Kurpsiak Posted April 19, 2024 Report Share #1 Posted April 19, 2024 Szuka przepisu na salami z Jelenia Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20767-salami-z-jelenia/ Share on other sites More sharing options...
Azizi Posted April 19, 2024 Report Share #2 Posted April 19, 2024 (edited) https://en.wedlinydomowe.pl/viewtopic.php?f=5&t=6979&p=24595&sid=aed8cc67d36cfa1fc23fe80498a12ef4#p24595 Edited April 19, 2024 by Azizi Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20767-salami-z-jelenia/#findComment-918513 Share on other sites More sharing options...
El3ctr0 Posted December 10, 2024 Report Share #3 Posted December 10, 2024 Czy ktos wie gdzie moge znalezc takie kultury bakterii co sa w przepisie ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20767-salami-z-jelenia/#findComment-974836 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 10, 2024 Report Share #4 Posted December 10, 2024 14 minut temu, El3ctr0 napisał(a): takie kultury bakterii co sa w przepisie W tym przepisie nie ma kultur bakterii. Bakterie zobacz na: Swojskiwyrob.pl Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20767-salami-z-jelenia/#findComment-974839 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted December 10, 2024 Report Share #5 Posted December 10, 2024 5 godzin temu, El3ctr0 napisał(a): Czy ktos wie gdzie moge znalezc takie kultury bakterii co sa w przepisie ? Bakterii brak. Salami jest zakwaszone wysoką dawką wina 40ml/kg. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20767-salami-z-jelenia/#findComment-974913 Share on other sites More sharing options...
El3ctr0 Posted December 10, 2024 Report Share #6 Posted December 10, 2024 (edited) Mialem na mysli pierwszy link ktory podal Azizi tutaj: https://en.wedlinydomowe.pl/viewtopic.php?f=5&t=6979&p=24595&sid=aed8cc67d36cfa1fc23fe80498a12ef4#p24595 a w tym przepisie jest: Cytat Slow or medium fermenting starter culture such as TSP-X or Mondostart Classic. oraz Cytat Will be sprayed with mould starter Widzę, że są w linku od Muski - tylko nie wiem czy one są wystarczające. Mam nadmiar dziczyzny i robię pierwsze podejścia do swoich wyrobów - nie wiem tylko czy salami to akurat dobry wybór (wybrałem gdyż nikt w okolic tego nie robi, jedynie kiełbasy - szynki etc.) Edited December 10, 2024 by El3ctr0 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20767-salami-z-jelenia/#findComment-974991 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 10, 2024 Report Share #7 Posted December 10, 2024 (edited) 52 minuty temu, El3ctr0 napisał(a): nie wiem tylko czy salami to akurat dobry wybór ( Ja bym jednak zaproponował pierwsze podejścia zrobić do mniej wymagających wyrobów. Wędliny dojrzewające typu salami to nieco wyższa szkoła jazdy od zwykłej kiełbasy. Musisz się siebie zapytać czy masz warunki do salami.Same kultury czy ich brak to nie wszystko. Potrzebne warunki techniczne no i jaka taka wiedze z dziedziny wędlin dojrzewających, ale trzymam kciuki. Edited December 10, 2024 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20767-salami-z-jelenia/#findComment-974998 Share on other sites More sharing options...
El3ctr0 Posted December 10, 2024 Report Share #8 Posted December 10, 2024 przerobilem lodowke z kontrolerem wilgotnosci i temperatury. Jedynie co to ph metr jeszcze potrzebuje. Z kielbasami gorzej - bo nie mam wedzarnika Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20767-salami-z-jelenia/#findComment-975005 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.