Wojtas34 Posted July 16, 2024 Report Share #1 Posted July 16, 2024 Witam Na co trzeba uważać przed i przy pierwszym wędzeniu??? Na co zwrócić uwagę???? Wędzarnia drewniana Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21313-pierwsze-w%C4%99dzarnie/ Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted July 16, 2024 Report Share #2 Posted July 16, 2024 Na BHP i kulturę spożycia Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21313-pierwsze-w%C4%99dzarnie/#findComment-938399 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 16, 2024 Report Share #3 Posted July 16, 2024 58 minut temu, Wojtas34 napisał(a): Na co trzeba uważać przed i przy pierwszym wędzeniu??? Na co zwrócić uwagę???? Osuszyć wkład, wygrzać wędzarnię i wkład osuszyć w wędzarni bez dymu lub z minimalną ilością . Jak wkład będzie suchy w dotyku /nie przepełniona wędzarnia !/ to puszczasz dym temp 50-60 st i wędzisz DO KOLORU jaki Ci pasuje./nie na czas/ Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21313-pierwsze-w%C4%99dzarnie/#findComment-938411 Share on other sites More sharing options...
tytan58 Posted July 16, 2024 Report Share #4 Posted July 16, 2024 I nie czytać za dużo 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21313-pierwsze-w%C4%99dzarnie/#findComment-938412 Share on other sites More sharing options...
grafoman Posted July 17, 2024 Report Share #5 Posted July 17, 2024 Przed pierwszym wędzeniem w drewnianej wędzarni należy odpowiednio przygotować wędzarnię przez sezonowanie i czyszczenie, oraz używać dobrze wysuszonego drewna liściastego, takiego jak buk czy olcha, aby uniknąć nieprzyjemnego smaku. Mięso powinno być wcześniej zamarynowane i mieć temperaturę pokojową przed wędzeniem. Kontroluj temperaturę wędzenia za pomocą termometru, utrzymując odpowiedni poziom dymu – jasny i nie za gęsty. Zapewnij dobrą wentylację wędzarni i przestrzegaj zasad bezpieczeństwa, ustawiając ją stabilnie na równym podłożu z dala od materiałów łatwopalnych. Regularnie monitoruj proces wędzenia, który może trwać od kilku godzin do kilku dni, w zależności od rodzaju i wielkości mięsa. _________________________ https://www.medipakiet.pl/blog/oczyszczacz-powietrza-ranking/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21313-pierwsze-w%C4%99dzarnie/#findComment-938596 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted July 17, 2024 Report Share #6 Posted July 17, 2024 Grafoman , bardzo zgrabny wpis , ale pachnie " cytatem ", a może mi się wydaje ,że już go gdzieś czytałem . Jeśli jest Twój - gratulacje - jeśli go już czytałem w Internecie - YOU TUBE- to napisz kto lub gdzie. Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21313-pierwsze-w%C4%99dzarnie/#findComment-938625 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.