Jump to content

Recommended Posts

Podczas dzisiejszej sterylizacji konserw sprawdziłem różnicę temperatury wody i poduszki parowo-powietrznej w autoklawie. Pomiar przeprowadziłem za pomocą termometru DT-34 przesuwając nasmarowaną wazeliną sondę w porcie termometru. Przy temperaturze wody w autoklawie wynoszącej 122.0°C temperatura mierzona nad powierzchnią wody oscylowała w granicach pomiędzy 119.0 i 119.5°C. Termomanometr zamontowany na nyplu przykręconym do pokrywy autoklawu wskazywał  około 105°C. 

Pomiary przeprowadziłem przy przeciwciśnieniu wynoszącym około 0.5 atm. Sądziłem, że różnica temperatury w wodzie i ponad nią będzie mniejsza. Ta próba wskazuje, że dla dokładnego pomiaru temperatury sonda pomiarowa powinna być zanurzona w wodzie. Wskazania termomanometru, który mierzy raczej temperaturę obudowy lub akcesoriów są nieprzydatne. 

 

Edited by Resal
3 godziny temu, Resal napisał(a):

 Pomiar przeprowadziłem za pomocą termometru DT-34 przesuwając nasmarowaną wazeliną sondę w porcie termometru. Przy temperaturze wody w autoklawie wynoszącej 122.0°C temperatura mierzona nad powierzchnią wody oscylowała w granicach pomiędzy 119.0 i 119.5°C. Termomanometr zamontowany na nyplu przykręconym do pokrywy autoklawu wskazywał  około 105°C. 

Gratuluję i dziękuję za przeprowadzone doświadczenie.

 Czy jesteś w stanie zmierzyć temp. wody na dnie autoklawu i pod górnym lustrem wody?

3 godziny temu, Resal napisał(a):

dla dokładnego pomiaru temperatury sonda pomiarowa powinna być zanurzona w wodzie

Wyłącznie. Jeśli zaś czujka sondy jest w tulejce /zanurzoną w wodzie/to trzeba ją zalać olejem. 

Muskie - to ryba 🙃

10 godzin temu, Bagno napisał(a):

Gratuluję i dziękuję za przeprowadzone doświadczenie.

 Czy jesteś w stanie zmierzyć temp. wody na dnie autoklawu i pod górnym lustrem wody?

 

Muszę sprawdzić. Sonda raczej nie sięgnie samego dna ale powinna być blisko.

Tutaj nie spodziewałbym się dużych różnic ze względu na konwekcję.

Ostatnio testuję swój nowy autoklaw zrobiony na bazie 50l kega po piwie. Podczas pracy różnice temperatur na różnych wysokościach są znikome (wchodzą 4 poziomy słoików 350ml), na każdym poziomie wskazanie termometru wynosi +- 0,3 stopnia.  Ciekawostką jest natomiast temperatura podczas chłodzenia. Dla ułatwienia znajomy wykonał mi płaszcz wokół autoklawu, by nie było potrzeby go w ogólne podnosić jak jest pełny. Przez niedogadanie powstała wada konstrukcyjna, otóż jak na załączonym zdjęciu widać, płaszcz nie pokrywa całej powierzchni autoklawu. Znajduje się na wysokości 3 pięter słoików, a 4 nie sięga. Myślałem, że duża różnica temperatur spowoduje, że woda będzie samoistnie się w jakimś stopniu mieszać. Z praktyki wyszło, że gdy na poziomie płaszcza woda w środku ma temperaturę poniżej 40 stopni, na samej górze nadal jest ponad 80. Słoik w 2 rzędzie miał wewnątrz 25 stopni, a na najwyższym piętrze ponad 75. Strasznie to wydłuża chłodzenie, na szczęście w sezonie woda się nie marnuje i z płaszcza leci na zraszacz i podlewa działkę. By to usprawnić zamówiłem już pompę obiegową do pieca CO, którą uruchomię podczas chłodzenia, będzie na pobierała wodę zaworem spustowym z dna autoklawu i wpuszczała przez zawór w pokrywie, co pozwoli na mieszanie wody, a tym samym na wydajne chłodzenie.

20240504_195149.thumb.jpg.9af1c364978aca1beb004532c8eccbb4.jpg20240329_143522.thumb.jpg.afe1b8e0cdb0191274b03db8dabd05e4.jpg

Edited by pdywicki

Nawet gdyby płaszcz chłodzący był wyższy to wystąpią duże różnice temperatur. To się chyba nazywa uwarstwienie cieplne wody. Chłodna wodą jako cięższa opada a ciepła odwrotnie.

Jaka jest wytrzymałość ciśnieniowa kega?

39 minut temu, Resal napisał(a):

Nawet gdyby płaszcz chłodzący był wyższy to wystąpią duże różnice temperatur. To się chyba nazywa uwarstwienie cieplne wody. Chłodna wodą jako cięższa opada a ciepła odwrotnie.

 

Tak, wiadomo, że wówczas od ścianek by się wychładzało szybciej niż od środka, a w obecnym przypadku to prosta fizyka decyduje, że jest aż tak duża różnica temperatur, jednak nie spodziewałem się aż tak wielkiej. Mała pompka obiegowa załatwi temat mieszania w całej objętości autoklawu.

 

40 minut temu, Resal napisał(a):

Jaka jest wytrzymałość ciśnieniowa kega?

 

Z tego co czytałem, ciśnienie rozrywające dla tego typu kegów musi wynosić minimum 20 bar. Roboczo w instalacjach piwnych dopuszczalne są 3 bary. Czytałem i oglądałem badania, gdzie keg 50l rozrywany był przy ciśnieniu 58 barów. U siebie mam zawór bezpieczeństwa 2,5 bara, czyli 0,5 bara poniżej dopuszczalnego ciśnienia roboczego.

Tak się zastanawiam skąd taka duża różnica temperatur. Znajduję dwie przyczyny. Pierwsza to różnica pojemności cieplnej. Mieszanina pary i powietrza mająca niską pojemność cieplną łatwiej się ochładza niż woda. Druga to przeciwciśnienie, które sprawia, że w temperaturze sterylizacji woda nie wrze. Brak wrzenia sprawia, że wymiana ciepła jest wolna. 

W dniu 9.05.2024 o 08:13, pdywicki napisał(a):

Z praktyki wyszło, że gdy na poziomie płaszcza woda w środku ma temperaturę poniżej 40 stopni, na samej górze nadal jest ponad 80. Słoik w 2 rzędzie miał wewnątrz 25 stopni, a na najwyższym piętrze ponad 75. Strasznie to wydłuża chłodzenie

Jaki jest całkowity czas chłodzenia?

W dniu 10.05.2024 o 18:40, Bagno napisał(a):

Jaki jest całkowity czas chłodzenia?

Nie mierzyłem dokładnie, ale na pewno dobre dwie i pół godziny. O ile dolne piętra byłyby gotowe do wyjmowania do może 30 minutach.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.