Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Pieczywo]Chleb z własnego pieca chlebowego


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
73 odpowiedzi w tym temacie

#41 citromos

citromos

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćHungary Varbó

Napisano 25 lis 2010 - 09:11

Tak to ja budowalem i to sam ale trwalo to dwa miesace. Ale masz racje to ma dusze!!
Bardzo to lubje, a jak chleb pieke to cali czas ogladam, jest lepsze niz kino

[size=9][ Dodano: Czw 25 Lis, 2010 09:18 ][/size]
Dołączona grafika Dołączona grafika

#42 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2212 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 25 lis 2010 - 09:23

Sam jestem milosnikiem chleba z wlasnego pieca.
dlatego zdecydowalem sie 2 lata temu wybudowac piec. Na szczescie znalazlem strone
www.kemencebence.hu i wg podanego wzoru zrobilem to( jestem nauczycielem a nie murarzem)

Citromos budowla pieca chlebowego mnie powaliła,piękny fotoreportaż

#43 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6589 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 25 lis 2010 - 09:51

citromos jestem pod wielkim wrażeniem :clap:

#44 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7199 postów

Napisano 25 lis 2010 - 09:56

citromos, piec i sceneria wokoło, qrcze ja to jestem pod wrażeniem :smile: :clap:

#45 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 25 lis 2010 - 10:05

citromos piec wygląda świetnie. :clap:

#46 zibi187

zibi187

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1415 postów
  • MiejscowośćStargard Szczec.

Napisano 25 lis 2010 - 10:18

citromos wielki "szacun" Reportaż ekstra !!! Napisz tylko ile cegieł poszło na piec.

#47 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2033 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 25 lis 2010 - 10:29

Kolego! gdyby nie okulary to GAŁY by mi wyleciały!!!
Podziwiam smak w tej BUDOWLI!
Fajnie jest zobaczyć coś ładnego z samego rana.
Dzięki

#48 citromos

citromos

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćHungary Varbó

Napisano 25 lis 2010 - 11:07

Okolo 1200 sztuk. ale to stare,ja rozbieralem. Do kopule uzywalem stare dobrze wypalane 15x30 cm cegly Dołączona grafika

#49 dimas81

dimas81

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćZębowo

Napisano 11 lip 2011 - 18:25

Witam
Posiadam aż 3 piece chlebowe aktualnie na fecebooku dodaje zdjęcia jak się buduje piec chlebowy
http://www.facebook....199299780086828
a moje piece i jak się wypieka chleb prawdziwy na moim blogu www.dimas81.bloog.pl :tongue:

#50 maria1610

maria1610

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • Miejscowośćłodzkie

Napisano 19 lip 2011 - 13:56

Z takiego pieca wybornie smakuje szarlotka , albo ciasto drożdżowe ,jest takie chrupiące , nie jest takie ,, uparowane ,, jak w piecyku elektrycznym . Ciasta w takim piecu piekła moja ciocia Celina ,niezapomniany smak..

#51 Jawa

Jawa

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćWarszawa, Starowola

Napisano 18 lis 2014 - 21:01

Maxellu,...a ja wciąż czekam na starą recepturę  na bułki "szwedki"... :)



#52 mikami

mikami

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 525 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 19 lis 2014 - 11:47

Receptury są tu:

AD1952 http://isap.sejm.gov...20380558&type=2

AD1959 http://monitorpolski...59059000001.pdf

AD1966 http://isap.sejm.gov...50520273&type=2

 

Tylko skąd weźmiesz mąki: pszenną 72%/800/850 albo żytnią 60%/800/1070?

Ciekawostką AD1959 jest, że piszą o zakwasie. A może wynika to z ogólnych reguł pieczywa mieszanego?

 

Receptura uwspółcześniona (skład tradycyjny, ale mąki współczesne)  jest w egzaminie piekarza AD2004 http://www.bip.cke.e...load.php?id=791

:)

 

Ciekawe, jak się mają mąki z dawnymi oznaczeniami procentowymi do oznaczeń typu.



#53 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 19 lis 2014 - 13:42

Ciekawe, jak się mają mąki z dawnymi oznaczeniami procentowymi do oznaczeń typu

 

 

może jest to związane z zawartością "pyłu" w typie mąki.... podane wartości procentowe zbiegają się z wielkościami podanymi tutaj....http://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka część "typy mąki"



#54 mikami

mikami

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 525 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 19 lis 2014 - 19:35

Już wiem, wartości procentowe to tzw. wyciąg mąki https://wedlinydomow...wochleb/?p=9040

Tu jest opis mąk z 1949 http://isip.sejm.gov...90320479&type=2

 

Typy wprowadzono (chyba) w 1953 normami PN-53/A-74022...74035

Nie rozumiem (bo nie mam dostępu do tych norm) różnicy pomiędzy sitkową typ 1400, a poślednią typ 1450, bo tu http://monitorpolski...53027031801.pdf chleb sitkowy robią z mąki pośledniej :D

 

A tu http://dokumenty.rcl.../68/pozycja/325 dowcip :laugh: z 1966, mimo istnienia PN mąki rozliczają wg. wyciągów


Użytkownik mikami edytował ten post 19 lis 2014 - 19:45


#55 mikami

mikami

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 525 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 24 gru 2014 - 10:26

Jeszcze muszę popracować nad technologią, ale bułki szwedki już zrobiły furorę w domu.
Załączony plik  IMAG0052.jpg   68,7 KB   11 Ilość pobrań

#56 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1577 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 27 maj 2015 - 14:43

Książka jest wspaniała. Fajne rysunki i opisy budowy pieców chlebowych itp., itp., itp.

Maxell, wrzucałeś gdzieś tutaj tą książkę?



#57 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27460 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 maj 2015 - 09:21

Nie, nie wrzucałem. Z uwagi jednak na powstanie nowego subforum poświęconego tej tematyce, postaram się wrzucić.



#58 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1577 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 28 maj 2015 - 10:07

Spis treści mnie zainteresował i chętnie zagłębie się w lekturze :)



#59 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27460 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 maj 2015 - 10:36

Postaram się coś z tym zrobić, ale to może trochę potrwać, gdyż jak pewnie zauważyłeś, poza małymi wyjątkami, ja sam wrzucam coś na forum od paru miesięcy. Wrzucanie zdjęć i przepisów zanikło. ;) 



#60 withereggie

withereggie

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów

Napisano 28 maj 2015 - 10:50

Mogę się mylić ale jak coś jest zaczęte to winno być skończone. Inaczej powstaje bałagan. Wszystko a tak naprawdę... ;)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych