Muski Posted April 17 Report Share #1 Posted April 17 Wielokrotnie byłem częstowany grillowanym boczkiem , zwykle przypalony i twardy. Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted April 17 Report Share #2 Posted April 17 Za cienki, mało tłusty,za wysoka temperatura. Powoli na mniejszym ogniu. Takie moje spostrzeżenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted April 17 Report Share #3 Posted April 17 (edited) Godzinę temu, Muski napisał(a): Wielokrotnie byłem częstowany grillowanym boczkiem , zwykle przypalony i twardy. Źle przeprowadzony proces obróbki. Boczek z zasady jest "twardzielem", każdy kto robi wędliny wie co mam na myśli. 48 minut temu, quadro555 napisał(a): Za cienki, mało tłusty,za wysoka temperatura. Powoli na mniejszym ogniu. Takie moje spostrzeżenia. Wielokrotnie grillowałem cienki plasterki, które przed włożeniem do marynaty rozbijałem. Takie plasterki wkładamy na bardzo mocno rozgrzaną płytę, cały proces podobny jest do smażenia "lewa, prawa" zrumieniony zdejmujemy i mamy na chrupko. Jeśli chcemy mieć soczysty pakujemy w niezdrową folię przygotowany wcześniej duży kawałek i grillujemy dość długo w niższej temp.. Pod koniec wyjmujemy z folii kładziemy na mocno rozgrzanego grilla celem zrumienienia wierzchu. Po obróbce mięso zanim podzielimy na porcje musi kilka minut "odpocząć", palce lizać. Edited April 17 by Grzewlod Link to comment Share on other sites More sharing options...
Udo Posted July 8 Report Share #4 Posted July 8 Dobry wieczór! Ja zrobiłem smaczny boczek o maślanej konsystencji i soczystym mięsie. Trochę na raty, ale wyszło jeśli chcecie posłuchać to napiszę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted July 8 Report Share #5 Posted July 8 Dobry wieczór - zamieść swój przepis najlepiej ze zdjęciem. Na pewno znajdą chętni sie do przetestowania "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Udo Posted July 9 Report Share #6 Posted July 9 (edited) Przepis na boczek z grilla. Grill Clasic Kettel Weber 47 cm. 12 letni. Produkt: Boczek Kaufland; 1,7 kg podzielony na dwa nierówne kawałki. Boczek smaruję musztardą "saperską" dla lepszego przylegania ruba-a. Rub na 1 kg: Luisiana style SÓL – 20g, CUKIER BRĄZOWY – 15g, CZOSNEK GRANULOWANY – 5g, SŁODKA PAPRYKA – 20g, CEBULA GRANULOWANA – 5g, WĘDZONA PAPRYKA – 10g, CAYENNE – 5G Rub na drugi kawałek: Polish BBQ Mafia The Pulled Pork w składzie: papryka słodka, czosnek granulowany, cukier, sól, cayenne, kolendra, cynamon, kmin. Mięso kładę w strefę pośrednią, pod rusztem tacka z wodą. Temp 130C. Po 1,5h maluję olejem z cytryną (kwaśny olej). Po kolejnej godzinie znowu mopuję. Po kwadransie, mopuję. Wyszedł za twardy... myślę, że za wysoka temperatura. Następnego dnia węgle ułożone w "snejka". Mięso zawinięte w pergamin i folę, podlenie octem jabłkowym. Włożone do 110 C. Po 4 godzinach wyjęte. CUDO! Maślana konsystencja częściowo wytopionego tłuszczu i soczyste mięso. Błędy naprawione. Do ruba P BBQ M dodał bym więcej soli. Cynamonowo-słodka nuta robi z boczku deser... Pycha! Pytanie z innej BECZKI czy warto zainwestować w widoczny na zdjęciu smoker czy wszystko i tak można zrobić na grillu? Edited July 9 by Muski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 9 Author Report Share #7 Posted July 9 I problemem jest , to dłuuugie grillowanie na węglu😁. Mam węglowego webera i gazowego. Węglowy do tzw krótkiego grillowania /ot 3-5godzin/ , natomiast na gazowym można i całą noc. Właściciela Smokera znamy - to przemyślane grille doświadczonych i wybitnych grillmenów. Zawsze możesz się z nim spotkać na jubileuszowym zlocie . Z wygodnictwa od gazowego nie odejdę😀 Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts