beiot Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Mój pierwszy był taki: http://img39.imageshack.us/img39/9504/img0448vue.th.jpg Byłem z niego zadowolony, bo to mój pierwszy do czasu gdy nie kupiłem takiego: http://img39.imageshack.us/img39/5691/img0209p.th.jpg Pierwszego obecnie używam jako wabia. Tzn. pożyczam znajomym, aby ich zarazić bakcylem. Praska prostokątna daje wg. mnie więcej możliwości wykonywania różnych prasowanek (np. boczek w płatach i łatwiej go napełniać. Wadą dla niektórych może być konieczność posiadania odpowiednio szerokiego garnka. Ja taki już miałem, także mi odpowiada bardzo. Przede wszystkim jest solidnie wykonany z nierdzewki. Długo posłuży. Ten pierwszy był troszkę delikatny (made in china). Na początek możesz użyć osłonek barierowych też dobrze wychodzi. Zawsze resztki które się nie mieszczą do szybkowara do nich wrzucam i razem parzę. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 bejot - wstawiłeś nie to zdjęcie. :rolleyes: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 bejot - wstawiłeś nie to zdjęcie. :rolleyes: :question: Wszystko ok. :!: Pierwszy szynkowar to produkt chiński. Jest cylindryczny. Sprzedają go również z przystawka do napychania kiełbas. Ja miałem bez. Pojemność 2,2kg tak napisane wchodzi mniej wkładu. Kupiłem od: http://allegro.pl/item709795585_szynkowar_2_2kg_gratisy_plyta_cd_promocja.html Drugi, który obecnie stosuję to praska prostopadłościenna jak na foto kupiony w: http://www.swiatwokolkuchni.pl/?prod=3073&cat=148 Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 A jeśli tak to przepraszam :blush: Myślałem że nadziewarka ma jedną funkcjie, ale widocznie się myliłem.Co prawda to "praskę" można zrobić nawet z łuski po pocisku artyleryjskim.Powodzenia w wyrobie smacznych i zdrowych wyrobów. Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Kupiłeś od gostka (Leszek Bąk) z naszej czarnej listy. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziuta Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 o to jakas czarna lista istnieje? ja jestem jeszcze w chaosie forumowym, skacze to tu to tam, ilosc informacji jest przytlaczajaca najmniejsze jakie znalazlam sa na 3 kilo http://cgi.ebay.de/Kochschinkenform-Adelmann-710-Metzger-Incl-19-MwSt_W0QQitemZ270432005371 obleci? fajne jednokilowe widzialam na brytyjskim ebayu, na razie jeszcze szukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Kupiłeś od gostka (Leszek Bąk) z naszej czarnej listy.Nie wiedziałem, że jest taka lista. Za co można na nią trafić i gdzie jest? Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Umowna, gdyż na tym forum nie propagujemy przemocy. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Jaki szynkowar wybrać ??? Najtańszy. Jeżeli okrągły to za 1-1,50 zł za metr osłonki poliamidowej. Przecież to ten sam format. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziuta Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Jaki szynkowar wybrać ??? Najtańszy. Jeżeli okrągły to za 1-1,50 zł za metr osłonki poliamidowej. Przecież to ten sam format. Pozdrawiam przepraszam, ale nadal nie rozumiem tzn idee ze najtanszy owszem, tylko ze te najtansze to znajduje na 4-5 kilo, im mniejsze tym drozsze niestety informacji o oslonce i formacie nie rozumiem, poprosze wersje dla slaszych, rozbudowana, mozliwe bez zdan wielokrotnie zlozonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Ziuta -Wyroby prasowane możemy robić w różnego rodzaju formach ,praskach które nadają im kształt . W wyrobach kształtu walcowatego a więc okrągłych najtańszą formą jest osłonka poliamidowa . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 przepraszam, ale nadal nie rozumiemZamiast używać okrągłej praski (szynkowaru), możesz mięsko upchnąć w osłonkę poliamidową i parzyć wyrób tak samo, jak w prasce. Średnica czeskiej szynkowarki wynosi 100mm. Osłonki bywają większe. Chociaż w sklepie Miro sa aktualnie 90mm. :wink: O, widzę, że Dziadek mnie uprzedził. Szybciej pisze na klawiaturze :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziuta Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 moderacja porzadkuje widac liczyla na moj intelekt po dopisaniu cytatu hehe ok, ale sama praska sie chyba przydaje jednak? bo wszyscy robiliby w samych oslonkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 sama praska sie chyba przydaje jednak? bo wszyscy robiliby w samych oslonkach?Z osłonki dostaniesz walec. Dlatego sugerowano Ci zakup praski o innym kształcie. Poza tym, prasaka prostokatna lub np. mandolinowa daje wiecej możliwości ułożenia w środku mięsa. Pozdrawiam, moderacja :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziuta Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 yhmto na razie skupie sie na oslonkach i bede czarowac z waszych przepisow, temat szynkowarki zawieszam na kolku, jak sie cos trafi w dobrej cenie, to kupie, ale bez napinania robie dyg do parkietu w podziekowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodek Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Bo Dziadek jest debeściak nie tylko w wędlinach :grin: Cytuj miodek ....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Jednak właściwa osoba postawiona na właściwym stanowisku, proste tematy rozwiązuje w mig . Gratulacje Eanna . Pozdrawiam [ Dodano: Sro Sie 12, 2009 22:53 ] Wkraczamy w temat nie w temacie ale wytłumaczcie co to jest Bo Dziadek jest debeściak Bo nie wiem co to oznacza. Nie pozdrawiam bo jestem tym wyrazem zdegustowany, obrażny Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziuta Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 debeściak- the best, najlepszy wiec raczej obrazac sie nie ma o co czym sie zawiazuje oslonki na koncach? szpagat? sznurek/cokolwiek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 czym sie zawiazuje oslonki na koncach? szpagat? sznurek/cokolwiek?Poczytaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3265&highlight=zawiazywanie+os%B3onek https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1093&highlight=wi%B1zanie+baton%F3w Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodek Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Przepraszam nie chcialem obrazić lecz docenić wszystko przez młodzierzowa gwarę. " Debeściak" z ang. The best to znaczy osoba świetna , najlepsza w dziedzinie w , której działa. Cytuj miodek ....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 25 Września 2010 Nie chciałabym zakładać nowego tematu więc wklejam się tutaj. Dzisiaj znalazłam u rodziców w spiżarce takie urządzenia niby praski-foremki z nierdzewki. I teraz mam pytanko czy wkładać do tego mięsko "gołe" czy może lepiej użyć folii takiej jak do szynkowaru ? Cytuj duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 25 Września 2010 To są formy do nadawania kształtu wyrobom.Użyj foli celulozowej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosipiet Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Października 2010 Witam. Zakupilam szynkowar (od razu 2 szt) całkiem nie dawno, takie owalne po 49 zeta za sztuke (w necie). Pierwsze wyroby zrobilam ze zbyt małej ilości wsadu, więc mozna było szynkowary wstawić do gara i przykryć przykrywką. Dzisiaj zwiekszyłam ilośc wsadu 9na taka jaka powinna być) i kłopot: sprężyny dociskowe wystawały znacznie podad górna krawędź gara - i nie dało sie go przykryć. mało ze zaparowałam cała kuchnie (nie mam wyciągu - kolejna rzecz, którą musze w końcu zamontować w kuchni) to jeszcze należy do tego dodać znaczny ubytek gazu. Czy macie moze jakies namiary na w miare tanie gary o wymiarach wys. 30 cm i średnica 30 cm ?????Te, które znalazłam w necie to cenowo "przeciągaja portki przez głowe".Nie wiem czy to dobre miejsce na ten post - ale na razie poruszam sie troche po omacku po forum - jestem tu od dziś :smile: . Jeśli chodzi o wyroby - to na razie jestem w fazie testów - chociaż przyznam, że juz rodzina zaciera ręce na szynke i mielonkę którą własnie wyjęłam z szynkowarów - niestety musza poczekać do jutra.Pozdrawiam Goska Cytuj Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Października 2010 Witaj w Naszym gronie.Może na począte to: http://allegro.pl/garnek-emaliowany-40-litrowy-z-pokr-super-jakosc-i1274589896.html A z czasem może garnek elektryczny.Tylko musisz jeszcze do tego garnka zastosować oddzielne sterowanie bo te termostaty w nich zamontowane są bardzo niedokładne.Ma tą zaletę ,że nie trzeba pilnować temperatury parzenia.Na tym zdjęciu widać w głębi taki garnek. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Października 2010 rodzina zaciera ręce na szynke i mielonkę którą własnie wyjęłam z szynkowarów - niestety musza poczekać do jutra.Jeśli wyjęłaś z szynkowarów to dlaczego muszą poczekać do jutra? Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.