Jump to content
Przypominam wszystkim Państwu, iż celem ochrony unikatowych zasobów, dostęp do działu z recepturami branżowymi, możliwy jest dopiero po osiągnięciu co najmniej liczby 35 postów na forum. ×

Recommended Posts

Witam, serdecznie wszystkich forumowiczów

Mam problem z nową wędzarnią Dragon z generatorem dymu, 

Po uwedzeniu kiełbasy i chcąc ją podpiec ustawiam temperaturę na 90 stopni i jak się okazuje, nigdy nie mogę dojść do temperatury wewnątrz wędliny sześćdziesięciu ośmiu stopni trwa to trzy-czter godziny i nadal nic dopiero po z podkręceniu do stu dziesięciu lub dwudziestu udaje misię uzyskać żądaną temperaturę 68 stopni wewnątrz kiełbasy, 

Szyber zamknięty, drzwi zamkniete. 

Na zewnętrznym termomentrze, z którego  sonde dałem do środka też pokazuje prawidłową wartość, jaką zadałem na wedzarni.

czy coś robię nie tak?

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/
Share on other sites

Kiełbasy było około trzy kilogramy, a jelita 28-30.

Na drugi dzień zrobiłem "doświadczenie" tzn.po jednej lasce kiełbasy, wyciągnąwszy ją z lodówki podpiekałem. Po kolei w trzech różnych temperaturach i przy 100 stopniach do temperatury 68 stopni doszło do po półtorej godzinie. Przy 110  po około godzina 15 a przy 120 po jednej godzinie.

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956526
Share on other sites

Hm... Mam taką wędzarke i przy takiej kiełbasie w takiej ilości nie mam problemu... Czasem wędzę z niedomkniętymi drzwiami bo ten wylocik dymu trochę mikry. Na tylnej ściance jest czujnik temperatury może kiełbasa go dotyka i stąd przekłamane pomiary, co innego mierzenie temp w pustej wędzarni A co innego z wkładem który odbiera ciepło... Kiełbasa prosto z lodówki też będzie dłużej się ogrzewała 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956532
Share on other sites

Blokada czujniku przez kiełbasę hm... to raczej wykluczam bo kilka razy nawet te kiełbasę przekładałem, przód tył. 

Zaciekawiła mnie Twoja informacja odnośnie drzwiczek w wędzarni. Ja jestem nowicjuszem i dopiero się uczę, ale czy nie wydaje Ci się, że te drzwi są dość mocno spasowane i właśnie,... czy nie należałoby ich ulżyć, lub nie wiem, zrobić szczelinkę podczas wędzenia, bo wydaje mi się, że tam nie ma takiego cugu,  nie wiem, czy nie powinno być lekkiego "przeciagu" :) ?  

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956539
Share on other sites

No właśnie problemem jest jak wydaje mi się szczelność i zbyt mały cug z tym związany, po 2 sezonach użytkowania stwierdzam że lekko nie domknięte drzwi (milimetry dosłownie) tyle że widać że dym się wydostaje powoduje o wiele szybsze odprowadzenie wilgoci, ładniejsze malowanie, co do temp nie zauważyłem jakiejś różnicy domknięte czy nie... 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956545
Share on other sites

Kiełbasy cienkie do 3,5 kg śmiało bez problemów max 4kg , kiełbasy grubsze powyżej fi45 śmiało 5kg(więcej nie wkładałem ale dałoby radę) , batony długości 30/40 cm, boczki szerokości do 15 cm 8szt, polędwicę 6szt szynki balerony 4 szt. Przeważnie używam do wędzenia serów, udek i małych ilości wędlin. 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956547
Share on other sites

Dzięki za superpomoc, ja przyznam się pierwszy raz wędząc myślałem, że pozjadałem wszystkie rozumy. No i oczywiście od razupo 5 lub ponad 5 kilo kełbasy zrobiłem, teoretycznie dobrze wysuszyłem, 3 godziny, teoretycznie wygrzałem godzinę w wędzarni, przy szczelnie zamkniętych drzwiach CHA cha cha. Puściłem dym i za pół godziny patrzę

....kiełbasa cała mokra. No i tu mój zapał pierwszy raz trochę osłabł. Ale pomyślałem sobie nie dam się i spróbuje, dalej coś zrobić.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956557
Share on other sites

A tak na serio to teraz się zastanawiam, że właściwie jedna z przyczyn tego że kiełbasa mi zapłakała w wędzarni mogło być też ta szczelność samej komory prawda ?, oczywiście mówię o jednej z przyczyn, bo prawdopodobnie główną przyczyną było to, że kiełbasa była niedosuszona ?

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956563
Share on other sites

Tak jedną z przyczyn mogłaby być szczelność ale także za  szybka zmiana temp właściwie jej zbyt szybkie podniesienie, do tego dochodzi jeszcze zbyt upchana wędzarnia co się wiąże z tym że nie ma swobodnego przepływu dymu oraz niedosuszenie i za chłodny wsad  przed włożeniemdo komory 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956566
Share on other sites

A jak z Twojego doświadczenia wygląda sprawa nadmuchu przez pompkę dymu, czy ona daje radę,  ja mam dkręcone pokrętła na full i wydaje mi się, że nawet nieźle kopci. W Komorze widać dużo dymu. A. Czy wylot dymu, (ja mam wersję tą najnowszą z kominkiem) czy on daje radę, czy nie jest za mały do tej wędzarni?

Podczas wędzenia mam go otwartego całkowicie a przy dopiekaniu oczywiście zamykam całkiem

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956570
Share on other sites

2 godziny temu, Jurii7 napisał(a):

Na zewnętrznym termomentrze, z którego  sonde dałem do środka też pokazuje prawidłową wartość, jaką zadałem na wedzarni.

czy coś robię nie tak?

Czujnik powinien być pomiędzy wędlinami.

Dlatego przy jednej kiełbasie ci nie przekłamywało. Tak mi się wydaje.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956571
Share on other sites

9 minut temu, quadro555 napisał(a):

Czujnik powinien być pomiędzy wędlinami.

Dlatego przy jednej kiełbasie ci nie przekłamywało. Tak mi się wydaje.

Masz zdecydowanie rację ale w tej wędzarni jest zamontowany na stałe w tylnej ściance na wysokości wędzonek 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956574
Share on other sites

5 minut temu, quadro555 napisał(a):

Kontrukcja do doopy ale to browin. Czujnik w ściance jest tak samo dobry jak termometr bimetaliczny w drzwiach wędzarni

To nie ta ale masz sporo racji 😁 trzeba się jej nauczyć i jest w miarę okej, do małych ilości wędlin i do serów wystarczająca 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956583
Share on other sites

Każdej wędzarni trzeba się nauczyć, i tu nie ma odstępstw jaka by nie była, dlatego na pierwsze kilka wędzeń powinniśmy przeznaczyć małą ilość mięsa, jak coś sknocimy to straty będą małe.

  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956612
Share on other sites

To są chyba jakieś czary w mojej wędzarni.

Wczoraj wieczór  zrobiłem następne doświadczenie, Uruchomiłem piekarnik ektryczny w kuchni i wędzarnie na zewnątrz,  zrobiłem identyczną temperaturę 100 stopni i tu i tu. Włożyłem po kawałku kiełbasy i tu i tu, 

I temperatura sześćdziesięciu ośmiu stopni wewnątrz wędliny w piekarniku domowym już po 40 minutach została osiągnięta, a w wędzarni blisko półtorej godziny.

Przyznacie z coś tu chyba jest nie tak :(

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/#findComment-956745
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.