Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jaki szynkowar wybrać ???


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
77 odpowiedzi w tym temacie

#21 Papla

Papla

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1318 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 12 sie 2009 - 13:00

Zobacz ten http://www.wyroby-do...-3kg-p-286.html

#22 Ziuta

Ziuta

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • MiejscowośćFrankfurt a.M.

Napisano 12 sie 2009 - 13:21

łał, jestescie szybsi od wiatru ;)
bardziej chodzi mi o ogolnie o nakierowanie na model, w linkowanym sklepie ogladam, ale nie kupie, bo wysylka do niemiec mnie zezre :)

czyli szukac raczej praski drugiego typu, ok

aluminium czy stal? czy rybka?


pozwole sobie podlinkowac potem konkretniejsze modele

#23 Papla

Papla

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1318 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 12 sie 2009 - 13:23

w linkowanym sklepie ogladam, ale nie kupie, bo wysylka do niemiec mnie zezre :)


Może ktoś będzie na IV OZWB z twoich okolic i Ci weźmie z Polski?
Napisz ogólnie że jest taka potrzeba i po drodze się spikniecie, na jakieś kawce ;-)

#24 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5192 postów

Napisano 12 sie 2009 - 13:25

Ja mam jeden aluminiowy a drugi ze stali ale i tak wkładam najpierw w osłonkę ( nota bene termokurczliwą więc mogłabym parzyć bez użycia szynkowaru ale wolę prostokątny niż okrągły kształt bo jest poręczniejszy do krojenia) a dopiero potem do szynkowara więc uważam ,że nie ma to znaczenia.

#25 Ziuta

Ziuta

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • MiejscowośćFrankfurt a.M.

Napisano 12 sie 2009 - 13:54

dam sobie tydzien na znalezienie czegos tutaj, a jesli sie nie uda faktycznie sprobuje poprosic kogos o posrednictwo - rozumiem, ze ktos z niemiec sie wybiera?

po przejrzeniu oferty w necie nie ma za duzego wyboru niestety
na ebayu jest sporo uzywek adelmanna, bywaja tez prostokatne praski - czy to jest sprzet malopsujacy i mozna bezpiecznie uzywke kupic? "chodza" po 20-30 euro, niektore wygladaja super, inne maja sprezyny podrdzewiale - to chyba nie za dobrze?

w sklepie online znalazlam za 85 euro, ale na 4-5 kilo, to ogromne jak na nasze potrzeby
bede szukac dalej, dzieki za wszelkie sugestie

#26 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 12 sie 2009 - 14:08

Mój pierwszy był taki:
Dołączona grafika

Byłem z niego zadowolony, bo to mój pierwszy do czasu gdy nie kupiłem takiego:
Dołączona grafika
Pierwszego obecnie używam jako wabia. Tzn. pożyczam znajomym, aby ich zarazić bakcylem.

Praska prostokątna daje wg. mnie więcej możliwości wykonywania różnych prasowanek (np. boczek w płatach i łatwiej go napełniać.
Wadą dla niektórych może być konieczność posiadania odpowiednio szerokiego garnka. Ja taki już miałem, także mi odpowiada bardzo.
Przede wszystkim jest solidnie wykonany z nierdzewki. Długo posłuży. Ten pierwszy był troszkę delikatny (made in china).

Na początek możesz użyć osłonek barierowych też dobrze wychodzi. Zawsze resztki które się nie mieszczą do szybkowara do nich wrzucam i razem parzę.

Pozdrawiam
Robert

#27 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 12 sie 2009 - 14:26

bejot - wstawiłeś nie to zdjęcie. :rolleyes:

#28 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 12 sie 2009 - 17:58

bejot - wstawiłeś nie to zdjęcie. :rolleyes:

:question:

Wszystko ok. :!:
Pierwszy szynkowar to produkt chiński. Jest cylindryczny.
Sprzedają go również z przystawka do napychania kiełbas. Ja miałem bez. Pojemność 2,2kg tak napisane wchodzi mniej wkładu.
Kupiłem od:
http://allegro.pl/it...d_promocja.html


Drugi, który obecnie stosuję to praska prostopadłościenna jak na foto
kupiony w:
http://www.swiatwoko...od=3073&cat=148

#29 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 12 sie 2009 - 18:43

A jeśli tak to przepraszam :blush:
Myślałem że nadziewarka ma jedną funkcjie, ale widocznie się myliłem.
Co prawda to "praskę" można zrobić nawet z łuski po pocisku artyleryjskim.
Powodzenia w wyrobie smacznych i zdrowych wyrobów.

Czuj dym.

#30 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27409 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 12 sie 2009 - 19:35

Kupiłeś od gostka (Leszek Bąk) z naszej czarnej listy. :wink:

#31 Ziuta

Ziuta

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • MiejscowośćFrankfurt a.M.

Napisano 12 sie 2009 - 20:05

o to jakas czarna lista istnieje?
ja jestem jeszcze w chaosie forumowym, skacze to tu to tam, ilosc informacji jest przytlaczajaca

najmniejsze jakie znalazlam sa na 3 kilo


http://cgi.ebay.de/K...emZ270432005371

obleci?
fajne jednokilowe widzialam na brytyjskim ebayu, na razie jeszcze szukam

#32 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 12 sie 2009 - 20:37

Kupiłeś od gostka (Leszek Bąk) z naszej czarnej listy.

Nie wiedziałem, że jest taka lista. Za co można na nią trafić i gdzie jest?

#33 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27409 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 12 sie 2009 - 20:49

Umowna, gdyż na tym forum nie propagujemy przemocy. :grin:

#34 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 12 sie 2009 - 21:08

Jaki szynkowar wybrać ???


Najtańszy. Jeżeli okrągły to za 1-1,50 zł za metr osłonki poliamidowej. Przecież to ten sam format. Pozdrawiam

#35 Ziuta

Ziuta

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • MiejscowośćFrankfurt a.M.

Napisano 12 sie 2009 - 21:29

Jaki szynkowar wybrać ???


Najtańszy. Jeżeli okrągły to za 1-1,50 zł za metr osłonki poliamidowej. Przecież to ten sam format. Pozdrawiam


przepraszam, ale nadal nie rozumiem
tzn idee ze najtanszy owszem, tylko ze te najtansze to znajduje na 4-5 kilo, im mniejsze tym drozsze niestety
informacji o oslonce i formacie nie rozumiem, poprosze wersje dla slaszych, rozbudowana, mozliwe bez zdan wielokrotnie zlozonych ;)

#36 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 12 sie 2009 - 21:35

Ziuta -Wyroby prasowane możemy robić w różnego rodzaju formach ,praskach które nadają im kształt . W wyrobach kształtu walcowatego a więc okrągłych najtańszą formą jest osłonka poliamidowa . Pozdrawiam

#37 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9364 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 sie 2009 - 21:37

przepraszam, ale nadal nie rozumiem

Zamiast używać okrągłej praski (szynkowaru), możesz mięsko upchnąć w osłonkę poliamidową i parzyć wyrób tak samo, jak w prasce. Średnica czeskiej szynkowarki wynosi 100mm. Osłonki bywają większe. Chociaż w sklepie Miro sa aktualnie 90mm. :wink:
O, widzę, że Dziadek mnie uprzedził. Szybciej pisze na klawiaturze :grin:

#38 Ziuta

Ziuta

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • MiejscowośćFrankfurt a.M.

Napisano 12 sie 2009 - 21:37

moderacja porzadkuje ;) widac liczyla na moj intelekt po dopisaniu cytatu hehe

ok, ale sama praska sie chyba przydaje jednak? bo wszyscy robiliby w samych oslonkach?

#39 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9364 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 sie 2009 - 21:42

sama praska sie chyba przydaje jednak? bo wszyscy robiliby w samych oslonkach?

Z osłonki dostaniesz walec. Dlatego sugerowano Ci zakup praski o innym kształcie. Poza tym, prasaka prostokatna lub np. mandolinowa daje wiecej możliwości ułożenia w środku mięsa.
Pozdrawiam, moderacja :grin:

#40 Ziuta

Ziuta

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • MiejscowośćFrankfurt a.M.

Napisano 12 sie 2009 - 21:45

yhm
to na razie skupie sie na oslonkach i bede czarowac z waszych przepisow, temat szynkowarki zawieszam na kolku, jak sie cos trafi w dobrej cenie, to kupie, ale bez napinania

robie dyg do parkietu w podziekowaniu :)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych