Jump to content

Recommended Posts

Jak to mówią "apetyt rośnie wraz z jedzeniem".

Wędzarnię, autoklaw mam, to teraz apetyt mam na piec chlebowy.

Pierwszy pomysł - połowa piłki (taka kopuła), ale jak zobaczyłam piec Don Pedra, to przepadłam.

 

aca592c6c47919b1gen.jpg

 

Miejsce wybrane. Pierwsze co to parę ton kostki granitowej trzeba przerzucić.

 

mms_img1561031231.jpg.9f518d4f03cae6d0faa03128f74d5756.jpg

 

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/
Share on other sites

32 minuty temu, Zofintal napisał(a):

a te pare ton kostki można do mnie przerzucić.

Podobnie pomyślałem 😀.

34 minuty temu, Zofintal napisał(a):

tylko że w altanie,

Jak to altana👏 ładną chatę zbudowałeś, czekam na parapet😜.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/#findComment-921881
Share on other sites

Kostka przerzucona.

 

mms_img1561031231(1).jpg.e985308f1e646c42de2da10671f7c961.jpg

 

Ta ściana sąsiada jest paskudna. Tynk się osypuje, bo nie ma cementu ( tak się kiedyś budowało, z tego co było). Musimy skuwać. To co dało radę z ziemi już zrzuciliśmy. Teraz albo na drabinę, albo na rusztowanie.

Potem szlichta cementowa i tynk, żeby to doprowadzić do jako takiego stanu, chyba że macie innego pomysła co zrobić z tą ścianą.

Pozdrawiam serdecznie i lecę obijać ścianę.😗

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/#findComment-921925
Share on other sites

37 minut temu, mamuśka napisał(a):

co zrobić z tą ścianą.

Oceń jakość cegły.

Może warto ją odczyścić i pozostawić w stanie naturalnym.

Stare, dobrze wypalone cegły z rozbiórek osiągają wysokie ceny ze wzgledu na swą oryginalną patynę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/#findComment-921944
Share on other sites

9 minut temu, EAnna napisał(a):

Może warto ją odczyścić i pozostawić w stanie naturalnym.

Dobre rozwiązanie,  proponuję porozmawiać z Wiesławem -Zofintalem to może podpowie jaki preparat zastosować konserwujący, zabezpieczający a zarazem nadający bardzo ładny wygląd cegle.

Edited by Grzewlod
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/#findComment-921946
Share on other sites

Kochani dziękuję za rady.

Ta ściana to mieszanka wybuchowa. 

- pustak szlakowy (kruszy się jak ch....a), przy ziemi jest tak wykruszony że się obawiam czy ta ściana nie runie jak zaczniemy przy niej kopać. Tak pomyślałam czy nie zrobić "odkrywki" i sprawdzić jak ta ściana wygląda w ziemi (na jakim poziomie jest posadowiona i czy ma fundament).

- jakaś cegła na kominie (na zdjęciu jasno szara), może to i szamot, ta w miarę dobra

- i troszkę czerwonej cegły ( tą murował jakiś wczorajszy, co nie widział na jedno oko).

Taki kogel-mogel konserwowany myślę że będzie wyglądać jak biedronka w kropki 😜. Gdyby to był mur z normalnej  cegły to bym konserwowała.

 

Czerwoną cegłą rozbiórkową chcemy obmurować piec.

Z tego co pamiętam to rozbiórkowa czerwona po złotówce za sztukę.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/#findComment-922011
Share on other sites

8 godzin temu, Zofintal napisał(a):

Ja też teraz będę budować piec chlebowy

A tak z ciekawości, którą wersję pieca chlebowego panujesz (kopułę czy tunel)?

 

Ps. Jak możesz to podaj na PW numer do siebie, to coś bym się spytała.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/#findComment-922029
Share on other sites

Grzesiu, bardzo fajne, ale to chyba dla byka 😜, ja tylko na chlebek, pizzę i coś takiego drobnego.

 

Zrobiłam "odkrywkę" posadowienia ściany sąsiada i 😲

Ściana ma fundament który zaczyna się tak 30 cm poniżej stanu "0".

Odkopałam z 35-40 cm głębokości fundamentu i  znowu😲, czym głębiej tym fundament się zwęża. Takiego numeru jeszcze nie widziałam. Robiliśmy już instalacje w kamienicach co miały ponad sto lat i takiego numeru nie było. W części tych kamienic nie było typowego fundamentu, tylko był taki numer, czym głębiej to ściana z czerwonej cegły była szersza, miały ponad metr grubości.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/#findComment-922594
Share on other sites

11 minut temu, szrekPL napisał(a):

takie piece kiedyś były na wsi i wszyscy się schodzili i znosili chleby i co tam kto miał dla całej ludności:D

Właśnie o to chodzi cała WB będzie piec u  Mamuśki 😉.

13 minut temu, mamuśka napisał(a):

ale to chyba dla byka 😜

Może być i byk choć lepszy jest kozioł jak trzeba to przywieziemy z Waldkiem i upieczemy.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/#findComment-922601
Share on other sites

Jak zbuduję tą moją wersję to będziecie korzystać, jak będzie potrzeba. Przy okazji pojemy i poczytamy książki, jak mnie nauczycie drukować.

 

Dzisiaj ładnie, grzecznie pomalowałam część ściany (tą co potrzebuje dla pieca i szafki) gruntem. Na 11,5 m2 poszła cała bańka 5l. Jeszcze raz, czy dwa muszę ją pomalować.

 

Pogadałam sobie z Wiesławem (chylę mu czoła 😘). Jedyne wyjście z tą ścianą, by jako tako wyglądała to: klej i siatka przymocowana kołkami. To i tak się odparzy, ale nie spadnie dzięki kołkom.

 

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/#findComment-922610
Share on other sites

Gdzieś na stronie jest. Gdzieś. Tak z 10 lat temu. User ale jednorazowo  wpadł na forum może kilka postów. Dobrze nie pamiętam . Ale do rzeczy.  Pracował i kimś  był ( manager?  kierownik? ) w zajazdzie ? . Wybudowano tam piec według Jego pomysłu + pod nadzorem . Piekli w nim prosiaki chleby na eventy.  To jak pamiętam była przemyślana konstrukcja i bardzo ładnie wykonana. I opisana jak zrobić . Jako wyróżnik to pamiętam że użyli b.dużi ilość szkła tłuczonego  ( mieli jak to w knajpie pod dostatkiem butelek) i opisywał sytuację z perspektywy. Nie pracował tam już. Może znajdziesz na forum 

Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/#findComment-922667
Share on other sites

Maciekzbrzegu na 99% wiem o którym piecu mówisz. Z tego co kojarzę to był budowany pod namiotem (zadaszeniem). Spróbuję to znaleźć, ale z tego co kojarzę to on jest wielki.

 

To ten, wg mnie: 

 

Edited by mamuśka
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/#findComment-922671
Share on other sites

No mój do małych  chyba się nie zaliczy.

Jak sobie policzyłam to tak:

- po zewnątrz dł. 206 cm, szer. 182 cm 

- komora dł. 118 cm, szer. 94 cm.

 

A że jestem wygodna 😜to wlot do pieca gdzieś na 70 cm. Po obudowaniu , ociepleniu piec będzie miał tak 180 cm.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/#findComment-922682
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.