Jump to content

Recommended Posts

Przykładowy opis kursu

Tematyka: „Domowe przetwórstwo mięsa” - profil podstawowy

 

 

Piątek

Rozpoczęcie zajęć godz. 15.00

 

Wprowadzenie i kilka słów o zagadnieniach BHP oraz zagrożeniach epidemiologicznych.

1. Rozbiór półtuszy wieprzowej na elementy zasadnicze.

2. Przygotowanie elementów mięsnych na wędzonki.

3. Klasyfikacja mięsa

4. Peklowanie suche i mokre pozyskanych mięs i elementów na wędzonki i kiełbasy.

5. Produkcja kaszanki gryczanej

 

 

Sobota

Rozpoczęcie zajęć od godz. 8.00

 

1. Wykonanie kiełbasy jałowcowej

2. Wykonanie kiełbasy grubej typ: mielonka

3. Produkcja wędzonek: baleron, polędwica sopocka, szynka

4. Przygotowanie i wykonanie pieczeni: rolady schabowej pieczonej-„zylc”

5. Omówienie i wykonanie wyrobu z szynkowarki

6. Produkcja salcesonu

7. Wędzenie

a) budowa i zasady działania różnego rodzaju wędzarni

i urządzeń wędzarniczych do użytku domowego,

b) rodzaje i sposoby wędzenia,

c) materiały wędzarnicze,

d) błędy popełniane podczas wędzenia.

 

 

Niedziela

Rozpoczęcie zajęć od godz. 8.00

 

1. Podsumowanie i zakończenie kursu

2. Degustacja wyrobów wykonanych przez uczestników szkolenia.

3. Rozdanie pamiątkowych dyplomów

 

Jest to przykładowy opis kursu. Zmiany asortymentu wykonanych wyrobów są dokonywane na prośby osób zapisujących się na dany kurs. Po ich uwzględnieniu przygotowujemy szczegółowy plan kursu, na pewno nie zabraknie w nim miejsca na zajęcia integracyjne, ogniska i wspólną zabawę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.