Jump to content
Przypominam wszystkim Państwu, iż celem ochrony naszych unikatowych zasobów, dostęp do działu z recepturami branżowymi, możliwy jest dopiero po osiągnięciu liczby co najmniej 35 postów na forum. ×

Recommended Posts

Witajcie, Doszedłem do punktu problematycznego dla mnie:) Mianowicie komora wędzarnicza- mam w głowie dwa projekty jeden to komora drewniana, drugi to komora murowa z cegły ... Wiem, że komora drewniana to pewnie lepsze rozwiązanie lecz skłaniam się ku murowanej i stąd moje pytania: 

- czy wyłożyć środek wędzarni murowanej drzewem ? Jeżeli tak to jaki rodzaj się sprawdzi? Jaka grubość? O czym jeszcze pamiętać?

- czy dołożyć również blachę na drzewo?

 

Dorzucam fotkę, żeby było wiadomo o czym piszę:) od lewej wędzarnia/ blat/ gril.

 

Pozdrawiam Wam serdecznie:)

wędzarnia 2024.JPG

Do murowanej komory z cegły obowiązkowo dokup z 2-3 hektary lasu - będzie potrzebne do jej wygrzewania 😁 - a tak już na poważnie w mojej prywatnej i subiektywnej opinii po 30 latach wędzenia tu i ówdzie ja bym wykonał tylko i wyłącznie komorę drewnianą a blacha w dolnej części komory obowiązkowa.

6 godzin temu, Adam8612 napisał(a):

- czy wyłożyć środek wędzarni murowanej drzewem ? Jeżeli tak to jaki rodzaj się sprawdzi? Jaka grubość? O czym jeszcze pamiętać?

- czy dołożyć również blachę na drzewo?

 

2 x tak , i będziesz zadowolony.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.