171727.jpg

Edited by tomisss
  • Like 1
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-927363
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Dzisiaj ventricina, sztuk 2 po 1.8 kg każda.
Skład:
60% szynka chuda
40% boczek.
Rozdrobnienie: 100% szarpak.
Przyprawy na kg:
Peklosól 25g
Pieprz czarny 2g
Czosnek w proszku 3g
chili calabryjskie 6g
Pieprz cayenne 2g
Mielony koper włoski 1g
Ziarno kopru włoskiego 2.5g
Glukoza 1g
Kultura sbl-48
60 ml białego wina.

Zapakowane w kątnice wieprzowe.

Ph przed dodaniem wina 5.82, po winie 5.57. Będzie fermentowało do 5.0- 5.1.
680902fbc17d2d359fc5bd164f4c6b15.jpg

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
 

Edited by tomisss
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-930305
Share on other sites

10 minut temu, Grzewlod napisał(a):

ciekaw jestem czy fenkuł nie zdominuje smaku 🤔

Zobaczymy, taki znalazłem przepis, więc ktoś tego próbował i się pochwalił. Większość fenkułu w postaci ziarna, więc może trochę zginie. Bardziej się zastanawiam nad końcową ostrością, czy ją uniosę.

Edited by tomisss
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-930312
Share on other sites

16 minut temu, tomisss napisał(a):

Bardziej się zastanawiam nad końcową ostrością, czy ją uniosę.

Tego bym się nie obawiał peperoncini to lekko pikantna papryka zaledwie do 500 SHU , pieprz cayenne trochę mocniejszy. Moim zdaniem wędlina będzie umiarkowanie pikantna. Właśnie taka pikantność nada jej charakteru inaczej byłaby "mdła". Obawiam się jednak tego, że fenkuł w dawce którą zastosowaleś zdominuje smak to bardzo aromatyczna przyprawa.

Edited by Grzewlod
  • Upvote 1
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-930314
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.