tomisss Posted June 11, 2024 Author Report Share #51 Posted June 11, 2024 4 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Obawiam się jednak tego że fenkuł w dawce ktorą zastosowaleś zdominuje smak to bardzo aromatyczna przyprawa Pożyjemy zobaczymy. Będzie jakieś doświadczenie na przyszłość. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-930315 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 12, 2024 Report Share #52 Posted June 12, 2024 7 godzin temu, tomisss napisał(a): Pożyjemy zobaczymy. Będzie jakieś doświadczenie na przyszłość Było ćwiczone , ale jak ktoś lubi 😁 Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-930328 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted June 12, 2024 Author Report Share #53 Posted June 12, 2024 24 minuty temu, Muski napisał(a): Było ćwiczone , ale jak ktoś lubi Ćwiczyłeś ten zestaw przypraw? 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-930331 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 12, 2024 Report Share #54 Posted June 12, 2024 16 minut temu, tomisss napisał(a): Ćwiczyłeś ten zestaw przypraw? Piszemy o fenkule - koper włoski =TAK Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-930342 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted June 12, 2024 Report Share #55 Posted June 12, 2024 5 godzin temu, Muski napisał(a): Było ćwiczone 4 godziny temu, Muski napisał(a): Piszemy o fenkule - koper włoski =TAK 👍 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-930426 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted June 12, 2024 Author Report Share #56 Posted June 12, 2024 5 godzin temu, Muski napisał(a): Piszemy o fenkule - koper włoski =TAK I jakie wrażenia? Napisz jakie dodawałeś ilości. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-930452 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 12, 2024 Report Share #57 Posted June 12, 2024 29 minut temu, tomisss napisał(a): jakie dodawałeś ilości 2,2grama/kg - w smaku zbyt intensywne Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-930463 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted June 12, 2024 Report Share #58 Posted June 12, 2024 29 minut temu, tomisss napisał(a): I jakie wrażenia? Napisz jakie dodawałeś ilości. 3g/kg - perfumy 1g/kg - dominuje myślę, że max. to 0,5-07/kg Włosi lubią takie smaki więc stosują wysokie dawki. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-930464 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted June 14, 2024 Author Report Share #59 Posted June 14, 2024 (edited) Utrata wagi 40% w 40 dni. Chyba troszkę zbyt szybka cyrkulacja powietrza w dojrzewalni. Smakowo fajne. Przyprawy na 1,5 kg polędwicy: peklo 45g, pieprz ognisty 4g, ieprz czerwony 5g, płatki chili 3g. Ostrości nie ma, czuć smak pieprzu. Edited June 14, 2024 by tomisss Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931046 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted June 14, 2024 Report Share #60 Posted June 14, 2024 (edited) 1 godzinę temu, tomisss napisał(a): zbyt szybka cyrkulacja powietrza w dojrzewalni Powiedziałbym nie dużo, lekko zmniejsz. Poledwica to bardzo "chudy i suchy" mięsień który najszybciej traci masę podczas dojrzewania. Czas dojrzewania nie jest tak długi jak innych mięśni z wyższą zawartością tłuszczy. Nieduży pierścień osuszki widoczny na zdjęciu po zapakowaniu wędliny w waku rozejdzie się ( wilgotność się wyrówna). 1 godzinę temu, tomisss napisał(a): pieprz ognisty 4g, Co to za przyprawa ? Edited June 14, 2024 by Grzewlod Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931061 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted June 14, 2024 Author Report Share #61 Posted June 14, 2024 18 minut temu, Grzewlod napisał(a): Co to za przyprawa Mieszanka przyprawowa na bazie pieprzu z prymatu. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931064 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted June 14, 2024 Report Share #62 Posted June 14, 2024 7 minut temu, tomisss napisał(a): Mieszanka przyprawowa na bazie pieprzu z prymatu. 👍Myślałem, że to może jakiś pieprz którego nie stosowałem. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931065 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted June 14, 2024 Author Report Share #63 Posted June 14, 2024 45 minut temu, Grzewlod napisał(a): Czas dojrzewania nie jest tak długi jak innych mięś Coppa po 44 dniach straciła 27 %. Czy to nie za szybko? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931066 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted June 14, 2024 Report Share #64 Posted June 14, 2024 (edited) 12 minut temu, tomisss napisał(a): Coppa po 44 dniach straciła 27 %. Czy to nie za szybko? Podaj wage początkową i wilgotność jaką utrzymujesz w komorze ? Edited June 14, 2024 by Grzewlod Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931069 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted June 14, 2024 Author Report Share #65 Posted June 14, 2024 18 minut temu, Grzewlod napisał(a): Podaj wage początkową i wilgotność jaką utrzymujesz w komorze 02.05 waga 2440. 14.06 waga 1770. Temperatura 11-12 Wilgotność 78-81 ( jeżeli czujniki nie przekłamują) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931070 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted June 15, 2024 Report Share #66 Posted June 15, 2024 (edited) Trochę za szybko straciła 27% patrząc na wagę poczatkową. Sprawdź czy strumień powietrza wentylator od cyrkulacji nie dmucha prosto na wędliny. Jeśli tak to zmień kierunek nadmuchu i zmniejsz cyrkulacje. Przeprowadź test organoleptyczny wilgotności osłonek na wędlinach. Podczas dotyku wędliny powinna być wyczuwalna miękkość a sama osłonka nie powinna być sucha, powinna być "delikatnie wilgotna". Jeśli jest sucha to lekko zwiększ wilgotność (wilgotnościomierze potrafią przekłamywać). Dlatego należy co jakiś czas przeprowadzać kontrolę i w miarę potrzeb reagować. Ponadto dobrym rozwiązanie jest też przewieszenie wędlin na najniższy poziom w komorze tam zawsze jest niedużo wyższa wilgotność i niedużo niższa temp. Edited June 15, 2024 by Grzewlod 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931084 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted June 15, 2024 Author Report Share #67 Posted June 15, 2024 1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a): Trochę za szybko straciła 27% Podpowiedz jeszcze do ilu % ją optymalnie dociągnąć? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931115 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted June 15, 2024 Report Share #68 Posted June 15, 2024 (edited) 8 godzin temu, tomisss napisał(a): optymalnie dociągnąć? 38-42% Edited June 15, 2024 by Grzewlod Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931208 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted July 2, 2024 Author Report Share #69 Posted July 2, 2024 Górna zrazowa po 61 dniach w dojrzewalni. Waga początkowa 3015, waga dziś 1814. Smak nie do opisania. Teraz na jakiś c?as do próżni, żeby jeszcze wyrównało wilgotność. 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-934936 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted July 2, 2024 Report Share #70 Posted July 2, 2024 (edited) Godzinę temu, tomisss napisał(a): Górna zrazowa po 61 dniach Trochę za szybko mimo to dużego pierścienia nie widać. Godzinę temu, tomisss napisał(a): Teraz na jakiś c?as W zależności od tego jaki pierścień wychodujesz , średnio powyżej miesiąca. Czym dłużej tym smaczniej tak do dwóch lat w niskiej temp. Edited July 2, 2024 by Grzewlod Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-934947 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted July 2, 2024 Author Report Share #71 Posted July 2, 2024 5 minut temu, Grzewlod napisał(a): Czym dłużej tym smaczniej U mnie poleży. W lodówce w komórce mam kilkanaście kg różnych smakołyków, które sobie leżą i czekają. Zawsze jest co wyjąć. Na przykład wędzony na zimno i dojrzewany w piwnicy boczuś. Leży od 1,5 roku. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-934951 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted July 2, 2024 Report Share #72 Posted July 2, 2024 4 minuty temu, tomisss napisał(a): U mnie poleży. 👍 5 minut temu, tomisss napisał(a): dojrzewany w piwnicy boczuś 🤔 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-934953 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted July 2, 2024 Report Share #73 Posted July 2, 2024 Czy za każdym razem " po użyciu " pakujesz go w wacum ? Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-934955 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted July 2, 2024 Report Share #74 Posted July 2, 2024 1 minutę temu, Pacan Wojciech napisał(a): pakujesz go w wacum Kroisz tyle ile potrzeba i do waku inaczej wyschnie na wiór. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-934956 Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted July 2, 2024 Author Report Share #75 Posted July 2, 2024 7 minut temu, Grzewlod napisał(a): 13 minut temu, tomisss napisał(a): dojrzewany w piwnicy boczuś 🤔 Wędzony w listopadzie. Nie miałem wtedy jeszcze dojrzewalni, a warunki w piwnicy do końca stycznia były sprzyjające. Potem poszedł w próżnię I leżakuje. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-934957 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.