Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jaki szynkowar wybrać ???


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
77 odpowiedzi w tym temacie

#1 alehar

alehar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 500 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 20 sty 2009 - 21:32

Witam
Znalazłem pare konstrukcji na Allegro - jak myslicie, ktory bylby najlepszy do domowych zastosowań ? Prosze o poradę...
http://aukcje.idg.pl...tring=szynkowar
Z przyczyn finansowych niestety odpada ten za 149 zł :(
Czy ktos z Was stosował tą konstrukcje z regulacja docisku (korbką) ?

#2 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 20 sty 2009 - 21:44

Witam
Czy ktos z Was stosował tą konstrukcje z regulacja docisku (korbką) ?


Kiedyś kręciłem korbką.Jak się mięsko rozgrzało to kręciłem, kręciłem i żadnego oporu.Postanowiłem sprawdzić co się dzieje i po rozkręceniu nad talerzykiem dociskowym było sporo soku. po pierwsze przy tym kręceniu woreczek pękł a po drugie mięsko się sprasowało a cały sok wypłynął. Dlatego myślę, że lepszy jest szynkowar ze sprężyną dociskową.
No ale to były moje początki z szynkowarzeniem.
Pozdrawiam :wink:

#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27417 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 20 sty 2009 - 21:53

Czy śruba, czy korba, czy sprężyna - wszystko jedno (sam byłbym nawet za korbą i dociskiem śrubowym. Jest bardziej precyzyjny). Prasy szynkowe dokręcane są śrubą.
U Was dokręcaniem (śruby :wink: ) powinna zajmować sie Luiza. Dziwie sie, że przy Twojej sile jeszcze niczego nie urwałeś. :wink:

#4 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 20 sty 2009 - 22:01

Witam.
Tak, tylko inaczej się dokręca jak jest wszystko na wierzchu i widać efekt dokręcania.A w tej "tubie" nic nie widać i kręcisz i kręcisz bo lekko idzie. :shock:

Pozdrawiam :wink:
P.S. Z tą siłą to tak jak ze złotówką silną - legenda :grin:

#5 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 20 sty 2009 - 22:16

A jeszcze spójrz na te
http://www.wyroby-do...raski-c-33.html
mam ten najtańszy, i jak dla mnie działa bez zarzutu. Chociaż zamierzam kupić praskę, w przekroju kwadrat lub prostokąt, ale to tylko ze względów wizualnych ( no i trochę praktycznych też, lepiej się niektóre rzeczy układa :lol: ).

#6 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 20 sty 2009 - 22:17

No i ważna jest wielkość, ile chcesz i ile jesteś w stanie skonsumować na raz? :grin:

#7 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27417 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 20 sty 2009 - 22:21

Do Gonza. Trzeba troche poznać urządzenie, jego siłę docisku itp. jak wspomniałem, praski szynkowe także sa wykonane z odlewów i nie widać wsadu.
Co do wyboru sposobu docisku, korba i docisk śrubowy, poza tym, że jest precyzyjniejszy, ma także dużo większy zakres regulacji niż spręzyna.

#8 many

many

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 252 postów
  • MiejscowośćGarwolin

Napisano 20 sty 2009 - 22:29

Prponuję Ci zakup
http://www.wyroby-do...owar-p-214.html
na początek zupełnie wystarczy. Jak tak się przyuczałem. I weź ten tańszy-wszystko zawsze wychodzi smaczne i ładne z wyglądu.
pzdr.

#9 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 20 sty 2009 - 22:31

Witam.
Nie chciało mi się eksperymentować dalej ze śrubą i kupiłem czeskie ze sprężyną, te też mnie wkurzyły i zrobiłem sobie coś w podobie do tych, które Miro sprzedaje.
http://www.wyroby-do...-3kg-p-286.html
Jest sprężyna i można regulować docisk.

Pozdrawiam :wink:

#10 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12682 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 20 sty 2009 - 22:55

Witam

Prponuję Ci zakup http://www.wyroby-do...raski-c-33.html


Nie otwiera się strona

Pozdrawiam

#11 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 20 sty 2009 - 23:00

A jeszcze spójrz na te
http://www.wyroby-do...raski-c-33.html
mam ten najtańszy, i jak dla mnie działa bez zarzutu. Chociaż zamierzam kupić praskę, w przekroju kwadrat lub prostokąt, ale to tylko ze względów wizualnych ( no i trochę praktycznych też, lepiej się niektóre rzeczy układa ).

Patrząc na początek i końcówkę adresu, to jest to samo...

#12 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 20 sty 2009 - 23:02

Dziwne, bo jak sprawdziłem z mojego posta, kilka wyżej, to się otwiera bez problemu, ale z wklejki do poprzedniego, to nie działa... Ciekawostka....

#13 many

many

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 252 postów
  • MiejscowośćGarwolin

Napisano 20 sty 2009 - 23:25

Poprawa linka- Andrzeju K. :wink:
http://www.wyroby-do...owar-p-214.html

#14 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 20 sty 2009 - 23:34

No wiedziałem, że to ten sam :smile:

#15 many

many

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 252 postów
  • MiejscowośćGarwolin

Napisano 20 sty 2009 - 23:41

To nie ten sam, tylko podobny. :wink: Zresztą ja nikomu nie pożyczam szynkowarki. :grin:

#16 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 20 sty 2009 - 23:48

Faktycznie, wkleiłem link do wszystkich szynkowarów, ale chodziło mi właśnie o ten pierwszy, za 56 zł, okrągły.... I też go nikomu nie pożyczam :grin:

#17 alehar

alehar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 500 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 21 sty 2009 - 08:38

Witam
Wszystkim dziekuje za podpowiedzi :) Widze, ze jednak przewage ma tradycyjny... i chyba na poczatek taki wybiore - jeszcze raz dzieki...

#18 Ziuta

Ziuta

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • MiejscowośćFrankfurt a.M.

Napisano 12 sie 2009 - 12:53

dokleje sie, zeby nie powielac tematu
na pierwszy rzut chce kupic szynkowar
pytanie ktory z tych:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

jest jakas istotna roznica, czy tak naprawde sprzet ma umiarkowanie istotne znaczenie?

#19 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 12 sie 2009 - 12:57

Ja bym brał ten drugi.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5194 postów

Napisano 12 sie 2009 - 13:00

Ja też bym wybrałam ten drugi ,głównie ze względu na kształt wyrobu i łatwość wyciągnięcia z szynkowara i wygodę krojenia gotowego produktu. :grin:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych