Jump to content

Pomoc WB dla ofiar powodzi

Recommended Posts

Bardzo proszę o Wasze propozycje, odnośnie formy pomocy powodzianom. Mamy chyba tylko dwie opcje: pomoc finansową lub pomoc rzeczową. Liczę na to, iż wypowiecie się tutaj w kwestii własnych przemyśleń w tym zakresie.

Jeśli wybierzemy formę pomocy finansowej, temat zostanie przerzucony do działu Pomocy. Jeśli zwycięży opcja pomocy rzeczowej, zarówno sposób przeprowadzenia akcji, jak i całą jej logistykę, pozostawimy tutaj.

Być może, na co liczę, znajdą się jeszcze inne formy wsparcia.

Bardzo prsze o Wasze wypowiedzi.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21795-pomoc-wb-dla-ofiar-powodzi/

Ponieważ nie mam i bezpośrednio nie znam osoby lub osób, które potrzebują pomocy

związanej z powodzią proponowałbym utworzyć oddzielne konto 

na które można byłoby wpłacać pieniądze i w ten sposób pomóc i 

wesprzeć osoby które tej pomocy potrzebują 

Pozdrawiam Pontiak 

• Upvote 1

Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany 

Myślę, że w przypadku chęci wysyłki paczek pomocowych, celem uniknięcia problemów logistycznych związanych z ich zbiórką i transportem, najlepszym wyjściem byłaby wysyłka bezpośrednia do ofiar powodzi. Jednak, aby to zrealizować, potrzebne sa konkretne adresy osób poszkodowanych. Tutaj liczyłbym na pomoc naszych forowiczów, zamieszkujących tereny objęte katastrofą.

Ze zbiórka funduszy pomocowych będzie mniej kłopotu, gdyż określimy jej konto, określimy termin zakończenia, a w międzyczasie ustalimy konkretnych potrzebujących i im prześlemy kasę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Nie wiem czy będzie to objaw asertywności, ale ........ 

- gdzie jest pomoc WB dla dzieci głodujących w Afryce?

- gdzie jest pomoc WB dla rolników dotkniętych suszą?

- i bardziej lokalnie - gdzie jest pomoc WB dla rodzin strażaków i i mieszkańców Poznania po ostatniej tragedii?

Czy naprawdę uważacie, że jesteśmy w stanie podołać zadaniom humanitarnej fundacji???

Moim zdaniem na naszym forum powinniśmy skupić się na pomocy  członkom  społeczności WB (mimo najlepszych chęci nie zdołamy zbawić całego świata).

Dlatego apel - jeśli was lub  kogoś z naszej społeczności bezpośrednio dotknęła ta powodziowa   tragedia - zgłoście to - na pewno w miarę naszych skromnych możliwości postaramy się pomóc.

Jeśli ktoś ma zamiar osobiście udzielać  pomocy w takich sprawach  to przecież nic nie stoi na przeszkodzie - jest wiele instytucji do tego stworzonych.

Pozdrawiam Wirus.
15 minut temu, Wirus napisał(a):

Moim zdaniem na naszym forum powinniśmy skupić się na pomocy  członkom  społeczności WB

Taki właśnie jest cel naszej pomocy. Członkowie WB i ich rodziny poszkodowane podczas powodzi. Dlatego tez beda potrzebne ich adresy i o tym piszemy.

15 minut temu, Wirus napisał(a):

- i bardziej lokalnie - gdzie jest pomoc WB dla rodzin strażaków i i mieszkańców Poznania po ostatniej tragedii?

Tutaj to chyba znacznie przesadziłeś.

Poza tym, co chyba jest równie ważne - DOŁĄCZENIE DO OSÓB WSPIERAJĄCYCH NASZE AKCJE POMOCOWE, NIE JEST OBOWIĄZKOWE.

10 minut temu, Maxell napisał(a):

Tutaj to chyba znacznie przesadziłeś.

Właśnie tym wpisem chciałem zwrócić uwagę, że nie jesteśmy ogólnoświatową organizacją humanitarną tylko konkretną społecznością.

Pozdrawiam Wirus.
13 minut temu, Maxell napisał(a):

I dlatego darowiznę wpłacę tam gdzie ludzie takie sprawy traktują POWAŻNIE.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

3 minuty temu, Wirus napisał(a):

Właśnie tym wpisem chciałem zwrócić uwagę, że nie jesteśmy ogólnoświatową organizacją humanitarną tylko konkretną społecznością.

A ja Ci odpisałem, że robimy to z myślą o naszych forowiczach i ich najbliższych, dotkniętych skutkami powodzi.

2 minuty temu, Maxell napisał(a):

A ja Ci odpisałem, że robimy to z myślą o naszych forowiczach i ich najbliższych, dotkniętych skutkami powodzi.

I bardzo dziękuję 👍 , że się zgadzamy w tej kwestii.

10 minut temu, krzysio59 napisał(a):

I dlatego darowiznę wpłacę tam gdzie ludzie takie sprawy traktują POWAŻNIE.

Zapewniam Ciebie, że sprawy pomocy traktujemy tutaj bardzo poważnie - sytuacje, kwoty i darczyńców  możesz sprawdzić tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/402-fundusz-wb-wsparcia-w-nagłych-przypadkach/

Pozdrawiam Wirus.