Jump to content

Recommended Posts

Dżem z żurawiny 

 

SKŁADNIKI

-2 kg żurawiny 
-sok z 2 cytryn 
-cukier żelujący 3:1 / 0,5 kg
-3 saszetki 40 g żelfix 3:1
-400 ml wody 
WYKONANIE 
Żurawinę płuczemy przebieramy i mrozimy z tydzień ,następnie rozmrażamy i  przepuszczamy przez maszynkę na sitku 8 mm lub na wyciskarce wolno obrotowej z tendencją grubej pulpy. Następnie wszystkie składniki dajemy do jednego garnka i na wolnym ogniu gotujemy do pożądanej konsystencji, mając na uwadze, że całość jeszcze zgęstnieje. Przekładamy do słoiczków, gorący dżem zakręcamy i odstawiamy do zaciągnięcia słoiczków. Można pasteryzować kto chce 20 min . Dżem jak widać na zdjęciach ma odpowiednią konsystencję. Polecam jest smaczny doskonały do wędlin i bułki z masełkiem. SMACZNEGO.

 

IMG_5089.jpeg

IMG_5092.jpeg

IMG_5099.jpeg

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.