Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jaki szynkowar wybrać ???


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
77 odpowiedzi w tym temacie

#41 miodek

miodek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 85 postów
  • Miejscowośćrzeszów

Napisano 12 sie 2009 - 21:46

Bo Dziadek jest debeściak nie tylko w wędlinach :grin:

#42 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5873 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 12 sie 2009 - 21:47

Jednak właściwa osoba postawiona na właściwym stanowisku, proste tematy rozwiązuje w mig . Gratulacje Eanna . Pozdrawiam

[size=9][ Dodano: Sro Sie 12, 2009 22:53 ][/size]
Wkraczamy w temat nie w temacie ale wytłumaczcie co to jest

Bo Dziadek jest debeściak

Bo nie wiem co to oznacza. Nie pozdrawiam bo jestem tym wyrazem zdegustowany, obrażny

#43 Ziuta

Ziuta

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • MiejscowośćFrankfurt a.M.

Napisano 12 sie 2009 - 21:58

debeściak- the best, najlepszy ;)
wiec raczej obrazac sie nie ma o co :)

czym sie zawiazuje oslonki na koncach? szpagat? sznurek/cokolwiek?

#44 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9242 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 sie 2009 - 22:06

czym sie zawiazuje oslonki na koncach? szpagat? sznurek/cokolwiek?

Poczytaj:
https://wedlinydomow...
https://wedlinydomow...

#45 miodek

miodek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 85 postów
  • Miejscowośćrzeszów

Napisano 12 sie 2009 - 22:19

Przepraszam nie chcialem obrazić lecz docenić wszystko przez młodzierzowa gwarę.

" Debeściak" z ang. The best to znaczy osoba świetna , najlepsza w dziedzinie w , której działa.

#46 duduś

duduś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 25 wrz 2010 - 19:47

Nie chciałabym zakładać nowego tematu więc wklejam się tutaj. Dzisiaj znalazłam u rodziców w spiżarce takie urządzenia niby praski-foremki z nierdzewki.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
I teraz mam pytanko czy wkładać do tego mięsko "gołe" czy może lepiej użyć folii takiej jak do szynkowaru ?

#47 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14042 postów

Napisano 25 wrz 2010 - 20:17

To są formy do nadawania kształtu wyrobom.
Użyj foli celulozowej.

#48 gosipiet

gosipiet

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćJelenia Góra

Napisano 17 paź 2010 - 12:55

Witam. Zakupilam szynkowar (od razu 2 szt) całkiem nie dawno, takie owalne po 49 zeta za sztuke (w necie). Pierwsze wyroby zrobilam ze zbyt małej ilości wsadu, więc mozna było szynkowary wstawić do gara i przykryć przykrywką. Dzisiaj zwiekszyłam ilośc wsadu 9na taka jaka powinna być) i kłopot: sprężyny dociskowe wystawały znacznie podad górna krawędź gara - i nie dało sie go przykryć. mało ze zaparowałam cała kuchnie (nie mam wyciągu - kolejna rzecz, którą musze w końcu zamontować w kuchni) to jeszcze należy do tego dodać znaczny ubytek gazu.
Czy macie moze jakies namiary na w miare tanie gary o wymiarach wys. 30 cm i średnica 30 cm ?????
Te, które znalazłam w necie to cenowo "przeciągaja portki przez głowe".
Nie wiem czy to dobre miejsce na ten post - ale na razie poruszam sie troche po omacku po forum - jestem tu od dziś :smile: .
Jeśli chodzi o wyroby - to na razie jestem w fazie testów - chociaż przyznam, że juz rodzina zaciera ręce na szynke i mielonkę którą własnie wyjęłam z szynkowarów - niestety musza poczekać do jutra.
Pozdrawiam Goska

#49 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11233 postów

Napisano 17 paź 2010 - 14:01

Witaj w Naszym gronie.Może na począte to:

http://allegro.pl/ga...1274589896.html

A z czasem może garnek elektryczny.Tylko musisz jeszcze do tego garnka zastosować oddzielne sterowanie bo te termostaty w nich zamontowane są bardzo niedokładne.Ma tą zaletę ,że nie trzeba pilnować temperatury parzenia.Na tym zdjęciu widać w głębi taki garnek.
Dołączona grafika

#50 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1127 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 17 paź 2010 - 14:41

rodzina zaciera ręce na szynke i mielonkę którą własnie wyjęłam z szynkowarów - niestety musza poczekać do jutra.

Jeśli wyjęłaś z szynkowarów to dlaczego muszą poczekać do jutra?

#51 gosipiet

gosipiet

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćJelenia Góra

Napisano 17 paź 2010 - 19:01

No tak, zwykle przejęzyczenie - wyjęłam z gara szynkowary - a nie z szynkowara ...... :wink: A rodzina zagęszcza ruchy wokół szynkowara :lol:

#52 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1127 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 17 paź 2010 - 22:56

No to koniecznie pochwal się jutro, jak możesz to zrób fotki. Pozdrawiam.

#53 duduś

duduś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 05 lis 2010 - 20:26

Kilka linijek wyżej pokazywałam praski jakie znalazłam u mamy w spiżarni. I jak mi poradził Miro zaopatrzyłam się w folię celulozową w arkuszach i zrobiłam w tej prostokątnej szyneczkę . Peklowałam w zalewie którą robię tak : na 1 kg mięsa biorę 1l wody zagotowanej z czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Szyneczkę nastrzykuję solanką i na 3 dni do lodówki. Po wyjęciu z zalewy osuszyłam i natarłam roztartym czosnkiem z majerankiem. Do praski i przez 80 min. w wodzie o temp. 80 st.c. Wyrób pyszny i soczysty.
Dołączona grafika

#54 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6549 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 05 lis 2010 - 20:33

Wyrób pyszny i soczysty.


Brawo duduś dokładnie tak wygląda jak piszesz :thumbsup:

#55 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14042 postów

Napisano 05 lis 2010 - 20:38

Przynajmniej się do czegoś przydałem. :grin:

Soczyście to wygląda. :clap:

#56 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12622 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 05 lis 2010 - 22:28

Peklowałam w zalewie którą robię tak : na 1 kg mięsa biorę 1l wody zagotowanej z czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Szyneczkę nastrzykuję solanką i na 3 dni do lodówki.


Nie żebym się czepiał , ale peklosoli nie widzę .


Pozdrawiam

#57 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14042 postów

Napisano 05 lis 2010 - 22:30

Bo to wywar z przypraw + peklosól. :grin:

#58 duduś

duduś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 05 lis 2010 - 22:32

andrzej k, ależ oczywiście, że jest 10 dkg na 1 l wody. Gdzieś mi się zapodziała :blush: , ale Wasze czujne oko wszystko wypatrzy. Pozd

#59 duduś

duduś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 09 lis 2010 - 16:12

Kolejna wariacja z praską w udziale. Schab w otoczce z grubo zmielonego kolorowego pieprzu

Dołączona grafika

#60 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1127 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 09 lis 2010 - 19:08

arkadiusz, Duduś pewnie w sklepie kupiła schab.Ciekawa jestem, czy jak ktoś w sklepie poprosi polędwicę a nie schab b/k zostanie właściwie zrozumiany.Sama nie wiem ale to sprawdzę, gdy zdarzy mi się kupować mięso w sklepie.

[size=9][ Dodano: Wto 09 Lis, 2010 19:09 ][/size]
Chyba sprzedawca też tak zareaguje :grin: :rolleyes:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych