Skocz do zawartości

Rożen do pieczenia prosiaków


radzio

Rekomendowane odpowiedzi

wydzielono z tematu: "pieczony prosiak" https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1112

Chciałbym przygotować dla gości prosiaka pieczonego na rożnie

vincent vega i jak Ci wyszedł ten prosiaczek? Pytam, bo imieniny też mam w tym samym dniu i już dziś obiecałem chłopakom z pracy pieczyste. Jak sobie poradziłeś z pieczeniem nad ogniskiem? Możesz coś o tym napisać? Jeśli masz, to wklej jakieś zdjęcia z imprezy :tongue: Szczególnie chodzi mi tu o budowę rożna, na którym piekłeś.

A może ktoś inny ma doświadczenie w pieczeniu prosięcia? Chętnie posłucham dobrych rad, bo sam jeszcze nigdy nie piekłem tak dużego kawałka mięsa.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 258
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzięki Andrzeju. Czytałem wszystkie (chyba pięć :sad: ) posty na ten temat ale wszystkie sprowadzają się do tego, że ktoś chce upiec prosiaka, dostaje rady, ale tak naprawdę żaden z tych tematów nie jest doprowadzony do końca. Najczęściej każdy z nich kończy się dość ostrą wymianą zdań na temat... ,że tak to określę, profesjonalnego pieczenia za pomoca wyspecjalizowanych urządzeń. Mnie chodzi o takie swojskie pieczenie. Normalne ognisko, nad nim prosiak i nic więcej. Da się?
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Normalne ognisko, nad nim prosiak i nic więcej. Da się?

Taki do maksymalnie 30 - 35 kg wagi (jak jeszcze sobie biegał)

TAK -

SPRAWDZONE I ZJEDZONE OSOBIŚCIE :lol:

Wystarczajaco krótka odpowiedz :question: :lol: :cool:

 

PS

Ale na poczatek proponował bym zrobić takiego 20 - 25 kg, dla wprawienia się i sprawdzenia paleniska / rożna, czy wszystko działa

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

radzio, pewno się da, ale roboty z tym mnóstwo i wprawy trochę trzeba. Na zlocie wiesiorek piekł świniaka i rożen musiał być obudowany z 4 stron. Na otwartym palenisku można podpiec wcześniej upieczonego w piecu chlebowym. Tak myślę, że lepiej wymyślić coś innego np, "Tort dla Gabi".
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

SPRAWDZONE I ZJEDZONE OSOBIŚCIE

Wystarczajaco krótka odpowiedz

Aż za bardzo!!! Szczególnie pierwsze zdanie :tongue:

 

na poczatek proponował bym zrobić takiego 20 - 25 kg

Nawet nie myślałem o większym. Na imprezie będzie około 10 osób (pewnie podwójną trylogię "Gwiezdnych Wojen" przeczytamy :grin: )

 

pewno się da, ale roboty z tym mnóstwo i wprawy trochę trzeba

Andy nie boję się roboty, za to lubię nowe wyzwania :wink:

 

Jutro postaram się wrzucić jakiś szkic rożna, które chciałbym zrobić (bo go jeszcze nie ma). Liczę na Wasze uwagi w kwestii projektu. Mam nadzieję, że wspólnymi siłami (bo Bracią jesteśmy :!: ) dam radę.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Radzio !!

Na II zlocie był prosiak i była katastrofa (spadł z rożna). Na III zlocie się udało. Bardzo ważna jest konstrukcja rożna. Powinno przypominać bardziej piekarnik niż rożen.

Na zlocie wiesiorek piekł świniaka i rożen musiał być obudowany z 4 stron

Poszukaj zdjęć ze zlotu, gdzie widać jak z tym problemen sobie poradzono. Propozycja Andy'ego jest jak najbardziej na miejscu. Wpierw upiec prosiaka w piekarniku albo w piecu chlebowym, a potem odgrzać go nad ogniskiem. Przy czym prosię musi być założone na rożen przed pieczeniem, bo jak już będzie upieczony to podczas zakładania na rożem się rozleci i nici z atrakcji przy ognisku. Fachowcem w tych sprawach jest Szczepan, więc jego trzeba zapytać o szczegóły.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Następna sprawa, to prosiak powinien wisieć PRZED ! paleniskiem, a nie nad.

Za prosiakiem się pali, a pod prosiakiem jest taca ociekowa z której nabierasz wywar warzywny i kapiący tłuszczyk (na początku musisz wsadzić tam trochę smalcu, bo prosiaczek nie ma aż tak dużo tłuszczu)

 

Prosiak powinien być przymocowany w 3 - 4 miejscach za kręgosłup do oski w sposób trwały, tak żeby się nie ruszał, w przeciwnym razie podczas obracania będzie się coraz to mocniej rylał, aż w końcu przerwie się kręgosłup i spadnie.

 

Zamocowanie prosiaka powinno przypominać walec, oznacza to że nogi powinny być wygięte (przednie do przodu, a tylnie do tył) – wszystkie elementy prosiaka równo oddalone od ognia – równomierne pieczenie. Jak czegoś nie da się odgiąć osłania się sreberkiem żeby się nie przypaliło.

 

W ryjku montuje się patyk żeby był otwarty podczas pieczenia, dzięki temu głowa się lepiej upiecze, ponieważ ciepło będzie trafiało od środka.

 

Rożno – oś – musi mieć bezwzględnie możliwość poruszania się w górę i w dół – regulacja.

 

Palenisko za prosiakiem, „wybacza” część błędów operatora, podczas gwałtownego przyrostu ognia nie kończy się to spaleniem prosiaka i dodatkowo kapiący tłuszcz nie rozpala ognia!

 

Dobrze też postawić blachę za ogniskiem, lub rozpalić przy jakimś dużym kamieniu, murze – reflektor odbijający ciepło w stronę prosiaka.

 

To tak w skrócie moje porady, które osobiście sprawdziłem i działają. Nie ma tu żadnej teorii – sama praktyka :lol: :lol: :cool:

 

Szkic na szybko :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tu to już prawie cały piekarnik :lol: jeszcze tylko dekiel i wszystko gra .

Taki sposób też jest ok, traci sie tylko efekt wizualny pieczenia, ale prosiak z całą pewnością szybciej się upiecze. :cool:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No prosiak ze zlotu jest PRZEŚLICZNY!!! Brawo dla odpowiedzialnego, mistrzostwo swiata

Zazwyczaj jak robimy nasiadówkę ze znajomymi, to idziemy w "leniwy sposób" i wstawiamy do piekarnika elektrycznego/rożno prosiaka i mamy święty spokój - prosiak się kręci, a my kręcimy się z naszymi kobitkami przy muzyce i browarku :grin: . Wieczorkiem kolacja i nasiadówka do rana. Oj biedna ta wątroba :grin:

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Noooo nie taki prosiak. :wink: Ponad 80 kg przy wkładaniu na rożen.

No dobra KAWAŁ ŚWINI :wink: ale i tak wygląda prześlicznie

ps tak dużej sztuki jeszcze nie robiłem, jak długo się to robi?

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za dobre rady i wszelakie pomysły. Dziś przez pół dnia "siedział" mi w głowie ten temat. Coś tam sobie wymyśliłem i naszkicowałem.

Chodzi mi o to, że mam już przy ognisku ruszt i chciałbym go wykorzystać, bo jest bardzo wygodny. Dzięki niemu miałbym już załatwioną regulację góra-dół oraz możliwość przesuwania prosiaczka z nad ognia. Mam nadzieję, że jutro wrzucę jakiś rysunek i będę czekał na Wasze opinie.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napisałem, że wrzucę jakieś rysunki, więc to robię.

Na początku chciałbym pokazać, co na działce jest w tej chwili:

 

Grill jak do tej pory spisuje się bardzo dobrze. Ważne jest to, że ma możliwość regulacji odległości od paleniska (zaczepiam kolejne ogniwa widocznego na zdjęciu łańcucha) oraz można go okręcać wokół własnej osi. Jest to bardzo wygodne, bo nie trzeba przewracać potraw nad ogniem (można wyjechać z rusztem za okrąg ogniska). Właśnie, dlatego chciałbym go wykorzystać oczywiście po zdjęciu samego rusztu.

Wymyśliłem coś takiego:

 

 

Ma być to rama z pospawanymi na rogach tulejami. Tuleje są po to żeby całość mogła się przesuwać do góry i na dół po wbitych w ziemią prowadnicach. Umożliwi to regulację odległości pieczonego prosiaka od ognia.

Na ramie, według moich zamierzeń na leżeć rożen. Myślę, że zastosuję jakieś łożyska, w których będzie się on obracał. Sam rożen ma wyglądać tak:

 

 

Po zamontowaniu na istniejącym grillu mam nadzieję uzyskać taką konstrukcję:

 

 

Za radą Toschiby palenisko znajduję się między rożnem a blachą, która ma stanowić ochronę przed wiatrem oraz stanowić odbłyśnik dla promieniowania cieplnego. Pod rożnem wstawiany ma być blaszany pojemnik na skapujący tłuszcz oraz jakąś bejcę do smarowania prosiaka podczas pieczenia.

 

Tyle z mojej strony. Jeśli możecie to bardzo proszę o uwagi, co jest źle pomyślane.

Może ktoś zna sposób jak zrobić tani napęd do rożna, tak żeby nie trzeba było cały czas kręcić prosiakiem ręcznie?

 

PS. Przepraszam za jakość rysunków ale nie dysponuję jakimś specjalistycznym oprogramowaniem do projektowania i byłem zmuszony zrobić je w Paint'cie.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zaprojektowałeś bardzo dobrze, to będzie działać.

Jedynie co możesz jesz cze poprawić, to jakaś osłona przed ciepłem dla korbowego, lub odpowiednio długa korba.

No i może dopracuj samo rożno, a dokładniej dołóż do tego co jest „spinki” mocujące.

To takie litery U z gwintami i płytką.

Spinają SZTYWNO !!! kręgosłup świnki z osią rożna.

Jest to szczegół, ale wiele ludzi przypłaciło to już zgrzytającym mięsem. Zapomnij o jakiś drutach i wiązaniu, to raz się udaje, a 10 razy nie.

Takie U z spinką chwyta sztywno oś (a jeszcze lepiej mieć tam przyspawane poprzecznie blaszki z otworami) i od zewnątrz przekuwasz świnkę pomiędzy żebrami do blaszki i tam skręcasz na motylki (nakrętki motylkowe) Śruby powinny być grube jakieś fi10mm żeby nie cięły mięsa. Odstępy i między otworami i wielkość „U” spinek dopracuj sam do wielkości prosiaczków jakie masz zamiar piec, muszą swobodnie obejmować kręgosłup i przebić się przez schab do środka.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To takie litery U z gwintami i płytką.

Myślisz o cybancie?

 

Obrazek

 

Coś w tym stylu tylko dłuższe?

Tak

Ta blaszka to na stałe w poprzek do ośki, a uszko powinno być bardziej kwadratowe, żeby się lepiej dopasowało do kości schabu.

I pamiętaj, czym grubszy materiał na U-szko tym lepiej, a najlepiej to blaszka szeroka na 3 do4 cm, odpowiedniej grubości w stosunku do prosiaka (4mm dla do 30 kg i 6 mm dla 60 kg) z dospawanymi gwintami.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A może wiesz z czego zrobic jakiś napęd?

Z sąsiada :lol: :lol: :lol:

 

 

A tak na poważnie było o tym tyle pisane że nie chciał bym się powtażać.

Obroty jakieś 5 do 7 obr/min. Napewno coś znajdziesz na allegro

Coś w tym stylu http://www.allegro.pl/item529162252_motoreduktor_0_25kw_5_7obr_min_stan_idealny.html

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chodziło mi o zobrazowanie tego co powinno być, a czy zainstalujesz sąsiada, czy motorek to Twoja sprawa :lol:

Ale w tym zakresie powinieneś szukać, lub budować przekładnie paskową, a silnik np. ze starej pralki ze złomu. Stare pralki miały koło 250 W to będzie OK, pozostaje dotoczyć jedno DUUUUŻe kolo (przeliczysz sobie stosunek obrotów) i pasek klinowy.

Tak wielkie koło i przy tak malych obrotać, to ja bym ze sklejki wycioł. 3 warstwy z czego środkowa troszkę mniejsza i gotowe.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jako napęd możesz wykorzystać silnik wycieraczek np. od poloneza

Radek robi rożno do prosiaka a nie kurczaka :lol: :lol: :lol: "troszkę' za słabe :lol:

 

Przy poszukiwaniu napędu, weź pod uwagę fakt, że będzie on musiał pracować NON-STOP przez 5 lub więcej godzin. Nie możesz liczyć że chyba da radę, on musi dać radę i się nie przegrzać, rozpaść itd…

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.