Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnie i praktyki regionalne


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
179 odpowiedzi w tym temacie

#41 kaszubka33

kaszubka33

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1677 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 10 sty 2009 - 22:55

Ja posiadam swoją wędzarenkę (beczke) , i tez sie nią mogę podzielić po wcześniejszym ustaleniu daty .
Andyandy ty pewnie w Kamienicy... działkę masz , tam piekne okolice.Dzięki za zaproszenie.

#42 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27364 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 12 sty 2009 - 14:49

Marku, a teraz wejdź sobie na strone główną i na naszej giełdzie pooglądaj te większe wędzarnie Żyłki, z drzwiczkami i dużą komorą, gdyz chyba dawno tam nie byłeś.
Oczywiście wypadałoby, byś napisał również jak się wędzi, kiedy temperatura jest wyższa od zera.
Wędzimy nie tylko podczas mrozu. :wink:
Ja także taką wędzarenkę testowałem i mam na jej temat nieco odmienne zdanie, z którym sie wstrzymam, aż Ty rozwiniesz temat do końca.
I jeszcze jedno - negować można wszystko, np. to, że opony cholercia jakoś z czasem się zdzierają, rdza zżera błotniki itd, itd, itd. Nie o to chyba nam chodziło, gdy zakładaliśmy ten temat.

#43 Anetka

Anetka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 612 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 12 sty 2009 - 19:38

wybaczcie Ci którzy mają te wędzarnie za moją bezpośredniość,że tak się o niej
wyrażam.rozumiem


Mam taką i wcale się tego nie wstydzę, choć rzeczywiście z tą małą wędzarnią miałam kłopoty gdy grzałam palnikiem (za mały na zimne dni) . Z tej największej jestem zadowolona zupełnie inaczej wygląda wędzenie (drzwi żylka zrobił mi otwierane normalnie na zawiasach taśmowych) , a szybka jest minusem tej wędzarni , co jakiś czas trzeba ją szorować :rolleyes:

#44 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12624 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 12 sty 2009 - 19:45

Witam


a szybka jest minusem tej wędzarni , co jakiś czas trzeba ją szorować :rolleyes:


Anetko zastosuj preparat (żel ) do czyszczenia szyb kominkowych myślę że dużo ułatwi pracę.

Pozdrawiam

#45 wdw

wdw

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 368 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 12 sty 2009 - 20:09

Moja stacjonarna też może być dostępna dla potrzebujących zadymiania. :grin:

#46 Tomuś

Tomuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1200 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 12 sty 2009 - 20:49

Andrzeju :blush: Anetka nie jest "bląndynką"

Anetko zastosuj preparat (żel ) do czyszczenia szyb kominkowych myślę że dużo ułatwi pracę.



#47 demon_

demon_

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 520 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 12 sty 2009 - 21:19

Dorzucę swoje trzy grosze.
Zakupiłem wędzarnię Grzegorza i jestem po pierwszych próbach.
Grzeję węglem drzewnym i przy 10 stopniach na zewnątrz musiałem sporo dokładać by mieć 50-60 w wędzarni. Jednak nie zaobserwowałem zbyt dużych wahań temperatury.
Dymiło bez najmniejszych problemów.
Kiedy zbyt mocno przygrzałem, wystarczyło podniesienie klapy paleniska i temperatura spadała.
Co do przekładania wędzonek, niezależnie jaka to będzie wędzarnia i tak się wychłodzi :)
Maxell umieścił mój wyrób na stronie głównej- niedowiarkom polecam.

#48 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 12 sty 2009 - 21:33

Maxell umieścił mój wyrób na stronie głównej- niedowiarkom polecam.

Takie szyneczki to, to co "tygryski" lubią najbardziej :tongue: - podziwiałem, gratulacje :cool:

Pozdrawiam :wink:

#49 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 13 sty 2009 - 22:41

Uważam, że to dobry pomysł - moja wędzarnia - do dyspozycji potrzebujących z okolic Poznania (oczywiście jeśli ktoś z Pomorza , Śląska czy ...... będzie miał ochotę - to też zapraszam ).

Wcale nie. Ja jestem otwarty na nowe kontakty, nowych przyjaciół i chętnie podzielę się swoją wędzarnią.Warunek drewno 1/1 i termin jeden tydzień wcześniej.

Kaszubka33!!! zapraszam do bardzo dużej wędzarni na Kaszuby do Kamienicy Królewskiej, piękne jeziora i lasy można wędzić wszystko, a drewno mam i to dużżżżo. A z dalekiego południa wschodu i zachodu również „zadymiaczy” zapraszam

Ja posiadam swoją wędzarenkę (beczke) , i tez sie nią mogę podzielić po wcześniejszym ustaleniu daty

Moja stacjonarna też może być dostępna dla potrzebujących zadymiania.

No jak tak dalej pójdzie, to już nikt nie będzie budował wędzarni, bo okaże się, że gdzieś blisko ma zaprzyjaźnionego zadymiacza :lol: Ja tam najbliżej mam do wdw :lol:
A tak poważnie, to jak widzę idea się rozkręca, tak trzymać!!!

#50 winorobek

winorobek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćPL > SL > MCE > WSA

Napisano 13 sty 2009 - 23:32

Jako nowy na forum, uważam że pomysł jest bardzo dobry.
Można by zrobić listę posiadaczy wędzarni, którzy wyrażają chęć pomocy poprzez udostępnienie sprzętu,
Można by zrobić osobny dział, w którym byłby przypięty u góry temat z listą Wędzarskich Punktów Pomocy (WPP), a każdy Opiekun Wędzarskiego Punktu Pomocy (OWPP), miałby swój temat, w którym wpisywałby terminu najbliższych wędzeń, lub też wpisywali by się chętni do skorzystania z WPP, w momencie uzbierania kilku chętnych, organizowało by się wędzenie.
Opłatą mogłaby być zrzuta na opał lub przytaszczenie opału i "umilanie czasu" :)

Ja jako mieszkający w bloku jestem pomysłem wielce zainteresowany.

Już daje idą można by się pokusić o jakieś wspólne świniobicia :)

#51 demon_

demon_

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 520 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 17 sty 2009 - 22:37

Tak wygląda dzisiejszy pełen wsad wędzarni, po ok dwóch godzinach "zadymiania". Dołączona grafika

#52 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 17 sty 2009 - 22:57

Witam.
Też dziś trochę podymiłem a'la krakowską :cool:

Dołączona grafika

Pozdrawiam :wink:

#53 Gość_pedro_*

Gość_pedro_*
  • Goście

Napisano 17 sty 2009 - 23:05

Ładne mi trochę.

#54 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12624 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 17 sty 2009 - 23:37

Witam

Tak wygląda dzisiejszy pełen wsad wędzarni, po ok dwóch godzinach "zadymiania".



Widzę że już przygotowujesz się do pierwszego zlotu regionalnego kolego :smile:


Pozdrawiam

#55 demon_

demon_

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 520 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 18 sty 2009 - 00:15

Staram się Andrzeju , aczkolwiek to zdjęcie zamieściłem w celu przedstawienia możliwości wędzarni Grzegorza w której wędzę , a która być może stanie się wędzarnią regionalną.
Fakt, przy -2 stopniach było trochę problemów z rozgrzaniem, wytworzeniem dymu i skroplinami, ale gdyby wszystko szło gładko i lekko nie było by takiej frajdy. :grin:

#56 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27364 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 lut 2009 - 09:02

Już za ok. 10 godzin zdecydujecie w ankiecie, czy temat wędzarni regionalnych będzie kontynuowany. Obecny podział głosów jest juz na tyle jasny, że możemy się powoli przygotowywać do dyskusji przedmiotowych.
Pomysł z Punktami Sąsiedzkiej Pomocy Wędzarniczej jest wart przedyskutowania i tutaj właśnie będzie można zagospodarować nasze wędzarnie. Można na konturze mapy kraju, zaznaczać miejsca, z których zgłoszą się zadymiacze gotowi zaopiekować sie wędzarnią i udzielać pomocy w produkcji oraz wędzeniu. Zbiera się grupa ludzi chcących podymić i ustalają z opiekunem Punktu SPW termin wspólnego wędzenia, który zostaje umieszczony na mapie razem z nikiem opiekuna, adresem miejsca "stacjonowania" wędzarni. Szczegóły dogadują juz między sobą zainteresowani.
Prosze o wyrażanie swoich opinii w tym temacie.

#57 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 02 lut 2009 - 11:41

Witam.
Jak pomysł z PSPW wypali i dojdzie do skutku a mam nadzieję , że tak.To proponuję jeden punkt zrobić w Białymstoku.Nie wiem ile wszystkich punktów ma być - chodzi mi po głowie liczba 10 ale mogę się mylić .Widzę, że w Białymstoku pojawia się coraz więcej zadymiaczy.W ostatnim roku do Anki Dymnej dołączyło czterech nowych zadymiaczy i mam nadzieję, że taki punkt zmobilizuje inne osoby z tego regionu, które teraz tylko oglądają stronę aby aktywniej włączyły się w życie WB.
Niech Podlaskie Rośnie w Siłę :grin: :lol:

Pozdrawiam :wink:

#58 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27364 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 lut 2009 - 11:42

...a Podlasiacy żyją dostatniej. :wink:

#59 Tomuś

Tomuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1200 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 02 lut 2009 - 14:22

Gonzo 1.Białystok ,2.Lesko , 3. Bogatynia , 4. Świnoujście
:wink: wtedy wszyscy będą mieli blisko :lol: :lol: :lol:

#60 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 02 lut 2009 - 14:47

Maxell na Prezydenta, Tomuś na Premiera :cool: :cool: :cool:

Pozdrawiam :wink:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych