Maekus12 Posted July 29 Report Share #1 Posted July 29 Witam, Mam pytanko do grona szanownych wędzarzy. Planuje wybudować wędzarnie, ale zanim trafiłem na te forum byłem w trakcie budowy komory wędzarniczej. Niestety już wybudowana komora ma wymiar zewnętrzny 60x60x100cm. Wspomniana komora miała być zrobiona z kanałem pośrednim, na wzór https://allegro.pl/oferta/wedzarnia-drewniana-ogrodowa-domowa-175cm-komin-palenisko-impregnacja-duza-14496546760. Czytając forum okazało się, że wędzarnia kanałowa to zły wybór i postanowiłem zacząć budowę z paleniskiem pośrednim tzw. „kibelek”. Moje pytanie. Czy już zrobiona komora wędzarnicza nada się na palenisko o wym. zewnętrznych 1x1m (wg . projektu andyandy)? Poniżej przedstawiam rysunki poglądowe: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BenekL Posted July 29 Report Share #2 Posted July 29 Przeczytaj całe opracowanie AndyAndy.(tam są podane minimalne wymiary komory wędzarniczej) Komora wędzarnicza moim zdaniem jest za mała (minimum to 70x70x110) Ale może będzie ok. Wymiary płyty fundamentowej wystarczy 80x80 (ja mam taką i funkcjonuje bez problemu) Na forum jest moja fotorelacja z budowy (nie stosuj gruzu ceglanego) Powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted July 29 Report Share #3 Posted July 29 Część z nas ma "kibelki", ale sporo ludzi ma też wędzarnie z kanałem. Wszystko zależy od tego jak chcesz wędzić (na ciepło, czy na ciepło i na zimno). Projekt Andyandy to wzór dla większości z nas co ma "kibelki". Jak chcesz z kanałem to masz kolejny wzór, miro bardzo fajnie opisuje swoją kanałówkę. Pierw czytaj, potem pytaj, a dopiero rób. Gdybym była na twoim miejscu, to bym rozebrała komorę wędzarniczą i odzyskała ten materiał co się przyda na nową, większą komorę. Komorę dostosowuje się do paleniska, ale palenisko musi mieć odpowiednią wielkość by wszystko dobrze "chodziło". Poczytaj. Rozjaśni Ci się w głowie o co chodzi. Dasz radę 😘 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maekus12 Posted July 29 Author Report Share #4 Posted July 29 3 godziny temu, BenekL napisał(a): Przeczytaj całe opracowanie AndyAndy.(tam są podane minimalne wymiary komory wędzarniczej) Komora wędzarnicza moim zdaniem jest za mała (minimum to 70x70x110) Ale może będzie ok. Tego się spodziewałem, że komora może być za mała dlatego wolałem się upewnić i zapytać na forum. Płytę fundamentową mam wylaną. Wymiary płyty tak jak na rysunku 1,1x1,1m. Do płyty wrzuciłem trochę gruzu betonowego wraz z zbrojeniem. Mam przygotowane cegły do wykonania paleniska. Przeglądałem twój wątek z fotorelacji budowy wzorując się na nim. 2 godziny temu, mamuśka napisał(a): Pierw czytaj, potem pytaj, a dopiero rób. Zanim natrafiłem na te forum budowa już była w trakcie 2 godziny temu, mamuśka napisał(a): Gdybym była na twoim miejscu, to bym rozebrała komorę wędzarniczą i odzyskała ten materiał co się przyda na nową, większą komorę. Komorę dostosowuje się do paleniska, ale palenisko musi mieć odpowiednią wielkość by wszystko dobrze "chodziło". Paleniska raczej nie dostosuje do wymiarów komory, tak samo ciężko będzie cokolwiek odzyskać z istniejącej. Jedynie do czego nadaje się komora to na ognisko W takim razie dokończę budowę paleniska wraz z płytą betonowa (strop), a w późniejszym terminie zacznę od nowa budowę komory dostosowując odpowiednio wymiary. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 29 Report Share #5 Posted July 29 (edited) 3 godziny temu, mamuśka napisał(a): Wszystko zależy od tego jak chcesz wędzić (na ciepło, czy na ciepło i na zimno) A to w wędzarni z kanałem da się wędzić na zimno.?.Chętnie bym to zobaczył jak utrzymać 17-22 C w środku komory przy wędzarni z kanałem no chyba ,że kanał ma z 5 m długości , ale to rodzi znowu inne problemy. 28 minut temu, Maekus12 napisał(a): a w późniejszym terminie zacznę od nowa budowę komory dostosowując odpowiednio wymiary. I to jest dobra decyzja. 4 godziny temu, Maekus12 napisał(a): postanowiłem zacząć budowę z paleniskiem pośrednim tzw. „kibelek”. Tzw. kibelek to nie jest określenie rodzaju wędzarni a rodzaju komory (drewniana komora).Wędzarnie mogą być z paleniskiem bezpośrednim, pośrednim i kanałówki lub z dymogeneratorem. Edited July 29 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted July 29 Report Share #6 Posted July 29 4 godziny temu, BenekL napisał(a): Witam krajana/ziomala... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BenekL Posted July 30 Report Share #7 Posted July 30 10 godzin temu, szrekPL napisał(a): Witam krajana/ziomala... Pozdrawiam. Udanego wędzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts