Jump to content

Termoobieg w wędzarce elektrycznej.

JOHNYB

Recommended Posts

Cześć

Przede wszystkim się przywitam

WITAJCIE :)

co prawda jestem tu nowy ale z dymem mam do czynienia już od ładnych 10 lat.

Dziś nadszedł ten czas na modernizacje wędzarni.

przytargałem ze złomu starą kuchenkę i wydłubałem termoobieg+grzałki , ale , jak zwykle jest ale. Problem powstał gdy zobaczyłem wyjścia na silniku termoobiegu i ? no i zdębiałem .

Jak to podłączyć ? sam termoobieg nie będzie miał jakiegoś bardzo skomplikowanego sterowania , zwykły ściemniacz ścienny pozwoli na sterowanie obrotami , i mnie to wystarczy :)

ale tam są tylko 2 kable , masa i nazwijmy to po mojemu "+" . A gdzie minus , ja pytam ?

HELP 

Godzinę temu, JOHNYB napisał(a):

+ na silnik

- na obudowę ?

Silnik jest na prąd zmienny więc nie masz plusa ani minusa tylko L1, N i Pe. Żeby cokolwiek z tego zrobić to przed demontażem trzeba było zapoznać się z podłączeniami układu sterowania w kuchence (regulator, grzałki itd.) Teraz pozostaje przed uruchominiem wziąć miernik i przedzwonić uzwojenia itd. Jak nie masz o tym pojęcia to odpuść temat bo jeszcze coś spalisz. Ponadto skoro kuchenka była złomowana to w jakim stanie jest silnik.

Zdaje sobie sprawę że silnik jest na prąd zmienny .

Opis + i - był tylko poglądowy, przecież to nie może być tak trudne jak opisujesz ( miernik;przedzwonić uzwojenia) ludzie montują do wędzarek więc to działa i działa rewelacyjnie.

Jakieś inne pomysły ?

zapytam inaczej , jak sprawdzić czy ten silniczek działa .

16 godzin temu, JOHNYB napisał(a):

ale tam są tylko 2 kable , masa i nazwijmy to po mojemu "+" . A gdzie minus , ja pytam ?

HELP 

Ale jak dwa jak są 3? W te dwa brązowe podłącz 230. Ten zółto zielony to uziemienie. Jak nie wybuchnie to będzie działać :D

Piksiak

Posted (edited)

Słuchajcie

ten silnik by działać musi miec transformator , i on tam jest.

termoobieg w kuchence ( te 2 brązowe ,fazowe)  to przewody od grzałek elektrycznych ( podłaczenie równoległe ? ).

I do tego miejsca mniej więcej kumam( mniej) , ale jeśli jest tak jak piszę to gdzie podłączyć neutralny ? Nikt na forum nie podłączał u siebie wiatraka do termoobiegu ? może ktoś ma i może zrobić zdjęcia ?

Edited by JOHNYB

J

Godzinę temu, JOHNYB napisał(a):

Słuchajcie

termoobieg w kuchence ( te 2 brązowe ,fazowe)  to przewody od grzałek elektrycznych ( podłaczenie równoległe ? ).

I do tego miejsca mniej więcej kumam( mniej) , ale jeśli jest tak jak piszę to gdzie podłączyć neutralny ? Nikt na forum nie podłączał u siebie wiatraka do termoobiegu ? może ktoś ma i może zrobić zdjęcia ?

Już koledzy we wcześniejszych postach dokładnie rozpisali podłączenie tego silniczka.

Na cewce masz dwa zaciski:

do jednego podłącz przewód L czyli fazowy brązowy /sprawdź probówką czy świeci, ma świecić/

do drugiego podłącz przewód neutralny na zdjęciu jest brązowy a powinien być niebieski.

do obudowy tam gdzie jest śruba M4 podłącz przewód uziemiający, żółto zielony,

Wentylator podłącza się równolegle z grzałką aby mieć termoobieg.

Z Twoich postów wynika ze, elektryka to dość odległy temat.

Dla Twojego bezpieczeństwa i osób w pobliżu mocno polecam udać się do  warsztatu.

W 3mieście jest ich bez liku, a może sąsiad?

2 godziny temu, El komendante napisał(a):

J

Już koledzy we wcześniejszych postach dokładnie rozpisali podłączenie tego silniczka.

Na cewce masz dwa zaciski:

do jednego podłącz przewód L czyli fazowy brązowy /sprawdź probówką czy świeci, ma świecić/

do drugiego podłącz przewód neutralny na zdjęciu jest brązowy a powinien być niebieski.

do obudowy tam gdzie jest śruba M4 podłącz przewód uziemiający, żółto zielony,

Wentylator podłącza się równolegle z grzałką aby mieć termoobieg.

Z Twoich postów wynika ze, elektryka to dość odległy temat.

Dla Twojego bezpieczeństwa i osób w pobliżu mocno polecam udać się do  warsztatu.

W 3mieście jest ich bez liku, a może sąsiad?

eeeeeeeeee

elektryka prąd nie tyka

dam rade

trzymajcie kciuki :) jak już uruchomię wędzarkę z termoobiegiem wstawie fotki .

Bardzo dziękuję 

lece sprawdzać czy świeci :)

3 godziny temu, JOHNYB napisał(a):

I do tego miejsca mniej więcej kumam( mniej)

18 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Żeby cokolwiek z tego zrobić to przed demontażem trzeba było zapoznać się z podłączeniami układu sterowania w kuchence (regulator, grzałki itd.)

Powyżej masz odpowiedź co trzeba było zrobić wcześniej.

Teraz jak to wszystko porozłączałeś to jazda po omacku dla człowieka który się na tym coś zna. Tak naprawdę aby coś z tego sklecić potrzebny jest schemat. Idź do sklepu i kup zwykły prosty wentylator przystosowany do pracy w temp. będzie szybciej, prościej i taniej.

Sorry jeśli kogoś uraziłem.

Mam jednak inne zdanie na temat recylkulacja temperatury w wędzarni.

Widzę różnicę po między wędzeniem z termoobiegiem i bez . Różnica polega na czasie wędzenia jak i zużyciu "wiórków".

Miałem do czynienia z wedzarkami różnego rodzaju , sam zaczynałem od klasycznej z paleniskiem. Więc doceniam wszelkie udogodnienia 🤣.

Własnie zmodernizowalem swoją wedzarkę,będę mogł suszyć . Dodałem wentylator z regulacją obrotów . Teraz czas na termoobieg. Już czeka drób , boczuś, schab 🤣🤣 

Przecież to Twoja wędzarnia , robisz jak chcesz ,miałeś problem, może  spowodowany brakiem doświadczenia lub wiedzy . Kto chciał to CI pomógł i wyjaśnił inne  opinie też się musiały pojawić , gdyż taka jest specyfika forum.

Edited by Pacan Wojciech
Wojciech Pacan