Jump to content

Peklowanie ligawy na mokro


Recommended Posts

Witam,

 

Juz kilka razy wedzilem szynke, boczek. Zapeklowałem ligawe na mokro i trzymałem 10 dni razem z piersią z indyka. Solanka zaczęła pachnieć po 10 dniach. Mieso wypłukałem i dałem do wody w celu wymoczenia. 

Ligawa pachnie chyba przesiąkła indykiem.

Na zewnatrz ligawa jest cala jasna. W środku wygląda jak na zdjęciu czyli czerwona...możliwe że ligawa przesiąkła zapachem drobiu?

Messenger_creation_f331b235-9015-4abb-a8dd-fa6c809c8a31.png

Messenger_creation_9882ddfe-7a3f-481e-b4b8-4cd14014d396.png

Link to comment
Share on other sites

45 minut temu, Artur184 napisał(a):

.możliwe że ligawa przesiąkła zapachem drobiu?

Nie.

 

45 minut temu, Artur184 napisał(a):

Zapeklowałem ligawe na mokro i trzymałem 10 dni

Podaj skład solanki i temperaturę peklowania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 3.05.2024 o 17:48, Artur184 napisał(a):

Juz kilka razy wedzilem szynke, boczek. Zapeklowałem ligawe na mokro i trzymałem 10 dni razem z piersią z indyka

Pekluj na zwykłej peklosoli bez żadnych dodatków unikniesz podobnej sytuacji.

Poza tym mięso drobiowe pekluj osobno. 

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, @halusia@ napisał(a):

Poza tym mięso drobiowe pekluj osobno. 

Nie bardzo wiem czemu ma być osobno ? .Nigdy nie peklowałem osobno i żadnych złych przypadków nie zanotowałem.

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
Share on other sites

Coś jest nie teges . Dla mnie 

1. peklowanie na balkonie. Temperaturę 6 stopni to gdzie miałeś i o której . Bo jeżeli na termetrze zaokiennym (a zasada jest że jest w cieniu) to w  pojemniku jak słońce przygrzało to mogło być dużo więcej . Chyba że pojemnik max w cieniu. Ale teraz już są zmienne temperatury . Więc rano było 6 a w południe nie koniecznieW lodówce też mierzymy temperaturę. Temperatura zależy od ustawienia i może być za wysoka . Dla mnie 6 to za  wysoko . 

2. Przy takim peklowaniu zrobił bym nastrzyk.

3. To nie zapach indyka . Jedno i drugie trochę się nadpsuło i pachnie podobnie (piszesz że po 10 dniach solanka była pachnąca) .

4 . Kolor powierzchni to ? wynik odmaczania.? . Te stężenia czasy jakie miałeś dały by wyrób o "normalnej" słoności wystarczy opłukać.  Lepiej trochę pomoczyć w roztworze octu . (niweluje zapach trochę) . Co znaczy u Ciebie odmaczania czy to kilka godzin w wodzie, czy opłukanie.

Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

Nie bardzo wiem czemu ma być osobno ? .Nigdy nie peklowałem osobno i żadnych złych przypadków nie zanotowałem.

Choćby dlatego że mięso drobiowe traktujemy jako "posiane" bakteriologicznie. 

Poza tym drobiowe nie wymaga aż tak długiego peklowania ponieważ zawiera bardzo mało barwników hemowych. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, @halusia@ napisał(a):

Choćby dlatego że mięso drobiowe traktujemy jako "posiane" bakteriologicznie. 

Peklosól działa bakteriobójczo czyli zabezpiecza mięso bakteriologicznie. Może doprecyzujmy czy rozmawiamy o peklowaniu czy soleniu.Co do wybarwienia to mała ilość mioglobiny powoduje ,że nie otrzymamy takiego wybarwienia jak w przypadku wp. ale ja mimo to pekluję filet z indyka i udziec.Do fileta używam jedynie słabszej peklosolanki takiej jak do polędwic i polędwiczek , ale czas jest taki sam.Jakiś lekki kolorek się pojawia szczególnie przy udźcu.Na poparcie zdjęcie mielonki z indyka.

post-41296-0-01353100-1587201894_thumb.jpg

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.