Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Pieczywo]Chleb z własnego pieca chlebowego


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
73 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27392 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 03 lut 2009 - 15:42

Na początek kilka zdjęć z książki autorek: Margret Merzenich i Eriki Thier "Chleb z własnego pieca".

Wypiek w piecu opalanym drewnem (fragment foto):
Rozpalić silny ogień

Dołączona grafika

Kosiorem usunąć wypalone drewno

Dołączona grafika

Można już wkładać chleb

Dołączona grafika

Z pieca wyjmuje się pachnące bochenki z chrupiącą skórką

Dołączona grafika

Żar staje się powoli biały i będzie go można zsunąć przez otwór do popielnika

Dołączona grafika

#2 Tomuś

Tomuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1200 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 03 lut 2009 - 15:51

Jak pachnie ojjjjjjjjjjjjjj do tego swojskie masełko ojjjjjjjjj :lol: :lol: :lol:

#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27392 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 03 lut 2009 - 15:52

oraz spis treści:

Dołączona grafika

Książka jest wspaniała. Fajne rysunki i opisy budowy pieców chlebowych itp., itp., itp.

#4 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 03 lut 2009 - 17:03

Maxell, podaj proszę jaką temperaturę pokazuje termometr na początku i na końcu pieczenia chleba.

#5 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27392 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 03 lut 2009 - 17:30

Tomku, z tego co udało mi się podglądnąć po zeskanowaniu i powiększeniu samego termometru, to skala jest co 100 st.C, czyli termometr ma skalę do 500 st.C.
Temperatury podane są w poszczególnych przepisach, ale głównie sam opis wypieku podaja wg starych metod sprawdzania temperatury.
Zastanawiam się jak ją zeskanowac i wrzucić.

#6 paciu

paciu

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćTBG

Napisano 24 mar 2009 - 18:30

Ja sprawdzam temperaturkę w piecu po staropolsku, czyli wrzucając mąkę do pieca; jak się zapali, to temperatura pieca jest ok.

#7 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 24 mar 2009 - 19:16

Maxell, zmień trochę kolejność fotek, bo jak na razie, to albo ktoś upiekł chleb na popiół, lub pieczono chleb na żarze. (mimo że to ostatnie zdjecie to z innego pieca, ale kolejność prac by się zgadzała) :lol:
Reszta OK., żeby jeszcze ten termometr był czytelny :cool:

#8 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 24 mar 2009 - 19:27

Maxell, podaj proszę jaką temperaturę pokazuje termometr na początku i na końcu pieczenia chleba.


Na początku 260/70*C na końcu 160/70*C.

Pozdrawiam :wink:

#9 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14051 postów

Napisano 24 mar 2009 - 19:33

Nie drażnicie tym chlebem :cry:
Mam już dość pieczywa ze sklepu, parę godzin i czerstwe.
Dziś rozmawiałem z kolegą który pracuje w zaopatrzeniu piekarni i doszedłem do wniosku że kiełbasy przemysłowe to pikuś w porównaniu z pieczywem.
Zero mąki same spulchniacze.

#10 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 24 mar 2009 - 19:40

Miro kup automat do chleba i po problemie, a tak nawiasem mówiąc w piekarniku mam dwa chlebki

#11 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4126 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 24 mar 2009 - 20:33

Dziś rozmawiałem z kolegą który pracuje w zaopatrzeniu piekarni i doszedłem do wniosku że kiełbasy przemysłowe to pikuś w porównaniu z pieczywem.

Czy można prosić o więcej szczegółów?

#12 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14051 postów

Napisano 24 mar 2009 - 20:53

Bagno

Do niedawna dodawali umiarkowane ilości polepszaczy ale teraz jadą na maxa.
Żrą ich koszty produkcji.

#13 arkdom

arkdom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1123 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 24 mar 2009 - 20:58

Żrą ich koszty produkcji.

To polepszacze tańsze są od mąki?

#14 bo66

bo66

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 116 postów
  • Miejscowośćmiddle-east

Napisano 24 mar 2009 - 21:21

Żrą ich koszty produkcji.

To polepszacze tańsze są od mąki?

Moze polepszacze nie są tańsze,ale dzięki nim chleb długo utrzymuje świeżość ,a co za tym idzie jest mniej zwrotów.

#15 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 24 mar 2009 - 21:22

Bagno

Do niedawna dodawali umiarkowane ilości polepszaczy ale teraz jadą na maxa.
Żrą ich koszty produkcji.


Miro z samego polepszacza nie zrobisz pieczywa! to jest tylko dodatek ktory poprawia wyglad, wiem bo pracowalem w piekarni to nie byly jakies kosmiczne ilosci, tylko ok 200g polepszacza na 60-70kg ciasta. Wiec opinia/wypowiedz twojego znajomego jest raczej bledna. Dobre pieczywo to dobra maka, odpowiednia temp. maki (typ, rodzaj) wilgotnosc, temp wody oraz czas wyrobienia, takie dodatki jak polepszacz maja na celu poprawic ogolny wyglad chleba tak jak peklosol w wyrobach miesnych.

#16 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 24 mar 2009 - 22:02

Polepszacz jak wskazuje nazwa ma coś polepszyć - użycie go pozwala na stosowanie mąki o gorszych parametrach a zatem tańszej,
efektem końcowym jest właśnie tańszy w produkcji chleb o dobrym wyglądzie

#17 dar

dar

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćKołobrzeg

Napisano 05 sty 2010 - 14:46

dla zainteresowanych - znalazłem ciekawa strone internetową http://technolog.prv.pl/
wszystko na temat produkcji piekarniczej i ciastkarskiej.Mysle że ta strona pomoże niektórym w pierwszych produkcjach domowego chlebka.

#18 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 05 sty 2010 - 19:40

Witaj dar!

Dzięki serdeczne za adres na stronę piekarniczą , muszę się podszkolić teoretycznie w temacie , mam zamiar wybudować na działce piec chlebowy, i popróbować swoich sił w piekarnictwie domowym. Może się okazać że mam talent , Dziadek był piekarzem.
Stronka którą podałeś wspaniała.

Pozdrawiam.

#19 tim

tim

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 764 postów
  • MiejscowośćMroczeń,k.Kępna

Napisano 05 sty 2010 - 20:32

PePe, tutaj możesz podejrzeć jak zbudować piec chlebowy (sabatnik) http://heatkit.com/html/bakeov16.htm

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 05 sty 2010 - 20:50

Witaj tim !

Znam ten link , mój piec zbuduję wg. pomysłu Miro tz 3 w 1.
Jak wybuduję i będzie ok. to go przedstawię na forum.

Pozdrawiam.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych