Jump to content

Recommended Posts

29 minut temu, tomisss napisał(a):

I jakie wrażenia? Napisz jakie dodawałeś ilości.

3g/kg - perfumy

1g/kg - dominuje

myślę, że max. to 0,5-07/kg 

Włosi lubią takie smaki więc stosują wysokie dawki.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-930464
Share on other sites

Utrata wagi 40% w 40 dni. Chyba troszkę zbyt szybka cyrkulacja powietrza w dojrzewalni. Smakowo fajne. 

Przyprawy na 1,5 kg polędwicy:

peklo 45g, 

pieprz ognisty 4g,

ieprz czerwony 5g,

płatki chili 3g.

 

Ostrości nie ma, czuć smak pieprzu.

20240614_200403.jpg

20240614_200435.jpg

20240614_201154.jpg

Edited by tomisss
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931046
Share on other sites

1 godzinę temu, tomisss napisał(a):

zbyt szybka cyrkulacja powietrza w dojrzewalni

Powiedziałbym nie dużo, lekko zmniejsz. Poledwica to bardzo "chudy i suchy" mięsień który najszybciej traci masę podczas dojrzewania. Czas dojrzewania nie jest tak długi jak innych mięśni z wyższą zawartością tłuszczy. Nieduży pierścień osuszki widoczny na zdjęciu po zapakowaniu wędliny w waku rozejdzie się ( wilgotność się wyrówna).

1 godzinę temu, tomisss napisał(a):

pieprz ognisty 4g,

Co to za przyprawa ?

 

Edited by Grzewlod
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931061
Share on other sites

12 minut temu, tomisss napisał(a):

Coppa po 44 dniach straciła 27 %. Czy to nie za szybko?

Podaj wage początkową  i wilgotność jaką utrzymujesz w komorze ?

Edited by Grzewlod
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931069
Share on other sites

Trochę za szybko straciła 27% patrząc na wagę poczatkową.  Sprawdź czy strumień powietrza wentylator od cyrkulacji nie dmucha prosto na wędliny. Jeśli tak to zmień kierunek nadmuchu i zmniejsz cyrkulacje. Przeprowadź test organoleptyczny wilgotności osłonek na wędlinach. Podczas dotyku wędliny powinna być wyczuwalna miękkość a sama osłonka nie powinna być sucha, powinna być "delikatnie wilgotna". Jeśli jest sucha to lekko zwiększ wilgotność (wilgotnościomierze potrafią przekłamywać). Dlatego należy co jakiś czas przeprowadzać kontrolę i w miarę potrzeb reagować. Ponadto dobrym rozwiązanie jest też przewieszenie wędlin na najniższy poziom w komorze tam zawsze jest niedużo wyższa wilgotność i niedużo niższa temp.

Edited by Grzewlod
  • Upvote 1
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931084
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Godzinę temu, tomisss napisał(a):

Górna zrazowa po 61 dniach

Trochę za szybko  mimo to dużego pierścienia nie widać.

Godzinę temu, tomisss napisał(a):

Teraz na jakiś c?as

W zależności od tego jaki pierścień wychodujesz :D,  średnio powyżej miesiąca. Czym dłużej tym smaczniej tak do dwóch lat w niskiej temp.

Edited by Grzewlod
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-934947
Share on other sites

5 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Czym dłużej tym smaczniej

U mnie poleży. W lodówce w komórce mam kilkanaście kg różnych smakołyków, które sobie leżą i czekają. Zawsze jest co wyjąć. Na przykład wędzony na zimno i dojrzewany w piwnicy boczuś. Leży od 1,5 roku.

20231130_170133.jpg

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-934951
Share on other sites

7 minut temu, Grzewlod napisał(a):
13 minut temu, tomisss napisał(a):

dojrzewany w piwnicy boczuś

🤔

Wędzony w listopadzie. Nie miałem wtedy jeszcze dojrzewalni, a warunki w piwnicy do końca stycznia były sprzyjające. Potem poszedł w próżnię I leżakuje.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-934957
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.