EAnna Posted June 29, 2024 Report Share #1 Posted June 29, 2024 Rozbiór "z konieczności" Długo wahałam się, czy założyć ten temat Obnażanie własnej głupoty zawsze przychodzi z pewnym trudem Bo czyż nie jest głupotą szybka, nie przemyślana decyzja o zakupie tucznika do przerobu domowego w środku lata? Tucznik o wadze ok. 140kg złamał nogę i znalazł sie w kategorii "uboju koniecznego" (pozostałe tuczniki - sprzedane kilka dni później - miały średnią wage 147kg). Znajomy rolnik właśnie był pożalił się na nieszczęście i konieczność uboju. Nie wiedząc nic o stanie zwierzecia i jego rozmiarach nieopatrznie wyraziłam chęć nabycia Ucieszony rolnik dał mi dobrą cenę i natychmiast zamówił rzeźnika a ja nie potrafiłam już się wycofać ze złożonej oferty. Dodam, że głupiego to i robota lubi Ubój z konieczności, w warunkach małego, zaniedbanego gospodarstwa: Jeszcze ciepłe mięso przywiozłam do domu: podstawowym zadaniem było jego schłodzenie. Pocieszałam się zdaniem, wypowiedzianym kiedyś przez @DZIADEK, że trzeba sobie poradzić w każdych warunkach. Elementy tucznika zostały rozłożone na posadzce garażu oraz pod nadmuchem klimatyzacji w salonie: W dużym pojemniku, w kilku wiadrach solanki zostały utopione elementy przeznaczone do peklowania. solanka chłodzona była przez dwie doby dużą ilością wkładów lodowych ale o jej średniej temperturze zamilczę Jedna z karkówek została przerobiona na necówkę: Były zrobione konserwy: I kiełbasa z receptury kol @redzed "Kiełbasa Taty". Zrobiłam ją w jelitach wołowych wiankowych i poćwiczyłam flokowanie Przyszedł czas na kabanosy: Razem z boczkami do wędzarni trafił zapeklowane ozór wołowy. Kawałki boczków zostały niestety żle przycięte - wszystko było robione w wielkim pośpiechu. To tak w wielkim skrócie W każdym razie nic się nie zmarnowało, za wyjątkiem nóżek, na które nie było już miejsca. Z zamrożonych półproduktów będzie jeszcze robiony salceson, kaszanka i pasztety oraz jakaś kiełbasa na bazie "jedynki" z łopatek. Rosoły zostały zasłoikowane i tyndalizowane. Teraz , chwilowo łapię oddech. 6 2 Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/ Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted June 29, 2024 Report Share #2 Posted June 29, 2024 Cóż, ważne że sobie poradziłaś, nic się nie zmarnowało a wyroby wyglądają apetycznie i zapewne super smakują. Czasami również staję przed taką decyzją jaką podjęłaś, ale ja mam możliwość zapakowania rozebranego świniaczka do chłodni i sprawa załatwiona. Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/#findComment-934217 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted June 29, 2024 Report Share #3 Posted June 29, 2024 2 godziny temu, EAnna napisał(a): Ucieszony rolnik dał mi dobrą cenę 🤔 2 godziny temu, EAnna napisał(a): a ja nie potrafiłam już się wycofać ze złożonej oferty. 👍Słowo ważniejsze od pieniądza masz Aniu jaja stara dobra szkoła 👏 2 godziny temu, EAnna napisał(a): Dodam, że głupiego to i robota lubi Oj tak 👍. 2 godziny temu, EAnna napisał(a): że trzeba sobie poradzić w każdych warunkach. To prawda 🙂. 2 godziny temu, EAnna napisał(a): Elementy tucznika zostały rozłożone na posadzce garażu Podobnie kiedyś zrobiłem. 2 godziny temu, EAnna napisał(a): Jedna z karkówek została przerobiona na necówkę: Pyszotto 😋. 2 godziny temu, EAnna napisał(a): W każdym razie nic się nie zmarnowało, 👍, Zapewne wyborowy ekstraklasa jak zawsze 👏, brawo Ty. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/#findComment-934227 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted June 30, 2024 Report Share #4 Posted June 30, 2024 9 godzin temu, EAnna napisał(a): Długo wahałam się, czy założyć ten temat Czekałam Aniu na ten temat. Czasami szybkie decyzje stawiają Nas przed dużym wyzwaniem. Na pewno kosztowało Cię to dużo pracy szczególnie taką porą roku. Znając Ciebie to do wszystkiego podchodzisz profesjonalnie stąd i efekty są wyśmienite. Brawo Aniu 👏 Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/#findComment-934250 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 30, 2024 Report Share #5 Posted June 30, 2024 9 godzin temu, EAnna napisał(a): Długo wahałam się, czy założyć ten temat Otóż są to typowe sytuacje życiowe. Taki temat to bardzo cenne wskazówki dla tych co się tak podobnie trafi. BRAWO ANIU . W zasadzie miałaś jednego wroga - temperaturę /przy braku większej chłodni/ . Ale kto tak sobie sprawnie poradzi jak nie TY Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/#findComment-934258 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted June 30, 2024 Report Share #6 Posted June 30, 2024 34 minuty temu, Muski napisał(a): W zasadzie miałaś jednego wroga - temperaturę /przy braku większej chłodni/ Dodałbym jeszcze muchy te cholery wszędzie wlezą nie wiadomo zkąd oraz niedużo czasu do zabezpieczenia mięsa. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/#findComment-934262 Share on other sites More sharing options...
Pontiak Posted June 30, 2024 Report Share #7 Posted June 30, 2024 Kabanem w dobrej cenie nikt by nie pogardził Profesjonalizm w każdym calu Brawo Aniu Quote Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/#findComment-934270 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted June 30, 2024 Report Share #8 Posted June 30, 2024 Aniu. Napracowałaś się ale uchroniłaś rolnika od dużej straty. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/#findComment-934284 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted June 30, 2024 Report Share #9 Posted June 30, 2024 Aniu podziwiam Ciebie i twoje umiejętności.Super przerób. Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/#findComment-934299 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted June 30, 2024 Report Share #10 Posted June 30, 2024 Dobra robota, piękne wyroby, było trochę zabawy, szacun za wspomaganie lokalnego dostawcy....☺️ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/#findComment-934302 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted June 30, 2024 Report Share #11 Posted June 30, 2024 Grzech było zmarnować takie mięso. Piękna robota. 👌 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/#findComment-934305 Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted June 30, 2024 Report Share #12 Posted June 30, 2024 (edited) Gratuluję Aniu! 😍 Kolejny raz zadziwiasz mnie swoim profesjonalizmem, pracowitością i determinacją Okazjonalnie-limeryk dla Ciebie Aniu 😄: Nasza EAnna co z Tychów pochodzi To Autorytet! Wie stary i młodzi Mózg! Technologii Mistrzyni Obieli dzika, pH pomiar uczyni Mądrość i siła w drobnej osobie, wszystko się godzi! Edited June 30, 2024 by ReniaS 2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/#findComment-934310 Share on other sites More sharing options...
El komendante Posted June 30, 2024 Report Share #13 Posted June 30, 2024 @EAnna Jestem pełen uznania za taką pracę 🌹 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/#findComment-934332 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 2, 2024 Author Report Share #14 Posted November 2, 2024 Po dłuższym już czasie wykorzystałam krew, głowiznę i podroby tucznika do wyrobu kaszanki oraz salcesonu: Kaszanka z kawałkami wątroby. I dwa salcesony w żołądkach: W salcesonie oczywiscie ucho:D 1 2 Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/#findComment-965285 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted November 3, 2024 Report Share #15 Posted November 3, 2024 Piękne... Salcesonik ideał, ucho to podstawa Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/#findComment-965309 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted November 3, 2024 Report Share #16 Posted November 3, 2024 (edited) 7 godzin temu, EAnna napisał(a): dwa salcesony w żołądkach: Dziś już mało kto robi salceson w "maćku", który nadaje to coś salcesonowi "ostatni szlif" swoim subtelnym specyficznym smaczkiem😋. Wyroby bardzo ładne i apetyczne👏. 2 godziny temu, szrekPL napisał(a): ucho to podstawa Czyżby podsłuch recepturę namierzasz😉. Edited November 3, 2024 by Grzewlod Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/#findComment-965322 Share on other sites More sharing options...
gruby7074 Posted November 3, 2024 Report Share #17 Posted November 3, 2024 Aniu salceson prima sort,też przed świętem robiłem podroby ale salcesony zapakowałem w kątnice wieprzowe.Smakowo wyroby wyszły dobre ale mięso i kasza ciut za długo gotowane Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/#findComment-965335 Share on other sites More sharing options...
Zofintal Posted November 3, 2024 Report Share #18 Posted November 3, 2024 Aniu wyroby wyglądają wzorowo, nie jeden rzeźnik pozazdrościłby. Gratuluję Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/#findComment-965366 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 3, 2024 Author Report Share #19 Posted November 3, 2024 Kiełbasa kminkowa Od dawna za mną "chodziła" Przeznaczyłam na nią "I" z łopatki, boczek jako "II" a na klej mięso mieszane z golonki i pręgi wołowej. Na zdjęciach: w jelitach środkowych kiełbasa żywiecka z dzika, w białkowych - kminkowa wieprzowa. No cóż, smak młodości powrócił. Wszystkie dziadki chwalą 5 2 Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/#findComment-965449 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted November 3, 2024 Report Share #20 Posted November 3, 2024 Miód na oczy, piękne. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/#findComment-965489 Share on other sites More sharing options...
tytan58 Posted November 3, 2024 Report Share #21 Posted November 3, 2024 4 godziny temu, EAnna napisał(a): Kiełbasa kminkowa Od dawna za mną "chodziła" Za mną też "chodzi" Możesz podać jakie przyprawy dajesz i ile ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/#findComment-965556 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 3, 2024 Author Report Share #22 Posted November 3, 2024 49 minut temu, tytan58 napisał(a): jakie przyprawy dajesz i ile ? Peklosól - 18g/kg Pieprz - 3g/kg kminek całe ziarno - 1,5g/kg cebula świeża - 20g/kg (może być nawet 40g/kg ale bałam się tyle dać) odtłuszczony, esencjonalny rosół w postaci lodu- 2,5% całości. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/#findComment-965577 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 3, 2024 Report Share #23 Posted November 3, 2024 7 godzin temu, EAnna napisał(a): smak młodości powrócił Ładny przekrój kminkowej. Również dawno nie robiłem i jadłem Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20977-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-tucznika-z-konieczno%C5%9Bci/#findComment-965609 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.