Ludwig Posted June 24, 2024 Report Share #1 Posted June 24, 2024 Cześć. Z góry przepraszam, jeśli pytanie zadaję w złej kategorii, ale szykuję się do olimpiady biologicznej i w swojej pracy badawczej chcę poruszyć temat peklowania mięsa i jego odporności na późniejszy rozpad gnilny. I tutaj mam pytanie. Czy pokrycie mięsa miodem na okres kilkunastu dni jakkolwiek może się przełożyć na jego odporność przed gniciem? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20963-wp%C5%82yw-pokrycia-miodem-na-mi%C4%99so/ Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted June 24, 2024 Report Share #2 Posted June 24, 2024 (edited) 4 godziny temu, Ludwig napisał(a): Czy pokrycie mięsa miodem na okres kilkunastu dni jakkolwiek może się przełożyć na jego odporność przed gniciem? Miód jest zaliczany do naturalnych substancji aseptycznych. Powinieneś dobrze zapoznać się ze składnikami biologicznymi miodu i ich ewentualnym negatywnym wpływem na mięso. Jeśli pokryjesz mięso miodem jałowe mięso zabezpieczysz tkankę mięśniową i inne rodzaje tkanek przed "osiadaniem" bakterii zawartych w powietrzu na powierzchni mięsa. Ponadto pokrycie kawałków mięsa miodem, które wcześniej zostało zakupione w obrocie towarowym i nie stosowanie ciągu chłodniczego spowoduje zepsucie mięsa. Dlaczego? Powinieneś wiedzieć. Moim skromnym zdaniem zastosowanie miodu spowolni namnażanie mikroflory bakteryjnej mięsa. Pozostaje pytanie, co bardziej powoduje wydłużenie trwałości mięsa- miód, czy stosowanie niskich temperatur? Praca ciekawa tylko należy dobrać metodykę badań. Edited June 24, 2024 by Bagno Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20963-wp%C5%82yw-pokrycia-miodem-na-mi%C4%99so/#findComment-933178 Share on other sites More sharing options...
Czeski01 Posted March 15 Report Share #3 Posted March 15 W dniu 24.06.2024 o 13:56, Ludwig napisał(a): Cześć. Z góry przepraszam, jeśli pytanie zadaję w złej kategorii, ale szykuję się do olimpiady biologicznej i w swojej pracy badawczej chcę poruszyć temat peklowania mięsa i jego odporności na późniejszy rozpad gnilny. I tutaj mam pytanie. Czy pokrycie mięsa miodem na okres kilkunastu dni jakkolwiek może się przełożyć na jego odporność przed gniciem? Dopiero ten temat znalazłem. Pomimo pewnych właściwości miodu sugerujących, że takie mięso być może poleży dłużej, musimy pamiętać, że miodu nie można podawać niemowlętom. Powód jest taki, że miód zawiera bakterie botulinowe a małe dzieci nie mają wykształconej flory bakteryjnej. Czyli z jednej strony miód jest dobry do spożycia nawet po 100tyś lat ale przy kontakcie z mięsem może stracić swoje właściwości, a obecność bakterii botulinowych sugeruje żeby nie próbować. pozdrawiam. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20963-wp%C5%82yw-pokrycia-miodem-na-mi%C4%99so/#findComment-1000237 Share on other sites More sharing options...
wawaldek11 Posted March 15 Report Share #4 Posted March 15 Gdzieś czytałem, że Turcy wieźli głowę wroga z Europy do swojego kraju zalaną miodem. I przy prezentacji szefowi głowa wyglądała świeżo. Czyli jest coś na rzeczy. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20963-wp%C5%82yw-pokrycia-miodem-na-mi%C4%99so/#findComment-1000316 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted March 16 Report Share #5 Posted March 16 Godzinę temu, wawaldek11 napisał(a): Gdzieś czytałem, że Turcy wieźli głowę wroga z Europy do swojego kraju zalaną miodem. I przy prezentacji szefowi głowa wyglądała świeżo. Czyli jest coś na rzeczy. Głowę Władysława Warneńczyka, podobno. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20963-wp%C5%82yw-pokrycia-miodem-na-mi%C4%99so/#findComment-1000322 Share on other sites More sharing options...
wawaldek11 Posted March 16 Report Share #6 Posted March 16 (edited) Ale ja wolę trójniak. Jak lubisz, to odezwij się na PW. Mam kilkunastoletni. Edited March 16 by wawaldek11 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20963-wp%C5%82yw-pokrycia-miodem-na-mi%C4%99so/#findComment-1000323 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.