Jump to content

Recommended Posts

58 minut temu, Wojtas34 napisał(a):

Na co trzeba uważać przed i przy pierwszym wędzeniu???

Na co zwrócić uwagę????

Osuszyć wkład, wygrzać wędzarnię i wkład osuszyć w wędzarni bez dymu lub z minimalną ilością . Jak wkład będzie suchy w dotyku /nie przepełniona wędzarnia !/ to puszczasz dym temp 50-60 st i wędzisz DO KOLORU jaki Ci pasuje./nie na czas/

Muskie - to ryba 🙃

Przed pierwszym wędzeniem w drewnianej wędzarni należy odpowiednio przygotować wędzarnię przez sezonowanie i czyszczenie, oraz używać dobrze wysuszonego drewna liściastego, takiego jak buk czy olcha, aby uniknąć nieprzyjemnego smaku. Mięso powinno być wcześniej zamarynowane i mieć temperaturę pokojową przed wędzeniem. Kontroluj temperaturę wędzenia za pomocą termometru, utrzymując odpowiedni poziom dymu – jasny i nie za gęsty. Zapewnij dobrą wentylację wędzarni i przestrzegaj zasad bezpieczeństwa, ustawiając ją stabilnie na równym podłożu z dala od materiałów łatwopalnych. Regularnie monitoruj proces wędzenia, który może trwać od kilku godzin do kilku dni, w zależności od rodzaju i wielkości mięsa.

 

 

_________________________
https://www.medipakiet.pl/blog/oczyszczacz-powietrza-ranking/

Grafoman , bardzo zgrabny wpis , ale pachnie " cytatem ", a może mi się wydaje ,że już go gdzieś czytałem  .

Jeśli jest Twój - gratulacje - jeśli go już czytałem w Internecie - YOU TUBE- to napisz kto lub gdzie. 

Wojciech Pacan

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.