Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jaki szynkowar wybrać ???


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
77 odpowiedzi w tym temacie

#61 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11258 postów

Napisano 09 lis 2010 - 19:51

Duduś pewnie w sklepie kupiła schab


Nie pewnie a na pewno.Ja żartowałem .Znalazłem na naszym forum kilka przepisów i to nie od nowicjuszy ,że jest napisane schab a widać polędwicę.Ale wiesz jak to jest tutaj.Obowiązują poprawne nazwy :wink: :grin:.

Lepiej nie pytaj bo będzie :shock:

#62 duduś

duduś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 09 lis 2010 - 20:31

Ja jak idę do hurtowni i proszę polędwice to dostaję polędwiczkę wieprzową a jak proszę schab to mnie pytają czy chcę z kością czy też bez. A najbardziej dziwi mnie fakt, ze tylko na Naszym forum jest to tematem sporów czy to jest schab czy polędwica?!
Przykład tutaj przepis na polędwicę a surowiec wykrojony schab, następny tu to jeśli to schab a nie polędwica lub na odwrót to dlaczego w dziale Polędwice.
Mój brat jest rzeźnikiem i pracuje w masarni i nieraz zamawiam też u niego mięso i nigdy przy zakupie schabu nie mówię aby mi przyniósł polędwicę bo byłby ten sam problem co w hurtowni. Nie wiem może w Częstochowie jest inaczej niż w pozostałej części kraju :wink:

#63 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14049 postów

Napisano 09 lis 2010 - 21:12

Ja jak idę do hurtowni i proszę polędwice to dostaję polędwiczkę wieprzową a jak proszę schab to mnie pytają czy chcę z kością czy też bez. A najbardziej dziwi mnie fakt, ze tylko na Naszym forum jest to tematem sporów czy to jest schab czy polędwica?!


Samo życie.
Sklepy podają nazwy których używają klienci.
Jak by wystawili nazwę polędwica na "schabie bez kości", to mało, a raczej nikt by tego nie kupił, bo co to niby jest :shock:

#64 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 09 lis 2010 - 21:56

Jak by wystawili nazwę polędwica na "schabie bez kości", to mało, a raczej nikt by tego nie kupił, bo co to niby jest :shock:


No i przede wszystkim pewnie drogie , no bo polędwica , to takie delikatne :)

#65 kitesurf

kitesurf

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 12 sty 2011 - 07:51

Witam. Chcę kupić szynkowar. Znalazłem na allegro taki. Co o tym sadzicie? http://allegro.pl/un...1404543220.html

Z góry dzieki za odpowiedzi i rady?
P.S. Zastanawiam się jeszcze nad tym ze sklepu z naszej strony, ale ten jest z aluminium i choć posiada certyfikaty do kontaktu z żywnością, to mam obawy. Może je rozwiejecie?

#66 kitesurf

kitesurf

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 12 sty 2011 - 08:34

Witam!. Odnośnie poziomych, to zapewne docelowo też takie zakupie. Jednek w tej chwili chciałbym mieć taką tańszą - rozważam ten zakup. A co myslisz o aluminiowych? Tych ze sklepu na stronie WB? Bo ten na allegro też wydaje mi się dobry. Juz sam nie wiem. 50PLN to może nie majątek, ale wolałbym je przeznaczyć na coś pewnego :wink:

Michał

#67 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 12 sty 2011 - 09:06

Osobiście jestem zwolennikiem szynkowarek "poziomych" (prostopadłościennych) ale na początku zaczynałem od okrągłych czeskich :grin:

Ja zaczynałem od okrągłego chińskiego, teraz mam praskę w kształcie prostopadłościanu, a najczęściej robię w osłonkach barierowych, szybciej i łatwiej, tyle, że nie wszystko się w nich da zrobić. :wink:

kitesurf, Osłonki wychodzą najtaniej.

#68 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2612 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 12 sty 2011 - 09:13

Jeśli na razie chcesz tylko poeksperymentować (popróbować co Ci wyjdzie) i nie chodzi Tobie o jakieś "prasowanki" to posłuchaj beiot-a - na początek - osłonki.

#69 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9283 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 sty 2011 - 13:36

kitesurf,
Kup osłonkę barierową jak radzą koledzy i w niej parz.
Tylko naucz się dobrze, mocno zawiązywać końcówki.
Z tymi pionowymi praskami to jest kłopot z wkładaniem woreczków i zawartości tak, żeby nie było powietrza. Praska ma średnicę 100mm. Można kupić takie osłonki, lub trochę mniejsze.

#70 kitesurf

kitesurf

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 12 sty 2011 - 19:53

Tu mam na miejscu ( w Poznaniu ) gościa, który sprzedaje te aluminiowe za 43PLN. Sam odbiore. Koszt mały. Do tego kupię woreczki. Jak myslicie? Brać? Czy szukać ze stali szlachetnej?
http://allegro.pl/sz...1410404913.html

Pozdro!

#71 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11258 postów

Napisano 12 sty 2011 - 19:57

Jeśli chcesz dobry szynkowar to kup taki jak sprzedaje Miro.A te okrągłe tak jak pisali wyżej z powodzeniem zastąpisz osłonkami termokurczliwymi.

#72 polones1

polones1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 12 sty 2011 - 19:58

używam okrągły z allegro nierdzewny za 50 zł,robiłem kilkanaście razy różne mielonki i cały schab(polędwicę) i całkiem zgrabnie wychodziło.Napełnianie jest trochę kłopotliwe, z to wyjmowanie za pomocą tasiemki bez problemu.
Mój pomysł to ,ze przed włóżeniem do lodówki odlewam płynna galaretke i dzieki temu lepiej sie kroi.Pojemność 0,9 kg jest akuratna.
Może kiedyś zafunduję sobie poziomą praskę,ale one są znacznie wieksze

#73 kitesurf

kitesurf

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 12 sty 2011 - 20:00

Jeśli chcesz dobry szynkowar to kup taki jak sprzedaje Miro.A te okrągłe tak jak pisali wyżej z powodzeniem zastąpisz osłonkami termokurczliwymi.


A gdzie znajdę te od Miro?

EDIT: Już wiem. Dzięki!

#74 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11258 postów

Napisano 12 sty 2011 - 20:02

Wejdź na stronę główną i tam w sklep.

#75 kitesurf

kitesurf

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 12 sty 2011 - 20:19

OK. Zakładając, że kupię ten szynkowar owalny duży - co jeszcze potrzebuję? Jakieś woreczki itp.?

EDIT: tzn. czy potrzebuję jeszcze "Folia celulozowa arkusz 600x700". Czy jest to zbyteczne? Chodzi mi o to, czy do tego szynkowaru potrzebuję jeszcze jakieś woreczki itp.?

Dzięki!
Michał

#76 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11258 postów

Napisano 12 sty 2011 - 20:36

Miałem na myśli ten prostokątny.Do szynkowarów używa się folii albo woreczków i dlatego lepsza i tańsza jest osłonka termokurczliwa.

#77 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12635 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 12 sty 2011 - 20:37

A gdzie znajdę te od Miro?



http://www.wyrobydom...talog/index.php



Pozdrawiam :smile:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#78 kitesurf

kitesurf

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 12 sty 2011 - 20:43

A gdzie znajdę te od Miro?



http://www.wyrobydom...talog/index.php



Pozdrawiam :smile:


Andrzeju z Pobiedzisk :grin: . Dzięki!

Pozdrawiam!

Michał z Pobiedzisk :wink:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych