Jurii7 Posted September 24, 2024 Report Share #1 Posted September 24, 2024 Witam, serdecznie wszystkich forumowiczów Mam problem z nową wędzarnią Dragon z generatorem dymu, Po uwedzeniu kiełbasy i chcąc ją podpiec ustawiam temperaturę na 90 stopni i jak się okazuje, nigdy nie mogę dojść do temperatury wewnątrz wędliny sześćdziesięciu ośmiu stopni trwa to trzy-czter godziny i nadal nic dopiero po z podkręceniu do stu dziesięciu lub dwudziestu udaje misię uzyskać żądaną temperaturę 68 stopni wewnątrz kiełbasy, Szyber zamknięty, drzwi zamkniete. Na zewnętrznym termomentrze, z którego sonde dałem do środka też pokazuje prawidłową wartość, jaką zadałem na wedzarni. czy coś robię nie tak? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/ Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted September 24, 2024 Report Share #2 Posted September 24, 2024 (edited) A ile tej kiełbasy wkładasz jednorazowo? I jakiej kiełbasy, chodzi mi o rozmiar/średnicę... Edited September 24, 2024 by szrekPL Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956515 Share on other sites More sharing options...
Jurii7 Posted September 24, 2024 Author Report Share #3 Posted September 24, 2024 Kiełbasy było około trzy kilogramy, a jelita 28-30. Na drugi dzień zrobiłem "doświadczenie" tzn.po jednej lasce kiełbasy, wyciągnąwszy ją z lodówki podpiekałem. Po kolei w trzech różnych temperaturach i przy 100 stopniach do temperatury 68 stopni doszło do po półtorej godzinie. Przy 110 po około godzina 15 a przy 120 po jednej godzinie. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956526 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted September 24, 2024 Report Share #4 Posted September 24, 2024 Hm... Mam taką wędzarke i przy takiej kiełbasie w takiej ilości nie mam problemu... Czasem wędzę z niedomkniętymi drzwiami bo ten wylocik dymu trochę mikry. Na tylnej ściance jest czujnik temperatury może kiełbasa go dotyka i stąd przekłamane pomiary, co innego mierzenie temp w pustej wędzarni A co innego z wkładem który odbiera ciepło... Kiełbasa prosto z lodówki też będzie dłużej się ogrzewała Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956532 Share on other sites More sharing options...
Jurii7 Posted September 24, 2024 Author Report Share #5 Posted September 24, 2024 Blokada czujniku przez kiełbasę hm... to raczej wykluczam bo kilka razy nawet te kiełbasę przekładałem, przód tył. Zaciekawiła mnie Twoja informacja odnośnie drzwiczek w wędzarni. Ja jestem nowicjuszem i dopiero się uczę, ale czy nie wydaje Ci się, że te drzwi są dość mocno spasowane i właśnie,... czy nie należałoby ich ulżyć, lub nie wiem, zrobić szczelinkę podczas wędzenia, bo wydaje mi się, że tam nie ma takiego cugu, nie wiem, czy nie powinno być lekkiego "przeciagu" ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956539 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted September 24, 2024 Report Share #6 Posted September 24, 2024 No właśnie problemem jest jak wydaje mi się szczelność i zbyt mały cug z tym związany, po 2 sezonach użytkowania stwierdzam że lekko nie domknięte drzwi (milimetry dosłownie) tyle że widać że dym się wydostaje powoduje o wiele szybsze odprowadzenie wilgoci, ładniejsze malowanie, co do temp nie zauważyłem jakiejś różnicy domknięte czy nie... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956545 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted September 24, 2024 Report Share #7 Posted September 24, 2024 Kiełbasy cienkie do 3,5 kg śmiało bez problemów max 4kg , kiełbasy grubsze powyżej fi45 śmiało 5kg(więcej nie wkładałem ale dałoby radę) , batony długości 30/40 cm, boczki szerokości do 15 cm 8szt, polędwicę 6szt szynki balerony 4 szt. Przeważnie używam do wędzenia serów, udek i małych ilości wędlin. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956547 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted September 24, 2024 Report Share #8 Posted September 24, 2024 Oczywiście przed włożeniem wszystko jest dobrze wysuszone,w dotyku oczywiście i w temp pokojowej/otoczenia Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956551 Share on other sites More sharing options...
Jurii7 Posted September 24, 2024 Author Report Share #9 Posted September 24, 2024 Dzięki za superpomoc, ja przyznam się pierwszy raz wędząc myślałem, że pozjadałem wszystkie rozumy. No i oczywiście od razupo 5 lub ponad 5 kilo kełbasy zrobiłem, teoretycznie dobrze wysuszyłem, 3 godziny, teoretycznie wygrzałem godzinę w wędzarni, przy szczelnie zamkniętych drzwiach CHA cha cha. Puściłem dym i za pół godziny patrzę ....kiełbasa cała mokra. No i tu mój zapał pierwszy raz trochę osłabł. Ale pomyślałem sobie nie dam się i spróbuje, dalej coś zrobić. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956557 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted September 24, 2024 Report Share #10 Posted September 24, 2024 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956559 Share on other sites More sharing options...
Jurii7 Posted September 24, 2024 Author Report Share #11 Posted September 24, 2024 Przejrzałem na youtube przez ostatnie miesiące chyba setki godzin o wędzeniu, ale jak się okazuje, przede mną jeszcze dłuuuuuga droga Teorie mam powiedzmy w malułym paluszku no ale oczywiście to tylko teoria. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956560 Share on other sites More sharing options...
Jurii7 Posted September 24, 2024 Author Report Share #12 Posted September 24, 2024 A tak na serio to teraz się zastanawiam, że właściwie jedna z przyczyn tego że kiełbasa mi zapłakała w wędzarni mogło być też ta szczelność samej komory prawda ?, oczywiście mówię o jednej z przyczyn, bo prawdopodobnie główną przyczyną było to, że kiełbasa była niedosuszona ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956563 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted September 24, 2024 Report Share #13 Posted September 24, 2024 Tu na forum przyjęło się nie komentowanie filmów YT A od siebie dodam że tutaj są fachowcy za którymi ci filmowcy mogli by buty nosić... (oczywiście jeśli dostałby na to zgodę) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956564 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted September 24, 2024 Report Share #14 Posted September 24, 2024 Tak jedną z przyczyn mogłaby być szczelność ale także za szybka zmiana temp właściwie jej zbyt szybkie podniesienie, do tego dochodzi jeszcze zbyt upchana wędzarnia co się wiąże z tym że nie ma swobodnego przepływu dymu oraz niedosuszenie i za chłodny wsad przed włożeniemdo komory Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956566 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted September 24, 2024 Report Share #15 Posted September 24, 2024 Poczytaj,, dla początkujących" dział naprawdę rozwiewa wiele problemów, oczywiście pytaj jak najbardziej... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956568 Share on other sites More sharing options...
Jurii7 Posted September 24, 2024 Author Report Share #16 Posted September 24, 2024 A jak z Twojego doświadczenia wygląda sprawa nadmuchu przez pompkę dymu, czy ona daje radę, ja mam dkręcone pokrętła na full i wydaje mi się, że nawet nieźle kopci. W Komorze widać dużo dymu. A. Czy wylot dymu, (ja mam wersję tą najnowszą z kominkiem) czy on daje radę, czy nie jest za mały do tej wędzarni? Podczas wędzenia mam go otwartego całkowicie a przy dopiekaniu oczywiście zamykam całkiem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956570 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted September 24, 2024 Report Share #17 Posted September 24, 2024 2 godziny temu, Jurii7 napisał(a): Na zewnętrznym termomentrze, z którego sonde dałem do środka też pokazuje prawidłową wartość, jaką zadałem na wedzarni. czy coś robię nie tak? Czujnik powinien być pomiędzy wędlinami. Dlatego przy jednej kiełbasie ci nie przekłamywało. Tak mi się wydaje. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956571 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted September 24, 2024 Report Share #18 Posted September 24, 2024 9 minut temu, quadro555 napisał(a): Czujnik powinien być pomiędzy wędlinami. Dlatego przy jednej kiełbasie ci nie przekłamywało. Tak mi się wydaje. Masz zdecydowanie rację ale w tej wędzarni jest zamontowany na stałe w tylnej ściance na wysokości wędzonek Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956574 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted September 24, 2024 Report Share #19 Posted September 24, 2024 Kontrukcja do doopy ale to browin. Czujnik w ściance jest tak samo dobry jak termometr bimetaliczny w drzwiach wędzarni. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956578 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted September 24, 2024 Report Share #20 Posted September 24, 2024 5 minut temu, quadro555 napisał(a): Kontrukcja do doopy ale to browin. Czujnik w ściance jest tak samo dobry jak termometr bimetaliczny w drzwiach wędzarni To nie ta ale masz sporo racji 😁 trzeba się jej nauczyć i jest w miarę okej, do małych ilości wędlin i do serów wystarczająca Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956583 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted September 24, 2024 Report Share #21 Posted September 24, 2024 Każdej wędzarni trzeba się nauczyć, i tu nie ma odstępstw jaka by nie była, dlatego na pierwsze kilka wędzeń powinniśmy przeznaczyć małą ilość mięsa, jak coś sknocimy to straty będą małe. 1 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956612 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted September 24, 2024 Report Share #22 Posted September 24, 2024 Tak to prawda ale ja posiadam to ustrojstwo i już je przetestowałem na większość sposobów chociaż nie ukrywam że czasami jeszcze mnie zaskakuje 😁 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956619 Share on other sites More sharing options...
Jurii7 Posted September 24, 2024 Author Report Share #23 Posted September 24, 2024 Dziękuję pięknie za garść informacji Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956634 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted September 24, 2024 Report Share #24 Posted September 24, 2024 Na przyszłość, wraz z problemem wrzucaj foty dotyczące tegoż problemu, SiBom będzie łatwiej zdiagnozować i pomóc w rozwiązaniu.. 😉😁 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956636 Share on other sites More sharing options...
Jurii7 Posted September 25, 2024 Author Report Share #25 Posted September 25, 2024 To są chyba jakieś czary w mojej wędzarni. Wczoraj wieczór zrobiłem następne doświadczenie, Uruchomiłem piekarnik ektryczny w kuchni i wędzarnie na zewnątrz, zrobiłem identyczną temperaturę 100 stopni i tu i tu. Włożyłem po kawałku kiełbasy i tu i tu, I temperatura sześćdziesięciu ośmiu stopni wewnątrz wędliny w piekarniku domowym już po 40 minutach została osiągnięta, a w wędzarni blisko półtorej godziny. Przyznacie z coś tu chyba jest nie tak Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956745 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts