Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Pieczywo]Chleb z własnego pieca chlebowego


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
73 odpowiedzi w tym temacie

#21 tim

tim

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 764 postów
  • MiejscowośćMroczeń,k.Kępna

Napisano 05 sty 2010 - 21:05

Ja mam wybudowany od 15 może 20 lat i muszę go odkurzyć aby był użyteczny, ale też myślałem nad wybudowaniem 3w1 no ale pewnie sie skończy na 2w1 bo sabatnik już mam

#22 szuirad

szuirad

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 205 postów
  • Miejscowośćpodkarpacie

Napisano 06 sty 2010 - 08:07

Piec chlebowy nie jest zrobić łatwo myślę że dobry zdun da radę ,ale laki nie bardzo.

#23 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 sty 2010 - 11:35

Witaj szuirad!

A gdzie Ty zduna znajdziesz?, i to dobrego.
Fachowcy budowali mi dom , to teraz ja mam co robić ( same poprawki )
Z zawodu jestem mechanikiem , myślę że po zapoznaniu się z teorią , dam radę postawić
kombajn pt. 3 w1. Ostatecznie ręce mi do tyłka nie przyrosły. :grin:

Pozdrawiam.

#24 tim

tim

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 764 postów
  • MiejscowośćMroczeń,k.Kępna

Napisano 06 sty 2010 - 19:11

PePe, to jak będziesz miał już jakąś koncepcję na piec(sabatnik),to ją przedstaw.Jak obejrzałem jak jest zbudowany mój to ci powiem że nic trudnego, skoro "ręce ci do tyłka nie przyrosły" to spokojnie dasz radę.

#25 szuirad

szuirad

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 205 postów
  • Miejscowośćpodkarpacie

Napisano 06 sty 2010 - 19:15

tim, pochwal się jak tam wypieki w twoim piecu sie udają.








pozdrawiam

#26 tim

tim

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 764 postów
  • MiejscowośćMroczeń,k.Kępna

Napisano 06 sty 2010 - 19:36

Mój piec od ...nastu lat stoi nie używany,pamiętam jak był budowany, ale teraz zostały poczynione pewne kroki mające na celu reaktywowanie piecyka.Piec pomieścił 4 duże bochenki chleba i stawiany był przez zduna z "papierami" ,ten sam majster wybudował w kuchni piec kuchenny "kaflowy".Więc jak będę robił w sabatniku wypiek chlebka to pokażę co mi wyszło, obecnie jestem na etapie robienia zaczynu a może zakwasy(jak zwał tak zwał)ciekawe czy Mi się uda go zrobić.

#27 tim

tim

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 764 postów
  • MiejscowośćMroczeń,k.Kępna

Napisano 09 sty 2010 - 21:20

tim, pochwal się jak tam wypieki w twoim piecu sie udają.

Dołączona grafika Dołączona grafika
Wypieki są z tego pieca, gdyż sabatnik nie jest jeszcze uruchomiony
Dołączona grafika

#28 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 907 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 09 sty 2010 - 21:39

Tim,chleb wygląda ciekawie ,bo upieczony bez foremek.Proszę o przepis i czy można go upiec w piekaniku elektrycznym?

#29 szuirad

szuirad

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 205 postów
  • Miejscowośćpodkarpacie

Napisano 09 sty 2010 - 22:21

tim, gratulacje piękny chlebek ,napisz przepis na ten chlebek.







Pozdrawiam...Darek.

#30 tim

tim

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 764 postów
  • MiejscowośćMroczeń,k.Kępna

Napisano 10 sty 2010 - 19:53

Oto przepis na chlebek
1kg mąka pszenna typ 650
0,25kg maka żytnia (nie znam typu ale jest biała)
100 ml zakwaszonego ciasta żytniego (konsystencji gęstej śmietany)
25 gram drożdży
ok.0,35 l wody
2 łyżeczki soli
Po wymieszaniu składników czekać aż wyrośnie,następnie wyrobić ciasto jeszcze raz i znów czekać aż wyrośnie wtedy posmarować wierzch rozpuszczoną kawą zbożową i do pieca na godzinę ,po wyjęciu znowu posmarować kawą zbożową.
A tutaj ten sam chlebek tylko w foremkach (podana porcja dotyczy jednej foremki). Dołączona grafika Dołączona grafika

#31 tim

tim

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 764 postów
  • MiejscowośćMroczeń,k.Kępna

Napisano 11 lis 2010 - 13:45

I nastąpiło uruchomienie pieca. Wiosło do wkładania/wyjmowania chleba wykonał sąsiad z deski dębowej (jeszcze ma wykonać dzieżkę do zarabiania ciasta) Udało Mi się też załatwić wiekową kobiałkę (ma jakieś 50 lat)niestety jej stan jest fatalny, ale posłuży jako model do wyplecenia nowych(niestety trzeba poczekać do żniw na słomę)

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Chleb wyrastał i pieczony był w foremkach tortowych(ale to się zmieni).

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#32 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 11 lis 2010 - 15:27

tim,
Szkoda że nie czuć zapachu chlebka przez internet. Mniam. :clap:
Fajna sprawa taki piec chlebowy.
Czy to chleb na drożdżach?

#33 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 11 lis 2010 - 17:16

Chleb wyrastał i pieczony był w foremkach tortowych


Ale wygląda na udany,czyli piec się sprawdził. :clap:

#34 tim

tim

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 764 postów
  • MiejscowośćMroczeń,k.Kępna

Napisano 11 lis 2010 - 20:14

Czy to chleb na drożdżach?

Przepis jest jedną stronę wcześniej . Jest on na drożdżach i na zakwasie.

Ale wygląda na udany,czyli piec się sprawdził.

Tak piec sprawdził się tylko że ja muszę nauczyć się go obsługiwać tzn.muszę wyczuć bestię.
Ciasto wyrastało w kuchni a do pieca trzeba je było przenieść przez podwórek no i trochę oklapło (stres termiczny) ale następnym razem będzie lepiej. A oto fotki jak wyrosną , dzisiaj rozkroiłem i ....

Dołączona grafika Dołączona grafika

...troszkę obiektyw jest upaćkany ale....chyba mi wybaczycie.

#35 Radek.

Radek.

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2454 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 11 lis 2010 - 20:20

I na to smalec z gąski :thumbsup: . Fajnie , że TRADYCJA nie ginie :clap:

#36 zibi187

zibi187

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1416 postów
  • MiejscowośćStargard Szczec.

Napisano 11 lis 2010 - 20:21

Tim !!! rewelacja :thumbsup: To coś dla mnie. Możesz mi na PW napisać coś więcej na temat tego pieca. Też taki chcę :smile:

#37 tim

tim

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 764 postów
  • MiejscowośćMroczeń,k.Kępna

Napisano 11 lis 2010 - 21:00

zibi187, tutaj opisywałem o swoim piecu jak będziesz potrzebował coś więcej to pytaj. http://www.wedlinydo...opic.php?t=5647

#38 citromos

citromos

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćHungary Varbó

Napisano 24 lis 2010 - 17:39

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Sam jestem milosnikiem chleba z wlasnego pieca.
dlatego zdecydowalem sie 2 lata temu wybudowac piec. Na szczescie znalazlem strone
www.kemencebence.hu i wg podanego wzoru zrobilem to( jestem nauczycielem a nie murarzem)
http://www.kemenceep...a.hu/pg003.html
http://www.kemenceep...a.hu/pg004.html
http://www.kemenceep...a.hu/pg000.html

#39 citromos

citromos

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćHungary Varbó

Napisano 25 lis 2010 - 08:58

Dołączona grafika
dzieki chyba udalo

#40 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 25 lis 2010 - 09:03

citromos, wow to Twoje dzieło ? Naprawdę jak z bajki :) to ma po prostu duszę :)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych