Jump to content

Steki


Muski

Recommended Posts

Posted (edited)

Stek pająk / ostrygowy/ 

Przekroję na pół , oprósze solą i pieprzem młotkowym - na  6 godzin do lodówki . Przed położeniem na płytę grillową posmaruję sosem ostrygowym .

strIMG_20240608_095424.jpg

dwIMG_20240608_095445.jpg

dwie strony mięśnia 

Edited by Muski

Muskie - to ryba 🙃

Link to comment
Share on other sites

17 minut temu, Grzewlod napisał(a):

proponuję obmyć mięso pod zimą wodą

Dzięki za uwagę. Nie miałem zimnej wody , obmyłem w zimnym białym winie 😉. A sosem ostrygowym posmaruję po ugrillowaniu w trakcie odpczynku steka .

Muskie - to ryba 🙃

Link to comment
Share on other sites

43 minuty temu, Muski napisał(a):

Dzięki za uwagę. Nie miałem zimnej wody , obmyłem w zimnym białym winie 😉. A sosem ostrygowym posmaruję po ugrillowaniu w trakcie odpczynku steka .

W jakim celu jest obmywanie gotowego steka zimna woda ? 

Ja myje mieso jeszcze przed obrubka ,wycieram papierowym recznikiem , z mokrej  marynaty jesli robie taka tylko wycieram papierowym recznikiem .

 

Natomiast przestalam pieprzyc mieso przed polozeniem na ruszt bo pieprz sie nie pali , tylko zaraz po w czasie gdy odpoczywa  

Link to comment
Share on other sites

No to ja tak robie zanim jeszcze mieso pokroje na steki

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

21 godzin temu, Muski napisał(a):

Stek tzw Major

Pokroję na kawałki ok 4-5 cm , oprószę solą i pieprzem młotkowanym - do lodówki na 6 godzin i na mocno rozgrzany grill po 2 -3min na stronę 

Stek Major.

Wygrzewanie płyty grillowej.

20240608_182945.thumb.jpg.bb502e1189459ce04cb627e2eab775cf.jpg

 

Major po obróbce.

20240608_183107.thumb.jpg.94de1decb22d0ffcf036dbffe9f1f7ed.jpg20240608_183119.thumb.jpg.93a9ebcbf8b15da458a963a8f70b2c56.jpg

Jeśli myślicie, że do mięsa to tylko czerwone wino pasuje, nic bardziej mylnego. "ciężkie" czerwone wina  polecam do potrwa "lżejszych" np. z ryby🤔.

Steki popijaliśmy delikatnym i subtelnym szczepem wina jakim jest Chardonnay. Czas obróbki Majora 5 min. Podczas  odpoczynku na steki zostało położone masło.

20240608_183304.thumb.jpg.c048566d594fddce6b120f9759a2fca0.jpg20240608_184516.thumb.jpg.7eb189b0eea928ac1f54cf59f9bed7e1.jpg20240608_183825.thumb.jpg.b557dd5a96a5a25d04381674c0fd4ce4.jpg20240608_184115.thumb.jpg.ebcdcb0167a949ed43331ad42e3acfc0.jpg

 

Stek Ostrygowy lub Pająk

Wygrzewanie płyty.

20240608_193355.thumb.jpg.6a69b5be5bf97531c2306fb03d2ef6e1.jpg

 

Obróbka

20240608_193603.thumb.jpg.e0676a3b4c7c4b9ddc91d26ee479f614.jpg

 

Podczas odpoczynku steki zostały skropione sosem ostrygowym.

20240608_193747.thumb.jpg.ff461134b7a42a2071eafc9a3a419965.jpg20240608_193830.thumb.jpg.88452c1cb3425d11b475280ef7af172f.jpg

 

Czas obróbki 3 min.

20240608_194927.thumb.jpg.72f5be8ad3d3f27ed821bd1f4e1a65ce.jpg

 

Odczuć smakowych nie będę opisywał ponieważ chciałabym żebyście kiedyś sami spróbowali wykonać w ten klasyczny sposób steki, poznacie wtedy "prawdziwy" smak mięsa Jeśli wykonacie steki z w/w mięśni to uzupełnijcie naszą relację o wasze odczucia.

 

Ciekawostka grillowane Franki.

20240608_204931.thumb.jpg.9d47ff3c2624de9a620d6492023a83c6.jpg

Edited by Grzewlod
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

43 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Czas obróbki Majora 5 min

Po 2,30min na stronę przy grubości ok 3 cm /grill z zamkniętą pokrywą/ . Ostrygowy jest mięśniem cienkim ok 2cm i wystarczyło po 1,30 min na stronę ale temperatura ok 280 st C . PAMIĘTAJMY PRZECIĄGNIĘTE STAJĄ SIĘ TWARDE I GUMOWATE - alternatywnie upiec tak by się rozrywały pazurkami 🙃 

  • Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.