Jump to content

Beczułka dębowa


Gonzo

Recommended Posts

  • Replies 73
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 1 month later...

Ale prezentuje się zupełnie nieźle

Firma Dębowe ma wiele fajnych gadżetów ,nadających się na prezenty.

Jestem smakoszem Dębowej w wykonaniu tradycyjnym, czyli / ćwiartka 0,7l . :wink:

....Oli.... wiesz o co kaman :cool:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Link to comment
Share on other sites

 

Piekne te beczulki az zazdrosc bierze gdy sie na nie patrzy, ja swoje "przetwory winno-owcowe musze wlewc do szkla.

Przesylam zdjecia mojego urzadzenia do produkcji i uszlachetniania "przetworow" moze

to zainicjuje rozwiniecie nowego tematu.

Czytajac jeden z postow Dziadka doczytalem sie,ze takie przetwory moga byc czy sa uzywane w czasie produkcji wedlin przez wiejskich masarzy, chyba nie popelnilem pomylki.

Link to comment
Share on other sites

Ciekawy aparacik :wink:

Ligawa, czy w kolumience masz wypełnienie?

Jaki otrzymujesz procent ?

 

Jeśli mógłbym się czepić :lol: to ta spirala chłodząca na kolumience - powoduje ona spływ ściankowy więc nawet jeśli w środku jest wypełnienie to nie jest wykorzystywana jego moc rozdzielcza,

umieszczenie wewnątrz górnej części, elementu skraplającego dało by dużo lepsze warunki pracy - efektu końcowego :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
Share on other sites

Bardzo fajny sprzęt, przyłączam się do pytań Abratka.

Oczywiście rozmawiamy teoretycznie, bo w Polsce nie wolno tego robić.

W tego typu sprzętach raczej nie wykorzystywał bym miedzi, a jeżeli już to nie lutowałbym miękkim lutem (ze względu na zawartość ołowiu!).

Tak w sumie najciekawsze jest – co jest wypełnieniem?

I ten dziwny system chłodzenia kolumny? Po co? Kolumnę się ociepla lub nawet dogrzewa, a Ty ją schładzasz (normalnie to flegma paruje i skrapla się w środku kolumny i robi się wszystko żeby właśnie NIE ściekała po ściankach. Bardzo mnie to ciekawi.)

No i gwóźdź programu ile V (%) po pierwszym gotowaniu?!?!

Czy zbiornik na "efekt" końcowy jest wykonany z blachy ocynkowanej?

Najbardziej mi tu pasuje że ta cała kolumna pracuje jak „pierwsza półka” i jedyna, a chłodnica skrapla „po”.

Ligawa, mógłbyś rozjaśnić moje (i nie tylko) wątpliwości/pytania.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Link to comment
Share on other sites

W tego typu sprzętach raczej nie wykorzystywał bym miedzi, a jeżeli już to nie lutowałbym miękkim lutem (ze względu na zawartość ołowiu!).

Istnieją luty miękkie o składzie 97% sn i 3% cu. Możę Ligawa takim łączył?

Pzdr.

Może nawet takim z dodatkiem srebra. Tylko że one mają wyższą temperature topnienia o ładnych kilkadziesiat stopni.

AREK
Link to comment
Share on other sites

Kochani, może niepotrzebnie rozpocząłem dyskusję o aparatusie bo Ligawa pokazał go i tyle - nie chodziło mu o opinie, no cóż ja już taki ciekawski jestem...
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
Share on other sites

A może w ogóle trzeba stworzyc taki dział na forum? Dla miłośników literatury :grin:

I to nie tylko dla czytających, ale może przede wszystkim dla piszących.

Oj, tak,oj tak. :grin:

Z tym tematem to trzeba uważać, przypominam że jest to karalne.

Rozmowa może się toczyć czysto teoretycznie, na zasadzie co by było, gdyby by było.

 

PS

2 dni temu oglądałem reportaż w telewizji o magazynie Policyjnym w Łodzi, stało tam parę kegów z kolumnami i zbiorniki z efektem końcowym – były to dowody w sprawie.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Link to comment
Share on other sites

Równie dobrze, mogą nas ukarać za gwałty - inststrumenta też mamy.

 

 

POLSKA, to wolny kraj.

 

Nie wolno swoją produkcją handlować.

 

 

Czuj dym.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Link to comment
Share on other sites

PePe, jednak nadal nie wolno prowadzić "...destylacji bezpośrednio po fermentacji..."

możemy jednak na ten przykład zakupioną w sklepie wódkę (np Polmosowskiej, podłej jakości) rektyfikować i uzyskać spirytus do nalewek :wink:

Tematu jednak bym nie rozpędzał tutaj - można "poużywać" na forum http://www.bimber.info/forum/index.php

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.