Jump to content

Recommended Posts

Rozbiór "z konieczności"

 

Długo wahałam się, czy założyć ten temat :facepalm:

Obnażanie własnej głupoty zawsze przychodzi z pewnym trudem :laugh:

Bo czyż nie jest głupotą szybka, nie przemyślana decyzja o zakupie tucznika do przerobu domowego w środku lata? 

Tucznik o wadze ok. 140kg złamał nogę i znalazł sie w kategorii "uboju koniecznego"

(pozostałe tuczniki - sprzedane kilka dni później - miały średnią wage 147kg).

Znajomy rolnik właśnie był pożalił się na nieszczęście i konieczność uboju.

Nie wiedząc nic o stanie zwierzecia i jego rozmiarach nieopatrznie wyraziłam chęć nabycia :rolleyes:

Ucieszony rolnik dał mi dobrą cenę i natychmiast zamówił rzeźnika a ja nie potrafiłam już się wycofać ze złożonej oferty.

Dodam, że głupiego to i robota lubi :devil:

Ubój z konieczności, w warunkach małego, zaniedbanego gospodarstwa:

IMG_20240617_120530.thumb.jpg.29708c2b048ab6edaf581fc6a9bb3de3.jpg

 

Jeszcze ciepłe mięso przywiozłam do domu: podstawowym zadaniem było jego schłodzenie.

Pocieszałam się zdaniem, wypowiedzianym kiedyś przez @DZIADEK, że trzeba sobie poradzić w każdych warunkach.

Elementy tucznika zostały rozłożone na posadzce garażu oraz pod nadmuchem klimatyzacji w salonie:

IMG_20240617_144655.thumb.jpg.a944c63e193a946b367a84ecc1f20f04.jpg IMG_20240617_144819.thumb.jpg.95c52f06746aabbadc6b9f70763fe378.jpg

 

W dużym pojemniku, w kilku wiadrach solanki zostały utopione elementy przeznaczone do peklowania. solanka chłodzona była przez dwie doby dużą ilością wkładów lodowych ale o jej średniej temperturze zamilczę :facepalm:

Jedna z karkówek została przerobiona na necówkę:

IMG_20240622_145203.thumb.jpg.b43c2298fe5413be73d1675022638cb6.jpg

 

Były zrobione konserwy:

IMG_20240622_192210.thumb.jpg.378691786583f69fcf665fb933bc04db.jpg

 

IMG_20240622_192216.thumb.jpg.9a3c0402b672b05fe87fd9bc419b9090.jpg

 

I kiełbasa z receptury kol @redzed "Kiełbasa Taty".

Zrobiłam ją w jelitach wołowych wiankowych i poćwiczyłam flokowanie :D

IMG_20240623_210042_edit_25165016185743.thumb.jpg.1d748e6990a5ec3e9a51d8217800e29d.jpg

 

Przyszedł czas na kabanosy:

IMG_20240624_142047.thumb.jpg.ebc354e73d6918bff1f9b64cf20caf3c.jpg IMG_20240624_142529.thumb.jpg.9800ddf5497aec561f87cefd49234e8f.jpg

 

Razem z boczkami do wędzarni trafił zapeklowane ozór wołowy.

Kawałki boczków zostały niestety żle przycięte - wszystko było robione w wielkim pośpiechu.

IMG_20240627_122012.thumb.jpg.e880e35493be98ef9d21d5d5db3dc6ab.jpg

IMG_20240627_122050.thumb.jpg.2d538ecc6706d3008b60e38561e33844.jpg

IMG_20240627_192227.thumb.jpg.8c1d9f1c0bf3ba22a0a3b5022b4c51e3.jpg

 

To tak w wielkim skrócie :D

W każdym razie nic się nie zmarnowało, za wyjątkiem nóżek, na które nie było już miejsca.

Z zamrożonych półproduktów będzie jeszcze robiony salceson, kaszanka i pasztety oraz jakaś kiełbasa na bazie "jedynki" z łopatek.

Rosoły zostały zasłoikowane i tyndalizowane.

Teraz , chwilowo łapię oddech.

 

  • Like 6
  • Upvote 2

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Cóż, ważne że sobie poradziłaś, nic się nie zmarnowało a wyroby wyglądają apetycznie i zapewne super smakują.

Czasami również staję przed taką decyzją jaką podjęłaś, ale ja mam możliwość zapakowania rozebranego świniaczka do chłodni i sprawa załatwiona.

 

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

2 godziny temu, EAnna napisał(a):

Ucieszony rolnik dał mi dobrą cenę

🤔

2 godziny temu, EAnna napisał(a):

a ja nie potrafiłam już się wycofać ze złożonej oferty.

👍Słowo  ważniejsze od pieniądza masz Aniu jaja stara dobra szkoła 👏

2 godziny temu, EAnna napisał(a):

Dodam, że głupiego to i robota lubi :devil:

Oj tak 👍.

2 godziny temu, EAnna napisał(a):

że trzeba sobie poradzić w każdych warunkach.

To prawda 🙂.

2 godziny temu, EAnna napisał(a):

Elementy tucznika zostały rozłożone na posadzce garażu

Podobnie kiedyś zrobiłem.

2 godziny temu, EAnna napisał(a):

Jedna z karkówek została przerobiona na necówkę:

Pyszotto 😋.

2 godziny temu, EAnna napisał(a):

W każdym razie nic się nie zmarnowało,

👍, Zapewne wyborowy ekstraklasa jak zawsze 👏,  brawo Ty.

9 godzin temu, EAnna napisał(a):

Długo wahałam się, czy założyć ten temat :facepalm:

Czekałam Aniu na ten temat.

Czasami szybkie decyzje stawiają Nas przed dużym wyzwaniem. 

Na pewno kosztowało Cię to dużo pracy szczególnie  taką porą roku. 

Znając Ciebie to do wszystkiego podchodzisz profesjonalnie stąd i efekty są wyśmienite. 

Brawo Aniu 👏

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

9 godzin temu, EAnna napisał(a):

Długo wahałam się, czy założyć ten temat

Otóż są to typowe sytuacje życiowe:thumbsup:. Taki temat to bardzo cenne wskazówki dla tych co się tak podobnie trafi. BRAWO ANIU :clap:.

W zasadzie miałaś jednego wroga - temperaturę /przy braku większej chłodni/ . Ale kto tak sobie sprawnie poradzi jak nie TY:thumbsup::hug:

Muskie - to ryba 🙃

34 minuty temu, Muski napisał(a):

W zasadzie miałaś jednego wroga - temperaturę /przy braku większej chłodni/

Dodałbym jeszcze muchy te cholery wszędzie wlezą nie wiadomo zkąd oraz niedużo czasu do zabezpieczenia mięsa.

Gratuluję Aniu! 😍

Kolejny raz zadziwiasz mnie swoim profesjonalizmem, pracowitością i determinacją :clap::clap:

 

Okazjonalnie-limeryk dla Ciebie Aniu 😄:

 

Nasza EAnna co z Tychów pochodzi

To Autorytet! Wie stary i młodzi

Mózg! Technologii Mistrzyni

Obieli dzika, pH pomiar uczyni

Mądrość i siła w drobnej osobie, wszystko się godzi!

Edited by ReniaS
  • Like 2
  • EAnna changed the title to Rozbiór i przerób tucznika "z konieczności"
  • 4 months later...

Po dłuższym już czasie wykorzystałam krew, głowiznę i podroby tucznika do wyrobu kaszanki oraz salcesonu:

IMG_20241007_091150.thumb.jpg.a664b8c00e3411ae88a0c89b01553240.jpg

 

Kaszanka z kawałkami wątroby.IMG_20241007_091735_edit_828793440256346.thumb.jpg.a5834970b170c43a0e815ee89b01f414.jpg

 

I dwa salcesony w żołądkach:IMG_20241006_095431.thumb.jpg.066577abb360d45b60d5b20790257fda.jpg

 

W salcesonie oczywiscie ucho:DIMG_20241006_095925.thumb.jpg.280232f3ee8eb0e04abcf1e2cc9fcdeb.jpg

  • Like 1
  • Upvote 2

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

7 godzin temu, EAnna napisał(a):

dwa salcesony w żołądkach:

Dziś już mało kto robi salceson w "maćku", który nadaje to coś salcesonowi "ostatni szlif" swoim subtelnym specyficznym smaczkiem😋. Wyroby bardzo ładne i apetyczne👏.

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

ucho to podstawa :clap:

Czyżby podsłuch recepturę namierzasz😉:thumbsup:.

Edited by Grzewlod

Aniu salceson prima sort,też przed świętem robiłem podroby ale salcesony zapakowałem w kątnice wieprzowe.Smakowo wyroby wyszły dobre ale mięso i kasza ciut za długo gotowane

Kiełbasa kminkowa

 

Od dawna za mną "chodziła" :D

Przeznaczyłam na nią "I" z łopatki, boczek jako "II" a na klej mięso mieszane z golonki i pręgi wołowej. 

Na zdjęciach: w jelitach środkowych kiełbasa żywiecka z dzika, w białkowych - kminkowa wieprzowa.IMG_20241030_202652_resized_20241103_121639688.thumb.jpg.1a1aa9cf790c742c9d1d74dec5df164f.jpg

IMG_20241030_202705_resized_20241103_121636279.thumb.jpg.7552a7154f159f9799de5e5259464cc8.jpg

IMG_20241103_112710_resized_20241103_121637276.thumb.jpg.2ca640267f35c3f17b68620b63ffec3f.jpg

No cóż, smak młodości powrócił.

Wszystkie dziadki chwalą :tongue:

  • Like 5
  • Upvote 2

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

49 minut temu, tytan58 napisał(a):

jakie przyprawy dajesz i ile ?

Peklosól - 18g/kg

Pieprz - 3g/kg

kminek całe ziarno - 1,5g/kg

cebula świeża - 20g/kg (może być nawet 40g/kg ale bałam się tyle dać)

odtłuszczony, esencjonalny rosół w postaci lodu- 2,5% całości.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

7 godzin temu, EAnna napisał(a):

smak młodości powrócił

 Ładny przekrój kminkowej.

Również dawno nie robiłem i jadłem

 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.