Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnie i praktyki regionalne


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
179 odpowiedzi w tym temacie

#161 przemol124

przemol124

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • Miejscowośćgorzów wlkp

Napisano 10 maj 2010 - 13:32

dzieki za odpowiedz,a jakie masz wymiary komory

[size=9][ Dodano: Pon 10 Maj, 2010 14:34 ][/size]
dzieki za odpowiedz,a jakie masz wymiary komory i akie tam osiągasz temperatuty ja chce tam czasami w niej upiec świniaczka

#162 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12590 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 10 maj 2010 - 13:48

a jakie masz wymiary komory



55 cm szerokość , 65cm głębokość . Wędzarnię muszę przerobić na większą , będzie wygodniejsza . Niestety człowiek uczy się na błędach . Nie było gdzie podglądać :smile: , nie było jeszcze strony Wędliny Domowe .

Pozdrawiam

#163 przemol124

przemol124

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • Miejscowośćgorzów wlkp

Napisano 10 maj 2010 - 14:00

mja bedzie sze 65cm dł 90cm i wysokosc około 2m jeszcze dokkładnie nie wiem mysle ze ją nagrzeje do 120stopni

#164 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3832 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 10 maj 2010 - 14:22

120st? :shock:

#165 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 10 maj 2010 - 15:12

przemol124, Zastanów się co będziesz wędzić i w jaki sposób oraz ile. Jak wygodnie jest włożyć i wyjąć wędzonki. Potem ustal wielkość komory sam i nie patrz na innych!!! bo "Oni" też patrzyli i teraz przebudowują. Z mojej praktyki wynika, że optymalna wędzarnia - komora mieści się w wymiarze: szerokość 100 cm, głębokość 100 cm i wysokość komory 150 cm. Zaletą jest stabilna temperatura, zdolność szybkiego osuszania, pojemność wędzonek - 100 kg i około 80 pstrągów w jednym poziomie. Dodatkowo pojemność komory utrzymuje właściwy stabilny ciąg i zdolność regulacji w niskich i wysokich temperaturach.

#166 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 10 maj 2010 - 16:31

przemol124 zrób sobie większą wędzarnie,wymiary które podaje Andyandy są dobre.Lepiej zrobić większą wędzarnie niż kombinować przy większej ilości wędzonek do wędzenia jak je upchać w wędzarni.

#167 przemol124

przemol124

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • Miejscowośćgorzów wlkp

Napisano 11 maj 2010 - 08:54

dzieki za odpowiedz andyandy,buduje dopoiero ją bede wedził na zimno i na ciepło, szynki ryby boczki itp a przy okazjin chce zrobic miejsce na to zeby upiec tam prosiaczka mysle ze wymiary mojej wedzarni sa odpowiednie zeby bawic sie w wedzenie uczyłem sie wedzic pare lat na szafce metalowej i jakos mi to szło

#168 Marek_

Marek_

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • Miejscowośćokolice Lublina

Napisano 11 maj 2010 - 11:01

Jeżeli temat jeszcze aktualny to ja mogę się zaopiekować wędzarnia na Lubelszczyźnie.

#169 Batiar

Batiar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 627 postów
  • MiejscowośćKampinos

Napisano 11 maj 2010 - 11:18

Witaj Lubelaku!!!
Jeżeli Maxel się zgodzi, to natychmiast oddam wędzarkę, dołożę jeszcze na duuużą paczkę zrębków od Miro.
Mam swoją wędzarnię stacjonarną, zawsze gotową do koleżeńskich usług.
A te okolice to może w stronę Chełma Lubelskiego?. :grin:
:grin: :grin:

#170 Marek_

Marek_

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • Miejscowośćokolice Lublina

Napisano 11 maj 2010 - 11:25

Nie, obecnie w stronę opola lubelskiego za Bełżycami, mógłbym ją też postawić w Garbowie, na trasie Warszawa-Zamość u rodziców. Tylko pytanie Czy akcja jest jeszcze aktualna, i czy byłoby zainteresowanie na Lubelszczyźnie, bo jakby nie było to poco miała by stać. Ja wędzarnie mam, może niezbyt reprezentatywną ale pojemną i dobrze wędzącą :lol:

#171 Batiar

Batiar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 627 postów
  • MiejscowośćKampinos

Napisano 11 maj 2010 - 12:54

Marek, drogi Kolego.
Weź ją ode mnie, stoi nieużyteczna.
A co do akcji, to Maxel zgodzi się ( chyba ).
Ja ze swej strony deklaruję wszelką pomoc związaną z jej przemieszczeniem.
Poczekajmy co na to najwyższe gremium ...


Zbyszek Batiar. :grin: :grin:

#172 Marek_

Marek_

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • Miejscowośćokolice Lublina

Napisano 13 maj 2010 - 06:25

Poczekajmy co na to najwyższe gremium ...


Chyba nie są zainteresowani :wink:

#173 Batiar

Batiar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 627 postów
  • MiejscowośćKampinos

Napisano 13 maj 2010 - 07:07

Marku.
Nie mam czasu na ten temat myśleć.
Mam czyrak i problem:
nie mam się czym pochwalić,
pokazać wstyd,
z siedzeniem kłopot....
Skleroza, co ty Marku powiedziałeś? :???:
:grin:

#174 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27257 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 maj 2010 - 07:19

Nie było mnie wczoraj, więc sie nie odnosiłem do tematu.
Pewnie, że popieram takie rozwiązanie. :grin:
Na przyszłość prośba: osoby, które podejmują się dobrowolnie jakichkolwiek :wink: działań na rzecz WB, proszę by je wpierw dokładnie przemyślały, co nie będzie powodowało późniejszych komplikacji.

#175 Batiar

Batiar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 627 postów
  • MiejscowośćKampinos

Napisano 13 maj 2010 - 09:10

Witam i przepraszam za formę wypowiedzi. :wink:
Marek, mamy akceptację i błogosławieństwo Wodza.
Na PW wyślę Tobie swoje namiary.
Wysyłka + dodatek na start na mój koszt.
Będę zadowolony ze sfinalizowania tej alokacji.
Pozdrowienia i do zobaczenia. :grin:

#176 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27257 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 maj 2010 - 09:14

Dzięki Batiar za dotychczasowe przechowanie sprzętu.
Gonzo, nanieś poprawki na mapce lokalizacji wędzarenek.

#177 Marek_

Marek_

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • Miejscowośćokolice Lublina

Napisano 13 maj 2010 - 09:53

Wszystko obgadane, jako lokalizację proszę wpisać Garbów, to będzie lepsza lokalizacja.
Pozdrawiam!

#178 Marek_

Marek_

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • Miejscowośćokolice Lublina

Napisano 31 maj 2010 - 13:36

A więc oświadczam, że wędzarnia do Batiara już dotarła cała i zdrowa za co należą mu się podziękowania.

I w tym miejscu chciałbym zadać pytanie, czy ta wędzarnia (a raczej sam palnik) posiada już wbudowany reduktor, i butlę podłącza się tylko wężem, czy na węży od butli powinien znaleźć się także reduktor?

#179 studkac

studkac

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • Miejscowośćsulechow lubuskie

Napisano 30 cze 2010 - 17:49

[wyslalem ci zdjecie mojego nowego projektu mozesz to puscic na konkurs lub by mozna to bylo widziec jak potrzeba mam zdjecia od poczatku budowy
b]Maxell[/b],

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#180 Batiar

Batiar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 627 postów
  • MiejscowośćKampinos

Napisano 30 cze 2010 - 21:22

Maxel, pomóżmy _Markowi, postarajmy się o pomoc w instalacji sprzętu.
Ta akcja nie może zostać się za sierotę ...
Ja nic nie wiem, oddałem sprzęt w stanie otrzymanym, nie używanym.
Koledzy, potrzebujący pomocy, używali mojej stacjonarnej wędzarni.
Twoje odpowiedzi dotyczyć będą sumy regionalnych wędzarni.
A może koledzy posesjonaci wypowiedzą się na ten temat?
Mam tak duży szacunek dla Ciebie, więc proszę, nie gniewaj się.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych