Andrzejx Posted July 3 Report Share #1 Posted July 3 (edited) Witam szanownych zadymiaczy.Chciałbym poprosić o pomoc w budowie wędzarni z grillem. Na działce którą kupiłem, mój poprzednik zaczączął budować wędzarnię.Przeglądając forum zastanawiam się co miał na myśli? Z lewej strony chciałbym postawić wędzarnię, a z prawej wymurować grilla. Dla czego tak? Ponieważ z lewej strony jest altanka i chciałbym uniknąć wysokiej temperatury z grilla.Będę wędził rybę, i oczywiście szynki kiełbasę itp. Jak widać na zdjęciach budowa jest z cegły,i cegieł do wykończenia jeszcze dużo jest. Myślę żeby zrobić z kanałem dymnym zmniejszając prawą komorę od środka o 20cm. Kanał miałby z 70cm. Co o tym myślicie? Wszystkie sugestie mile widziane. Edited July 3 by Andrzejx Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted July 4 Report Share #2 Posted July 4 Po pierwsze nigdzie nie widzę drzwiczek, lub otworu na palenisko. Quote Paweł 603957797 Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 4 Report Share #3 Posted July 4 Godzinę temu, Zico napisał(a): Po pierwsze nigdzie nie widzę drzwiczek, lub otworu na palenisko. Może to będzie elektryk.? Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted July 4 Report Share #4 Posted July 4 (edited) Nie możesz widzieć bo to nie jest ten rzut w którym mógłbyś widzieć otwory , analizując zdjęcie początku budowy wędzarni na tej wysokości ścianek też nie widać zarysu otworów . Widać za to , że murki są omszałe ,w dwóch - trzech miejscach intensywność oraz kształt obrysu zazielenień świadczy o tym ,że podciągają wodę z gruntu. Na tym etapie proponuję Ci : 1. rozebrać istniejące początki wędzarni , 2. odnoszę wrażenie ( może sie mylę ) ,że wędzarnia stoi tuz przy granicy , jeśli masz miejsce odsuń ja o 1,5 m od granicy, nie znam warunków na działce , czy to jest ROD czy działka własna ( hipoteczna ), jak masz sąsiada przestrzegającego ram i przepisów, może zakwestionować takie posadowienie wędzarni . 3. jak zaczniesz od nowa to wybierzesz taki projekt jaki CI odpowiada. Edited July 4 by Pacan Wojciech Quote Wojciech Pacan Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted July 4 Report Share #5 Posted July 4 25 minut temu, Pacan Wojciech napisał(a): Nie możesz widzieć bo to nie jest ten rzut w którym mógłbyś widzieć otwory Zastanawiam się czytając co napisałeś, czy my patrzymy na to samo zdięcie. Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted July 4 Report Share #6 Posted July 4 (edited) Dyziu , Ty chyba nie czytasz rysunków lub szkiców technicznych. By stwierdzić ,że będą w wędzarni otwory , autor tego rysunku powinien dla własnego użytku dorysować przynajmniej dwa rzuty dodatkowo ( lub je zaprezentować , nie napisał ze jest to jego inwentaryzacja stanu zastanego ). Licząc warstwy cegieł wraz z zaprawą ich wysokość odpowiada informacji zamieszczonej na szkicu ( co do wysokości ) Rzut reprezentowany traktuję jako rzut poziomy zaplanowanych do budowy ścianek . Jeśli Ty widzisz na tym rysunku więcej niż ja to to pokaż. Twardo stąpam po ziemi , nie jestem "wizjonerem ", jak też powinieneś to zauważyć w naszej rzadkiej korespondencji w postach raczej nie poluje na Ciebie . Mam wrażenie ,iż w Twoich postach raczej wyczuwam nadmiar " emocji " nad logiczną wypowiedzią lub brak wiedzy , a może możliwości jej opisania. Skup się chętnie podyskutuję , a jeśli stwierdzę ,że rację wykonam odpowiedni gest . Edited July 4 by Pacan Wojciech Quote Wojciech Pacan Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted July 4 Report Share #7 Posted July 4 Pora na paczkę popcornu i wygodny fotel bo jak zwykle zaczyna się ciekawie 😉😁 1 Quote Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted July 4 Report Share #8 Posted July 4 3 godziny temu, Pacan Wojciech napisał(a): Na tym etapie proponuję Ci : 1. rozebrać istniejące początki wędzarni , 2. odnoszę wrażenie ( może sie mylę ) ,że wędzarnia stoi tuz przy granicy , jeśli masz miejsce odsuń ja o 1,5 m od granicy, nie znam warunków na działce , czy to jest ROD czy działka własna ( hipoteczna ), jak masz sąsiada przestrzegającego ram i przepisów, może zakwestionować takie posadowienie wędzarni . 3. jak zaczniesz od nowa to wybierzesz taki projekt jaki CI odpowiada Popieram w 100% Idź na początek do sąsiada, czy nie będzie miał "ale" co do takiej budowli (po co masz później rozbierać). Ja przed wbiciem pierwszej łopaty pod piec chlebowy poszłam do sąsiadów i powiedziałam co i jak (że blisko granicy i czasem może dymek zawiać). Zgodzili się bez problemu. Parę razy częstowałam ich własnymi wędzonkami, ale to dzięki nauce od SiB -ów. Tak się zastanawiam czy ta zielenina na murze to nie jest wskaźnik kierunku północnego (o tym w harcerstwie mówili). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted July 4 Report Share #9 Posted July 4 Pamiętajcie aby wszystkie zgody sąsiadów były na papierze, inaczej po jakimś czasie brak pisemnej zgody może odbić się mocną czkawką..... coś wiem o tym ponieważ przerabiałem taką sytuację. 3 Quote Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted July 4 Report Share #10 Posted July 4 Na gębę to jest krem ...😊 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 4 Report Share #11 Posted July 4 I najlepiej , jeśli to jest status wsi , potwierdzony przez SOŁTYSA - takie dokumenty są ważne !!! Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted July 4 Report Share #12 Posted July 4 (edited) Dobre i praktyczne rady , takie sąsiedzkie , czasem pomocne w bieżących sprawach w kontaktach międzyludzkich .Proponuje jednak zaznajomić się z prawem budowlanym , które jasno i wyraźnie określa odległości budowli i budynków od granicy . Prawo nie dopuszcza zgody sąsiedzkiej jako wykładni na przyzwolenie budowy obiektów .Przy sporze oraz jednym zaciekłym sąsiedzie i zawiadomieniu do PINB-u. Po wizycie inspektora zostanie wszczęte postępowanie , kończy sie w zależności od kategorii obiektu nakazem rozbiórki lub karą w postaci opłaty legalizacyjnej. Przerabiałem w swojej praktyce parę takich przypadków , najtańszy za wybudowanie o 40 cm wyżej kalenicy hali opłata wyniosła 10000 złotych + postępowanie legalizacyjne czyli zmiana projektu etc. Drugi przypadek to rozebranie zmurszałych fundamentów budynku położonego w granicy i wymiana na nowy bez zawiadomienia PINBU ( pozwolenie na remont i rozbudowę było ) opłata 50000 złotych , widziałem tez nakaz rozbiórki za wybudowanie poszerzonych garaży podwójnych ( znacznie odbiegały od projektu pierwotnego ) i opłatę karną 260000 złotych. Piszę o tym dla przestrogi by dwa razy pytać nim zaczniesz robić .W PINB pracują normalni ludzie , podpowiedzą jak należy postępować , ale gdy każdy inwestor przyjmie zasadę moja działka - moje pieniądze - stawiamy potem urzędników przed faktem dokonanym , czyli zaczyna działać prawo . Wspomniałem o tym wszystkim , gdyż jak zawsze nie tylko u nas , jako inwestorzy wiemy lepiej. P.S. Kto nie wierzy , niech zadzwoni kontrolnie do inspetoratu PINB w okolicy i zada pytanie : czy jest mu potrzebna zgoda sąsiada na wybudowanie w granicy tarasu lub garażu,altany etc. Edited July 4 by Pacan Wojciech 1 Quote Wojciech Pacan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted July 4 Report Share #13 Posted July 4 1 godzinę temu, mamuśka napisał(a): Popieram w 100% Tak się zastanawiam czy ta zielenina na murze to nie jest wskaźnik kierunku północnego (o tym w harcerstwie mówili). Mamuśka , tez byłem w harcerstwie , nawet dość " długo i wysoko " i tu się z Tobą musze zgodzić , zagapiłem się , zwyciężył we mnie duch fachowca , pierwszym moim spostrzeżeniem powinno być , że jest to ścianka od północnej strony. Po tym spostrzeżeniu powinienem zakończyć sprawę i nie roztrząsać postów na elementy pierwsze. Quote Wojciech Pacan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzejx Posted July 4 Author Report Share #14 Posted July 4 Bardzo dziękuję za wypowiedzi. "Po pierwsze nigdzie nie widzę drzwiczek, lub otworu na palenisko. " Nie wiem co poprzednik chciał wybudować, mówił że wędzarnię ale na początku widziałem że już jest skopane. Oczywiście Pan Wojciech ma absolutną rację jeżeli chodzi o prawo budowlane. Warto się nad tym zastanowić pomimo że sąsiad jest OK i nie miałby nic przeciwko, dzisiaj, a jutro? Pyta betonowa jest wylana, szkoda to rozbierać, ale cóż. To miejsce jest od strony zachodniej, a obok są choinki i tuje więc może ten nalot jest z tym związany. To stało długo nie zabezpieczone i warunki atmosferyczne działały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted July 4 Report Share #15 Posted July 4 (edited) Forma Pan mnie b.cieszy kolego ,ale na forum nie musimy używać jej , gdyż jesteśmy tu kolegami , proponuję byśmy sie zwracali po imieniu do siebie . Strony działki nie mogłem rozpoznać , a więc jeśli to jest zachodnia strona to zachodzi podejrzenie ,że woda podciąga z gruntu w tę ściankę - intensywność zazielenienia, nawet intensywne deszcze kiedyś się kończą i słońce powinno wysuszyć omszenie na wiór . Potwierdza to równoległa ścianka z tyłu ona jest sucha bez śladu omszenia. Piszesz "a obok są choinki i tuje " grill stacjonarny i wędzarnia nie są bezpiecznym sąsiedztwem dla tych drzew i krzewów . Widziałem pożar szpaleru zielonych tui , wzniecony co prawda przez pijanego Roma , ale szybkość palenia oraz temperatura , którą emitowały palące się krzewy była bardzo wysoka . Masz kolego o czym myśleć jeśli chcesz uprawiać swoje hobby. Powodzenia. Edited July 4 by Pacan Wojciech Quote Wojciech Pacan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzejx Posted July 4 Author Report Share #16 Posted July 4 Te drzewa sa w bezpiecznej odległości . Chodziło mi o pylenie na konstrukcję. A zapytam, czy ma znaczenie od jakiej strony geograficznej jest lepiej postawić wędzarnie? Mogę to zrobić w innym miejscu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted July 4 Report Share #17 Posted July 4 Nie zastanawiałem się ,takie rozważania prowadzę przy planowaniu budowy domu. Ja mam wędzarnię postawioną od północy za garażem, schowaną , nie widoczną z ulicy , komin wędzarni wychodzi ponad kalenicę garażu i wygląda jak bym miał w tym miejscu kotłownię . Kierowałem sie raczej tym by była w odosobnionym miejscu , komin mam ponad 4 m wysoki by nie dymił na sąsiednią działkę , sprawdza się . Quote Wojciech Pacan Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted July 5 Report Share #18 Posted July 5 10 godzin temu, Andrzejx napisał(a): A zapytam, czy ma znaczenie od jakiej strony geograficznej jest lepiej postawić wędzarnie? U mnie miało, kanał od wędzarni zrobiłem w kierunku zachodnim. Większość wiatrów mamy zachodnich. Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzejx Posted July 5 Author Report Share #19 Posted July 5 Odnośnie prawa budowlanego. Dowiedziałem się że jest coś takiego jak "zabudowa małej architektury" i granice nie muszą być zachowane. Więc zabudowa pozostaje na miejscu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted July 5 Report Share #20 Posted July 5 Dlatego wspomniałem o zgodach sąsiadów, najlepiej w formie pisemnej... nie chciałem mocno rozwijać tematu, wspominać o prawie budowlanym bo to wniosłoby tylko zamęt... teraz już wiesz "co i jak" więc do dzieła, a ja trzymam kciuki abyś szybko zrealizował swój pomysł👍 🙂 1 Quote Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted July 5 Report Share #21 Posted July 5 (edited) W Prawie budowlanym Dz.U. 2019 poz. 1186 po otwarciu tekstu w pdf w Rozdziale I na stronie 5 punkt 3 i 4 : rozwinięcie definicji obiektów : budynków , budowli , ... obiektów małej architektury etc . Znajdziesz na stronie sejmu . Tu na blogu interpretacja : www.stojaknarower.pl/blog/obiekty-malej-architektury-a-prawo-budowlane#:~:text=Definicja%20obiektu%20małej%20architektury%20znajduje%20się%2,,,,,,,,,,,,,, Wnioski moje : Może i dobry pomysł ,ale jesli masz możliwość odsunięcia sie od granicy to to zrób ,po przeczytaniu paru interpretacji , w każdej z nich znajduje sie stwierdzenie " o małej uciążliwości " przemyśl tę sytuacje .Sąsiad może tez czytać takie interpretacje . Powodzenia. Edited July 5 by Pacan Wojciech Quote Wojciech Pacan Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted July 5 Report Share #22 Posted July 5 Czyli dmuchać na zimne? Quote Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted July 5 Report Share #23 Posted July 5 Tak ,uważam ,że w interpretacji przepisów co do małej architektury jest dużo swobody. Angażując się w taki projekt nie można dopuścić do sytuacji ,że pojawia się problemy związane z dymieniem , zapachem etc, a nawet zmianą sąsiada , nowy zawsze może kwestionować położenie i żadne pisemne zobowiązania poprzednika są nie ważne , chyba ,że zostaną wpisane do ograniczeń w KW , osobiście nie widziałem takiego wpisu dotyczącego obiektu małej architektury. 1 Quote Wojciech Pacan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted July 5 Report Share #24 Posted July 5 (edited) W dniu 3.07.2024 o 21:47, Andrzejx napisał(a): Witam szanownych zadymiaczy.Chciałbym poprosić o pomoc w budowie wędzarni z grillem. Na działce którą kupiłem,.......Wszystkie sugestie mile widziane. Odnoszę wrażenie że kolega nie oczekuje wykładni * "Prawa budowlanego" i orzecznictwa w jego zakresie a podpowiedzi co może zrobić. A przepraszam Bazyl wyniósł do dyskusji że palenisko od zachodu. Ja wędze przy otwartym i w moim przypadku wiatr wprost nie jest korzystny gdyż roznieca ogień. Co zrób kolego. Zbuduj sobie kibelek z boku grill i dobrze. Popatrz na wątek śp. Qiuba on pokazał taka realizację. To co jest rozbierz. Lokalizacja jak trafisz sąsiada mendę to nawet najlepsza lokalizacja nie uchroni Cię od konfliktem . Więc jak sąsiad spoko to po rozmowie czy można buduj gdzie pasuje. Jak kiedyś będzie konflikt a może nie będzie to rozbierzesz lub sprzedaż działkę. Konflikt może być a może nie . Kanałowe wędzarnie też są spoko ,ale droższe w wykonaniu. Więc nie polecam, ale jak masz hajc czemu nie * Gwoli ścisłości od wykładni prawa w tym kraju póki co jest Sąd Najwyższy Edited July 5 by Maciekzbrzegu 1 Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzejx Posted July 5 Author Report Share #25 Posted July 5 Wojciech absolutnie ma rację. W życiu różnie bywa, ale pozostaję przy rozpoczętej budowie. Od domu najbliższego sąsiada wędzarnia będzie oddalona 30m, a między nami jest taki "korytarz" że wiatry wieją w kierunku od domu. "Odnoszę wrażenie że kolega nie oczekuje wykładni * "Prawa budowlanego" i orzecznictwa w jego zakresie a podpowiedzi co może zrobić" Tak, bardziej chciałbym się dowiedzieć co mogę z tym zrobić. I nie ma to większego znaczenia że finansowo będzie drożej. Sporo ryby będzie wędzone. Chciałbym zrobić raz a dobrze. Bardzo dziękuję za sugestię i dyskusję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts