Jump to content

Recommended Posts

Cześć.

Z góry przepraszam, jeśli pytanie zadaję w złej kategorii, ale szykuję się do olimpiady biologicznej i w swojej pracy badawczej chcę poruszyć temat peklowania mięsa i jego odporności na późniejszy rozpad gnilny. I tutaj mam pytanie. Czy pokrycie mięsa miodem na okres kilkunastu dni jakkolwiek może się przełożyć na jego odporność przed gniciem?

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20963-wp%C5%82yw-pokrycia-miodem-na-mi%C4%99so/
Share on other sites

4 godziny temu, Ludwig napisał(a):

 Czy pokrycie mięsa miodem na okres kilkunastu dni jakkolwiek może się przełożyć na jego odporność przed gniciem?

Miód jest zaliczany do naturalnych substancji aseptycznych. Powinieneś dobrze zapoznać się ze składnikami biologicznymi miodu i ich ewentualnym negatywnym wpływem na mięso.

 

Jeśli pokryjesz mięso miodem jałowe mięso zabezpieczysz tkankę mięśniową i inne rodzaje tkanek przed "osiadaniem" bakterii zawartych w powietrzu na powierzchni mięsa.

Ponadto pokrycie kawałków mięsa miodem, które wcześniej zostało zakupione w obrocie towarowym i nie stosowanie ciągu chłodniczego spowoduje zepsucie mięsa. Dlaczego? Powinieneś wiedzieć.

Moim skromnym zdaniem zastosowanie miodu spowolni namnażanie mikroflory bakteryjnej mięsa. Pozostaje pytanie, co bardziej powoduje wydłużenie trwałości mięsa- miód, czy stosowanie niskich temperatur?

Praca ciekawa tylko należy dobrać metodykę badań.

Edited by Bagno
  • 8 months later...
W dniu 24.06.2024 o 13:56, Ludwig napisał(a):

Cześć.

Z góry przepraszam, jeśli pytanie zadaję w złej kategorii, ale szykuję się do olimpiady biologicznej i w swojej pracy badawczej chcę poruszyć temat peklowania mięsa i jego odporności na późniejszy rozpad gnilny. I tutaj mam pytanie. Czy pokrycie mięsa miodem na okres kilkunastu dni jakkolwiek może się przełożyć na jego odporność przed gniciem?

Dopiero ten temat znalazłem. Pomimo pewnych właściwości miodu sugerujących, że takie mięso być może poleży dłużej, musimy pamiętać, że miodu nie można podawać niemowlętom. Powód jest taki, że miód zawiera bakterie botulinowe a małe dzieci nie mają wykształconej flory bakteryjnej. Czyli z jednej strony miód jest dobry do spożycia nawet po 100tyś lat ale przy kontakcie z mięsem może stracić swoje właściwości, a obecność bakterii botulinowych sugeruje żeby nie próbować.
pozdrawiam.  

Godzinę temu, wawaldek11 napisał(a):

Gdzieś czytałem, że Turcy wieźli głowę wroga z Europy do swojego kraju zalaną miodem. I przy prezentacji szefowi głowa wyglądała świeżo. 

Czyli jest coś na rzeczy.

Głowę Władysława Warneńczyka, podobno.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.