lukasosd Posted May 1 Report Share #1 Posted May 1 Cześć! Kupiłem niedawno sterylizator gazowy 100L: Ma on dwa zawory bezpieczeństwa ustawione na 1,5 bar oraz kratkę na dnie. Do tego sterylizatora kupiłem palink gazowy o mocy 270 000 BTU (najmocniejszy jaki udało mi się znaleźć): Niestety kiedy zabrałem się za sterylizację jedzenia w słoikach napotkałem kilka przeciwności. Starałem się przeszukać forum na własną rękę i znalazłem kilka tematów, jednak nie dały mi one 100% odpowiedzi do mojego przypadku. Na początku może opisze jak wygląda u mnie cały proces. Do testowania zdecydowałem się na przygotowanie Lecza. 1. Słoiki i nakrętki przemyłem wodą i wysuszyłem (konsultowałem to z technologiem żywności i powiedział, że wyparzanie nie jest wymagane i wystarczy sam proces sterylizacji) 2. Wszystkie składniki i przyprawy wymieszałem i bez obróbki cieplnej nałożyłem do słoików(500ml). 3. Wytarłem brzegi ręcznikiem papierowym nasączonym spirytusem i zakręciłem wieczka do oporu. 4. Następnie umieściłem słoiki w sterylizatorze (1 warstwa) i zalałem je wodą do powierzchni pierwszego termometru (mniej więcej do połowy), wszystkie słoiki zostały przykryte wodą. 5. Zakręciłem górna przykrywkę sterylizatora oraz zamknąłem ręczny zawór(ten niebieski). 6. Odpaliłem palnik. Czas podgrzania wody od temperatury ok. 25 stopni do 121 stopni wynosił 1h. W tym czasie ciśnienie w autoklawie osiągnęło 1,5 bar. Przy 100 stopniach ciśnienie wynosiło 1,2 bar. 7. Następnie czas sterylizacji. Tutaj próbowałem z trzema różnymi czasami 1h, 15min i 10min. Efekt był taki sam o czym później. 8. Następnie wyłączałem gaz i zostawiałem sterylizator do ostygnięcia. Tutaj również eksperymentowałem, było to spowodowane tym, że po otwarciu zawartość słoików była jakby trochę spalona i miała własnie posmak spalenizny(dlatego też próbowałem z trzema różnymi czasami sterylizacji). Za pierwszym razem zostawiłem autoklaw do czasu aż ciśnienie spadło do 0,1 bar(temperatura wody wynosiła wtedy 90 stopni) i otworzyłem oba zawory(dolny i górny) w celu spuszczenia wody i powietrza. Czas stygnięcia wynosił 1h 45min. W kolejnym eksperymencie chciałem wyeliminować ten efekt podejrzewając, że jest to spowodowane zbyt długim czasem w sterylizatorze. Zatem po czasie sterylizacji delikatnie otworzyłem górny zawór żeby ciśnienie zaczęło szybciej spadać. Skróciło to czas do 1h. Ostatni eksperyment polegał na tym, że również delikatnie otworzyłem górny zawór, ale przy ciśnieniu 0,6 bar otworzyłem dolny zawór żeby spuścić wodę. Skróciło to czas do 45min. 9. Ostatnim krokiem było wyciągnięcie słoików ze sterylizatora a następnie polewanie ich natryskiem zimna woda do momentu osiągnięcia zassania i charakterystycznego "klik". Niestety każda z tych prób miała taki sam efekt jaki opisałem wyżej. Dodatkowo otwierając słoiki zauważyłem, że nakrętki są zabrudzone co świadczyło i wydostawaniu się zawartości na zewnątrz. A zawartość na górze ma dużo ciemniejszy kolor. Słoiki napełniałem do ok90% oraz do ok80%, efekt niestety taki sam. Zdjęcia poniżej: Znalazłem takie tematy: - tutaj niestety mowa jest o ciśnieniach wyższych niż 1,5bar (zawory bezpieczęstwa w moim autoklawie tylu własnie mają) Kolejny temat, który zanalazłem to : - czy to jest rozwiązanie problemu wydostawania się zawartości na zewnątrz i koloru zawartości na górze? Czy może problem leży gdzieś indziej? Niestety nie mam takiego urządzenia i bardzo ciężko by mi je było zdobyć (mieszkam w Meksyku) żeby ewentalnie przetestować, ale jeżeli to jest na 100% rozwiąznie to jestem w stanie je sciągnąć z Polski. Kolejny temat: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/1/ - tutaj przeszedłem przez wszystkie strony i co osoba to inna opinia... i koniec końców już też sam nie wiem czy miałoby to takie samo znaczenie przy tak dużym sterylizatorze. Podsumowując. Czy problem z jakościa zawartości słoika i wydostawaniem sie zawartości na zewnątrz leży po stronie złego starylizatora(lub zbyt niskiego zaworu bezpieczęństwa do ciśnienia)? Czy jest to problem palnika? Czy może jest to problem mojego procesu sterylizacji? Z góry dziękuje za pomoc i podzielenie się ze mną swoja wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli jest gdzieś na tym forum temat, który o tym mówi to prosze o wstawienie w komentarzu. Starałem się wpisywać w wyszukiwarce wszystkie możliwe kombinacje fraz i słow, ale nie udało mi się znaleźć. Pozdrawiam! Łukasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Resal Posted May 2 Report Share #2 Posted May 2 Czy podczas fazy podgrzewania i fazy sterylizacji zawory się otwierały i wypuszczały nadmiar ciśnienia? Czy autoklaw posiada wentyl umożliwiający dopompowanie powietrza? Jaką maksymalną temperaturę wskazywał termometr? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasosd Posted May 2 Author Report Share #3 Posted May 2 8 godzin temu, Resal napisał(a): Czy podczas fazy podgrzewania i fazy sterylizacji zawory się otwierały i wypuszczały nadmiar ciśnienia? Czy autoklaw posiada wentyl umożliwiający dopompowanie powietrza? Jaką maksymalną temperaturę wskazywał termometr? Zawory otwierały się w pod koniec podgrzewania kiedy było około 110-115 stopni. Autoklaw nie posiada wentylu. Termometr dolny ma maksymalną temperaturę 120 stopni i trochę ponad tą granicę wychodził, wtedy zmniejszałem ogień na palniku żeby utrzymać ta temperaturę przez czas sterylizacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Resal Posted May 2 Report Share #4 Posted May 2 Ciemnienie powierzchni konserw to prawdopodobnie wynik utleniania wzmocniony wygotowaniem zawartości konserw. Efekt przypalenia to moim zdaniem zdaniem skutek przegrzania konserw spowodowanego nadmierną temperaturą oraz/lub zbyt długim czasem sterylizacji. Tak naprawdę to sterylizator działał jak szybkowar. Funkcję zaworu roboczego spełniały zawory bezpieczeństwa. Przy 1.5 atm temperatura pracy odpowietrzonego szybkowaru wynosiłaby 128°C. Wycieki to częste zjawisko. Zmniejszanie ciśnienia poprzez wypuszczenie pary albo wody to ich gwarancja. Aby uniknąć wycieków/wygotowywania zawartości oraz umożliwić chłodzenie należy stosować przeciwciśnienie do czego sterylizator nie jest przystosowany (brak wentyla oraz niskie ciśnienie zaworów bezpieczeństwa). Oczywiście zawory można wymienić i zamontować wentyl. Przed modyfikacjami należy sprawdzić maksymalne ciśnienie robocze w maksymalnej temperaturze pracy. Z ciśnieniem przy temperaturze rzędu 121°C nie ma żartów. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasosd Posted May 3 Author Report Share #5 Posted May 3 8 godzin temu, Resal napisał(a): Ciemnienie powierzchni konserw to prawdopodobnie wynik utleniania wzmocniony wygotowaniem zawartości konserw. Efekt przypalenia to moim zdaniem zdaniem skutek przegrzania konserw spowodowanego nadmierną temperaturą oraz/lub zbyt długim czasem sterylizacji. Tak naprawdę to sterylizator działał jak szybkowar. Funkcję zaworu roboczego spełniały zawory bezpieczeństwa. Przy 1.5 atm temperatura pracy odpowietrzonego szybkowaru wynosiłaby 128°C. Wycieki to częste zjawisko. Zmniejszanie ciśnienia poprzez wypuszczenie pary albo wody to ich gwarancja. Aby uniknąć wycieków/wygotowywania zawartości oraz umożliwić chłodzenie należy stosować przeciwciśnienie do czego sterylizator nie jest przystosowany (brak wentyla oraz niskie ciśnienie zaworów bezpieczeństwa). Oczywiście zawory można wymienić i zamontować wentyl. Przed modyfikacjami należy sprawdzić maksymalne ciśnienie robocze w maksymalnej temperaturze pracy. Z ciśnieniem przy temperaturze rzędu 121°C nie ma żartów. Przesyłam zdjęcia zaworów: Czy modyfikacja tych zaworów i montaż wentyla byłyby bardzo skomplikowane? Szczerze mówiąc jestem w tym temacie zielony i nawet nie wiem jak miałbym się do tego zabrać. W jednym z tematów czytałem o osobie która dolnym zaworem wpuszczała zimną wodę w czasie chłodzenia celu zwiększenia ciśnienia i zmniejszenia temperatury konserw. Zastanawiam się czy u mnie też by to się sprawdziło. Niestety w pomieszczeniu gdzie znajduje się jest bardzo słabe ciśnienie wody.. musiałbym zatem kupić jakąś pompę, tylko jaka musiałaby być jej moc żeby wpompować wodę do sterylizatora pod ciśnieniem? Kontaktowałem się z producentem i powiedział, że według niego powinien wytrzymać 2-2,5 bara. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Resal Posted May 4 Report Share #6 Posted May 4 (edited) Najważniejsze jest bezpieczeństwo. Upewnij się, że sterylizator wytrzyma 2.5 atm. Wymień zawory bezpieczeństwa (z czerwonymI pokrętłami) na zawory 2.5 atm. Wymiana jest prosta i sprowadza się do wykręcenia i wkręcenia zaworów z uszczelnieniem gwintu taśmą teflonem albo nicią do uszczelniania gwintów. Jeżeli chodzi o wentyl to najprostsze będzie wywiercenie otworu w klapie i montaż metalowego wentyla do ciężarówek do kół bezdętkowych. Propozycję procesu sterylizacji opisałem tutaj. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20567-autoklaw-problem-z-topi%C4%85cymi-si%C4%99-gumkami-w-nakr%C4%99tkach/?do=findComment&comment=907033 Przyspieszone chłodzenie konserw poprzez zanurzenie sterylizatora w zimnej wodzie może być trudne ze względu na miejsce umieszczenie termometru. Pomysł z wpuszczaniem zimnej wody w warunkach domowych wydaje się egzotyczny. Edited May 4 by Resal 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted May 4 Report Share #7 Posted May 4 W dniu 3.05.2024 o 03:49, lukasosd napisał(a): Przesyłam zdjęcia zaworów: W jednym z tematów czytałem o osobie która dolnym zaworem wpuszczała zimną wodę w czasie chłodzenia celu zwiększenia ciśnienia i zmniejszenia temperatury konserw. Zastanawiam się czy u mnie też by to się sprawdziło. Witam Przy sterylizacji słoików nie wolno Ci tego zrobić,zimna woda wykona różnice temperatur tworząc szok termiczny zwiększając ciśnienie, które rozsadzi słoiki,wszystkie pękną, nastąpi nagły wzrost ciśnienia który może wywalić nawet zaworami bezpieczeństwa nie daj Boże jak wyrzuci między uszczelką, o poparzeniach parą nie wspomnę. Co do wyrobu ze słoika,to zawartość została przepalona temperaturą w autoklawie gdyż termometr błędnie wskazuje. Dania w słoikach sterylizuje się w innych temperaturach,aby zawartość nie karmelizowała się z dodanych warzywek do potrawy. Niestety tak jest jak zakupuje się sterylizator bez żadnego wsparcia w trakcie obsługi i pracy pozostawiając kupującego na nowej ścieżce wrażeń,nie wyobrażam sobie zostawić ot tak klienta na tzw.żywioł. Jestem ciekaw instrukcji obsługi tego sterylizatora...prawie kotła 100L,bo o tym nie piszesz Pozdrawiam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasosd Posted May 4 Author Report Share #8 Posted May 4 9 godzin temu, Resal napisał(a): Najważniejsze jest bezpieczeństwo. Upewnij się, że sterylizator wytrzyma 2.5 atm. Wymień zawory bezpieczeństwa (z czerwonymI pokrętłami) na zawory 2.5 atm. Wymiana jest prosta i sprowadza się do wykręcenia i wkręcenia zaworów z uszczelnieniem gwintu taśmą teflonem albo nicią do uszczelniania gwintów. Jeżeli chodzi o wentyl to najprostsze będzie wywiercenie otworu w klapie i montaż metalowego wentyla do ciężarówek do kół bezdętkowych. Propozycję procesu sterylizacji opisałem tutaj. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20567-autoklaw-problem-z-topi%C4%85cymi-si%C4%99-gumkami-w-nakr%C4%99tkach/?do=findComment&comment=907033 Przyspieszone chłodzenie konserw poprzez zanurzenie sterylizatora w zimnej wodzie może być trudne ze względu na miejsce umieszczenie termometru. Pomysł z wpuszczaniem zimnej wody w warunkach domowych wydaje się egzotyczny. Dziękuję za pomoc i informacje! Nigdy nie miałem do czynienia ze spawaniem więc będę musiał tutaj kogoś znaleźć kto by mi to ogarnął. W związku z mam parę pytań. Czy są jakieś specjalne wymogi jeżeli chodzi o przyspawanie tego? Mam na myśli, że docelowo ma być ciśnienie 2,5bar i chodzi o to żeby spaw to wytrzymał. W którym miejscu na wentylu ma być wykonany spaw? Chodzi mi o to która część ma znajdować się w środku, a która na zewnątrz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasosd Posted May 4 Author Report Share #9 Posted May 4 (edited) 8 godzin temu, Marek z Bielska napisał(a): Witam Przy sterylizacji słoików nie wolno Ci tego zrobić,zimna woda wykona różnice temperatur tworząc szok termiczny zwiększając ciśnienie, które rozsadzi słoiki,wszystkie pękną, nastąpi nagły wzrost ciśnienia który może wywalić nawet zaworami bezpieczeństwa nie daj Boże jak wyrzuci między uszczelką, o poparzeniach parą nie wspomnę. Co do wyrobu ze słoika,to zawartość została przepalona temperaturą w autoklawie gdyż termometr błędnie wskazuje. Dania w słoikach sterylizuje się w innych temperaturach,aby zawartość nie karmelizowała się z dodanych warzywek do potrawy. Niestety tak jest jak zakupuje się sterylizator bez żadnego wsparcia w trakcie obsługi i pracy pozostawiając kupującego na nowej ścieżce wrażeń,nie wyobrażam sobie zostawić ot tak klienta na tzw.żywioł. Jestem ciekaw instrukcji obsługi tego sterylizatora...prawie kotła 100L,bo o tym nie piszesz Pozdrawiam Dziękuję za pomoc i informacje! Jeżeli chodzi wskazania termometru to ciśnienie pokrywało się mniej więcej z temperaturą tak jak to zostało przedstawione na jednej z grafik, która znalazłem na tym forum: Aby sprawdzić temperaturę panującą wewnątrz konserw to rozumiem że trzeba kupić specjalny termometr. W internecie udało mi się znaleźć coś takiego: https://www.thermonext.pl/rejestratory/rejestratory-sterylizacji-i-pasteryzacji Jednak jest to trochę drogi sprzęt i zastanawiam się czy są jakieś inne opcje? Niestety do autoklawu nie było dołączonej żadnej instrukcji obsługi, ale jestem w stałym kontakcie z producentem który na bieżąco udziela mi informacji i stara się mi pomóc. Jeżeli chodzi o wpompowywanie wody dolnym zaworem to skoro woda(ok40l) w autoklawie ma temperaturę 120 stopni a ja wpompuje kilka litrów wody w temperaturze 20 stopni to chyba nie powinno dojść do szoku termicznego i rozsadzenia słoików. W tym wypadku bym po prostu co jakiś czas dopompował wodę, żeby ciśnienie utrzymywało się w tych 1,5bar na które mam zawory bezpieczeństwa. Czy takie coś by przeszło? Edited May 4 by lukasosd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Resal Posted May 4 Report Share #10 Posted May 4 38 minut temu, lukasosd napisał(a): Nigdy nie miałem do czynienia ze spawaniem więc będę musiał tutaj kogoś znaleźć kto by mi to ogarnął. W związku z mam parę pytań. Czy są jakieś specjalne wymogi jeżeli chodzi o przyspawanie tego? Mam na myśli, że docelowo ma być ciśnienie 2,5bar i chodzi o to żeby spaw to wytrzymał. W którym miejscu na wentylu ma być wykonany spaw? Chodzi mi o to która część ma znajdować się w środku, a która na zewnątrz? Nie ma potrzeby spawania. Wystarczy wywiercić odpowiedni otwór i w nim zamontować wentyl. Wentyl ma gwintowany korpus i nakrętkę. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted May 4 Report Share #11 Posted May 4 W tym autoklawie, praktycznie bez spawania i wiercenia otworu można mieć zainstalowane .Termometr do mierzenia wody ,zawór bezpieczeństwa, zawór do pompowania powietrza , manometr, oraz termometr do mierzenia temperatury wewnątrz konserwy. Na zdjęciu 4 przyrządy w dwóch otworach. 1 Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasosd Posted May 4 Author Report Share #12 Posted May 4 2 godziny temu, DZIADEK napisał(a): W tym autoklawie, praktycznie bez spawania i wiercenia otworu można mieć zainstalowane .Termometr do mierzenia wody ,zawór bezpieczeństwa, zawór do pompowania powietrza , manometr, oraz termometr do mierzenia temperatury wewnątrz konserwy. Na zdjęciu 4 przyrządy w dwóch otworach. Czy mógłbym prosić o więcej informacji na temat tego rozgałęźnika? Czy był on robiony ręcznie, czy jest dostępny na rynku? Czy mógłbym też prosić o informację na temat tego termometru do mierzenia temperatury wewnątrz konserw? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Resal Posted May 5 Report Share #13 Posted May 5 (edited) 14 godzin temu, lukasosd napisał(a): Jeżeli chodzi o wpompowywanie wody dolnym zaworem to skoro woda(ok40l) w autoklawie ma temperaturę 120 stopni a ja wpompuje kilka litrów wody w temperaturze 20 stopni to chyba nie powinno dojść do szoku termicznego i rozsadzenia słoików. W tym wypadku bym po prostu co jakiś czas dopompował wodę, żeby ciśnienie utrzymywało się w tych 1,5bar na które mam zawory bezpieczeństwa. Zanim zimna woda wymiesza się z ciepłą mogą popękać słoiki znajdujące się w pobliżu zaworu. Jestem zdania, że pompowanie zimnej wody nie jest trafionym sposobem sterowania przeciwciśnieniem w warunkach domowych. Edited May 5 by Resal 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fikaz Posted May 5 Report Share #14 Posted May 5 5 godzin temu, Resal napisał(a): Zanim zimna woda wymiesza się z ciepłą mogą popękać słoiki znajdujące się w pobliżu zaworu. Jestem zdania, że pompowanie zimnej wody nie jest trafionym sposobem sterowania przeciwciśnieniem w warunkach domowych. Przeciwciśnienie pompuje się nad słoikami powietrzem . Co do rozgałęźnika u Dziadka to może sam odpowie, ale można to zrobić zwykłymi trójnikami mosiężnymi do wody. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasosd Posted May 6 Author Report Share #15 Posted May 6 11 godzin temu, fikaz napisał(a): Przeciwciśnienie pompuje się nad słoikami powietrzem . Co do rozgałęźnika u Dziadka to może sam odpowie, ale można to zrobić zwykłymi trójnikami mosiężnymi do wody. Tylko jak do tego rozgałęźnika/zaworu zamontować wentyl? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted May 6 Report Share #16 Posted May 6 Przyjrzyj się fotografii w poście #11 ( pokrywa ) , poproś jakiegoś instalatora od wody , klimatyzacji , wskaże ci na zdjęciu gdzie są przygotowane króćce do pompowania i dopuszczania wody . Przyjrzyj się zaworowi z niebieską rączka oraz zaworowi z czerwonym pokrętłem ( zawór bezpieczeństwa ) , Teraz już Ci tylko pozostaje działać . 1 Quote Wojciech Pacan Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosownik Posted May 6 Report Share #17 Posted May 6 Można kupić "ZAWÓR NAPOWIETRZAJACY, WENTYL DO HYDROFORU" z gwintem 1/2 cala 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasosd Posted May 6 Author Report Share #18 Posted May 6 11 godzin temu, kosownik napisał(a): Można kupić "ZAWÓR NAPOWIETRZAJACY, WENTYL DO HYDROFORU" z gwintem 1/2 cala Ciężko mi tutaj znaleźć coś takiego samego.. Znalazłem takie opcje: https://articulo.mercadolibre.com.mx/MLM-2448598474-valvula-eliminadora-de-aire-rosca-12-npt-_JM?variation=&skipInApp=true https://articulo.mercadolibre.com.mx/MLM-850973849-valvula-eliminadora-de-aire-rosca-12-npt-uso-domiciliario-_JM?matt_tool=45277568&matt_word=&matt_source=google&matt_campaign_id=15700894037&matt_ad_group_id=151369328786&matt_match_type=&matt_network=g&matt_device=m&matt_creative=667269025400&matt_keyword=&matt_ad_position=&matt_ad_type=pla&matt_merchant_id=145148718&matt_product_id=MLM850973849&matt_product_partition_id=2164633036551&matt_target_id=pla-2164633036551&cq_src=google_ads&cq_cmp=15700894037&cq_net=g&cq_plt=gp&cq_med=pla&gad_source=1&gbraid=0AAAAAoTLPrIwnZBTKUIMeQTpL0ssg9Fzv&gclid=Cj0KCQjw_-GxBhC1ARIsADGgDjsGcBK0GkCY2CE8clsD5g3-ZBzMe0YYLnbkiJXgK-lLoEVmzPtOCdUaAvDbEALw_wcB&skipInApp=true https://articulo.mercadolibre.com.mx/MLM-767304409-valvula-de-alivio-12-para-boiler-o-calentador-de-agua-_JM?matt_tool=87580865&matt_word=&matt_source=google&matt_campaign_id=15693992361&matt_ad_group_id=160191299209&matt_match_type=&matt_network=g&matt_device=m&matt_creative=686612263406&matt_keyword=&matt_ad_position=&matt_ad_type=pla&matt_merchant_id=117920794&matt_product_id=MLM767304409&matt_product_partition_id=2297209789124&matt_target_id=pla-2297209789124&cq_src=google_ads&cq_cmp=15693992361&cq_net=g&cq_plt=gp&cq_med=pla&gad_source=1&gbraid=0AAAAAoTLPrI0GlDvg1SqBAuCuuDQ7rG24&gclid=Cj0KCQjw_-GxBhC1ARIsADGgDjtDcJ5Sock4QqCjeozS7M8rUFj2GeUlxj_FSmeqp3kt7uLCSLrIJW8aAiDpEALw_wcB&skipInApp=true https://www.amazon.com.mx/Válvula-evacuación-ventilación-automática-calentador/dp/B09W29CSDR/ref=asc_df_B09W29CSDR/?tag=glemobshopmx-20&linkCode=df0&hvadid=673275186857&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=16574113264817176077&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=m&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1031307&hvtargid=pla-2273802440336&psc=1&mcid=f0378ca9de01393eac9d9edd10468953 Czy któraś z tych opcji byłaby odpowiednia do mojego sterylizatora? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosownik Posted May 6 Report Share #19 Posted May 6 Żaden z tych. To ma być taki https://allegro.pl/oferta/zawor-napowietrzajacy-wentyl-do-hydroforu-1-2-mos-13239869030?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=branding&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrzewanie_pla_pmax&ev_campaign_id=17303547827&network=x&placement=&test=pmax&category=heating&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw_-GxBhC1ARIsADGgDjtftGAaq6iHTK1SuOyZSHgXGcpEBDO4pMnf0JY6H8cv0-zWjoE8tTgaAnWaEALw_wcB 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted May 7 Report Share #20 Posted May 7 Lukasosd , osprzęt , który przedstawiłeś na zdjęciach ma odwrotne działanie od tego co Ty potrzebujesz .Osprzęt ten wykorzystuje się do odpowietrzania instalacji - czyli pozbycia sie powietrza z instalacji . Śledząc Twoje poczynania , masz nikłą wiedzę techniczną , nie chcę Cię tu obrazić , a jedynie uzmysłowić Ci ze potrzebujesz porady kogoś , który ma doświadczenie jest hydraulikiem , instalatorem systemów sprężonego powietrza lub instalacji przemysłowych . W innym przypadku w najlepszym razie stracisz pieniądze , a w najgorszym zdrowie , kiedy zamontujesz elementy nie przeznaczone do tej konstrukcji. Poproś kogoś na forum by Ci rozrysował , każdy element i podał polska nazwę techniczną , potem sobie je przetłumaczysz przez tłumacza w komputerze i znajdziesz na platformie handlowej .Przetłumaczyłem teksty ,które były pod linkami umieszczonymi w Twoim poście , tłumaczenie na polski było prawie bez błędów dla kogoś z doświadczeniem technicznym. Pozdrawiam 1 Quote Wojciech Pacan Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasosd Posted May 30 Author Report Share #21 Posted May 30 (edited) Po wielu trudach w końcu udało mi się ukończyć przerabianie mojego sterylizatora. Efekt jest taki: Na górze są przerobione zawory tak, aby można było dopompować powietrze(robię to mini kompresorem widocznym na zdjęciu ) oraz mierzyć temperaturę(1x wody, 1x wewnątrz słoika). Zawór bezpieczeństwa został wymieniony na 2,5bar. Jak wynikało z moich odpowiedzi bardzo ciężko było mi znaleźć tutaj odpowiednie części. Z wielką pomocą przyszedł @DZIADEK, który skonstruował to wszystko i wysłał mi do Meksyku: Z tego miejsca pragnę mu jeszcze raz serdecznie podziękować za pomoc i poświęcony czas! Bez Ciebie bym sobie nie poradził. Już na miejscu kupiłem pompę o mocy 1/2KM i przepływie 40l/min. Ma wystarczającą moc, aby wpompować wodę gdy w sterylizatorze jest 2,5bar. Do dolnego zaworu został przyłączony zawór zwrotny, a do niego wąż hydrauliczny: U góry zaworem ręcznym odprowadzane jest powietrze oraz woda: Chciałabym również bardzo podziękować @Bagno, który wytłumaczył mi jak powinien wyglądać cały proces i na bieżąco doradza co i jak przetestować oraz ulepszyć. Dziękuję!!! Podsumowując, na ten moment robiłem testy z zimną wodą i bez słoików. Jutro ma zamiar przygotować jedną warstwę słoików i sprawdzić jak wyjdzie cały proces. Jak tylko skończę to podzielę się z wami wynikami. Dziękuję wszystkim za pomoc i odpowiedzi na mojego tematu! Pozdrawiam! lukasosd Edited May 30 by lukasosd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.