bodzio.1974 Posted February 3, 2009 Report Share #1 Posted February 3, 2009 Proszę o przepis i dokładny opis jak co robić... Quote Jedna dorosła osoba w Polsce zijada 2 kg proszku do prania (chemii) za rok 2012 w produktach spożywczych.Zrób coś z Tym korzystając z wiedzy i praktyki Wędzarniczego Bractwa.Życzę Smacznego Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/ Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 3, 2009 Report Share #2 Posted February 3, 2009 Witam. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=109 Przepis na kaszankę białą wykonywaną na III Zlocie Na III zlocie wykonaliśmy białą kaszankę. Przepis nie wiele różni się od przepisu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=27 Tylko zostały wprowadzone pewne modyfikacje, polegające na zastąpieniu krwi maskami z głów, zwiększeniem ilości skórek. Starajmy się nie używać w nadmiarze składników mocno krwistych. W czasie zlotu dodaliśmy więcej tłuszczu drobnego i skorek, gdyż obydwa surowce pozostawały (był to ostatni dzień zlotowej produkcji) w nadmiarze, stąd decyzja o ich zużyciu. Surowce sparzone i ugotowane mielimy na sitku nr 5, chodzi o wyczuwalność składników w gotowym produkcie a kasza jęczmienna perłowa gruba (najlepsza). Przyprawy dodajemy jak w podanym przepisie zwiększając ilość: pieprzu(musi być mocno wyczuwalny) oraz majeranku. Pozostałe czynności są już standardowe, więc nie będę ich opisywał. Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-54802 Share on other sites More sharing options...
Renata Posted February 4, 2009 Report Share #3 Posted February 4, 2009 JA TEŻ JESTEM ZAINTEROSOWANA TYM TEMATEM Quote CHCE ZROBIĆ COS DOBREGO I SMACZNEGO Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-54910 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 4, 2009 Report Share #4 Posted February 4, 2009 Renata, Czyli do dzieła. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-54912 Share on other sites More sharing options...
bodzio.1974 Posted February 4, 2009 Author Report Share #5 Posted February 4, 2009 Ano ... widzisz Reniu każą czytać ? i jeszcze trzeba wiedzieć gdzie / a tu nic nie chcą napisać nic swojego ...widać że bractwo zadymiaczy w tym temacie już się wypaliło :blush: Quote Jedna dorosła osoba w Polsce zijada 2 kg proszku do prania (chemii) za rok 2012 w produktach spożywczych.Zrób coś z Tym korzystając z wiedzy i praktyki Wędzarniczego Bractwa.Życzę Smacznego Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-54917 Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted February 4, 2009 Report Share #6 Posted February 4, 2009 Ano ... widzisz Reniu każą czytać ? i jeszcze trzeba wiedzieć gdzie / a tu nic nie chcą napisać nic swojego ...widać że bractwo zadymiaczy w tym temacie już się wypaliło Kochany sąsiedzie to nie tak jak piszesz ale po co powielać rady skoro można najpierw skorzystać z tych co są a potem pytać się dalej , tak najlepiej, bo uczyć się trzeba na własnych błędach :grin: ( utrzymanie strony kosztuje a po co sztucznie ją powiększać tymi samymi przepisami) także kochani bodzio.1974 i RENATA do dzieła i nie zapomnijcie się pochwalić efektami :grin: Quote Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-54918 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 4, 2009 Report Share #7 Posted February 4, 2009 Ano ... widzisz Reniu każą czytać ? i jeszcze trzeba wiedzieć gdzie / a tu nic nie chcą napisać nic swojego ...widać że bractwo zadymiaczy w tym temacie już się wypaliło :blush: Bodzio.1974, nikt nie będzie teraz robił kasznki i fotorelacji żeby Ci pokazać co i jak po kolei, bo wszystko już jest napisane tylko trzeba właśnie poszukać i poczytać.Dostałeś gotowe przepisy "pod nos". Masz tu jeszcze krok po kroku wyrób kaszanki z Akademii Dziadka, na której każdy nowy zadymiacz się wzorował.Co prawda w przepisie jest krew ale jak ją pominiesz to wyjdzie kaszanka biała. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1189 Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-54919 Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted February 5, 2009 Report Share #8 Posted February 5, 2009 Witam a czy kaszanke białą drobiową można zrobić podobnie w/g przepisu z lll zlotu Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-54936 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 5, 2009 Report Share #9 Posted February 5, 2009 Witam a czy kaszanke białą drobiową można zrobić podobnie w/g przepisu z lll zlotu Oczywiście. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-54943 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 5, 2009 Report Share #10 Posted February 5, 2009 Kaszanka to jest taki wyrób który wszystko przyjmie co w nią włożysz. Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-54946 Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted February 5, 2009 Report Share #11 Posted February 5, 2009 Dziękuje za odpowiedz bo nie długo zacznie się sezon grillowy :lol: to może sobie taką zrobię bo uwielbiam ją z grilla. W moim regionie jest taki mały zakład który , robi kaszankę białą drobiową ale jest strasznie pieprzna. Pozdrawiam. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-54961 Share on other sites More sharing options...
bodzio.1974 Posted February 5, 2009 Author Report Share #12 Posted February 5, 2009 1. Moczenie i parzenieWątrobę moczy się w bieżącej wodzie przez ok. 1 godz., po czym żyłuje, rozcina na płaty i zalewa wodą o temp. 90 stopni. Parzenie trwa 8-10 min. przy stałym mieszaniu. Po sparzeniu wątrobę studzi się w zimnej wodzie ok. 5 min. i rozkłada do ocieknięcia Ta część pochodzi z przepisu pasztetowej itd. Patrzyłem w tym linku i z kopiowałem część bo mnie to interesuje. Po ociekaniu można już ta wątrobę pokroić na małe kawałki i to już będzie gotowy produkt do wymieszania całkowitej masy ? czy tak czy może inne macie pomysł który sami wdrażacie.Weź mi kolego czy koleżanko napisz bo jestem zielony a mam duże chęci by czymś w rodzinie zabłysnąć. Na razie zbieram wiadomości co do tego wyroby a potem kupie gotowe produkty by za próbować swoich sil.Na razie za świniaka się nie biorę choć jak nabędę obycia i praktyki to napewno. :grin: CZY MOGĘ TU PISAĆ BO MAM WIELE PYTAŃ. :blush: Quote Jedna dorosła osoba w Polsce zijada 2 kg proszku do prania (chemii) za rok 2012 w produktach spożywczych.Zrób coś z Tym korzystając z wiedzy i praktyki Wędzarniczego Bractwa.Życzę Smacznego Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-55005 Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted February 5, 2009 Report Share #13 Posted February 5, 2009 Bodzio to ty do szkoły masarstwa sie zapisz , masz tak blisko. Odnośnie tej kaszanki to zaraz coś napiszę , moja znajoma taką robiła i już do niej napisałam o przepis , zaraz go tu napisze. Quote Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-55006 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 5, 2009 Report Share #14 Posted February 5, 2009 CZY MOGĘ TU PISAĆ BO MAM WIELE PYTAŃ. :blush: Po to jest forum.Pisz,pytaj śmiało Bodzio.1974 Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-55007 Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted February 5, 2009 Report Share #15 Posted February 5, 2009 Musisz ugotować skorki wieprzowe ,trochę wątroby ,jakieś odpadki mięsa drobnego wieprzowego.To ugotować razem ze skórkami. Drobno zmielić skórki, na grubych oczkach mięso i wątróbkę . Na tym tłustym rosole ugotować kasze .z sola pieprzem ,gałką muszkatałową i trochę zmielonego angielskiego ziela . Kasza : na 4 szklanki kaszy 8 szklanek wywaru. Taki przepis przysłała mi moja znajoma z Niemiec. Ale jak była w Polsce właśnie u niej ta kaszankę jadłam, miała ją zrobione z kaszą typu pęczak ,było to przepyszne. Jak to już wszystko było pogotowane i pomielone i doprawione , wlewała to do pojemników i zostawiała do zastygnięcia.Kasza była taka fajna , chrupiąca. Tak ogólnie ja kaszy nie jadam ale w tym wyrobie jest wyśmienita. Quote Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-55008 Share on other sites More sharing options...
bodzio.1974 Posted February 6, 2009 Author Report Share #16 Posted February 6, 2009 Serdeczne dzieki za chęci niesienia mi rady ale mam mętlik.Co do wątroby :blush: :blush: :blush: tak ma być :rolleyes: 1. Moczenie i parzenieWątrobę moczy się w bieżącej wodzie przez ok. 1 godz., po czym żyłuje, rozcina na płaty i zalewa wodą o temp. 90 stopni. Parzenie trwa 8-10 min. przy stałym mieszaniu. Po sparzeniu wątrobę studzi się w zimnej wodzie ok. 5 min. i rozkłada do ocieknięcia czy tak ma być ?Musisz ugotować skorki wieprzowe ,trochę wątroby ,jakieś odpadki mięsa drobnego wieprzowego.To ugotować razem ze skórkami. Panowie ??? Ps.Do szkoly na masaża to za póżno ?? w wieku Abratka iść do szkoły "ZNÓW DO SZKOŁY !!!" :wink: Quote Jedna dorosła osoba w Polsce zijada 2 kg proszku do prania (chemii) za rok 2012 w produktach spożywczych.Zrób coś z Tym korzystając z wiedzy i praktyki Wędzarniczego Bractwa.Życzę Smacznego Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-55127 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 6, 2009 Report Share #17 Posted February 6, 2009 Witam.Bodzio, ja się nie bawię w parzenie wątroby ponieważ daje jej stosunkowo mało a czasami w ogóle nie daję.Po wymoczeniu gotuję ją razem z pozostałymi składnikami - płucka, podgardle, skóry, sól, przyprawy.Po ugotowaniu wyjmuję a rosół z gotowania przecedzam i gotuję/parzę w nim kaszę.Ja mieszam różne typy kasz - perłowa, mazurska gruba i drobna.Następnie skórki mielę na 4 mm resztę 6-8mm a jak się nie chce zmieniać sitka to wszystko na 4mm.Niektórzy lubią jak się trafiają w kasznce grubsze kawałki np.wątroby - ja nie lubię dlatego wszystko mielę. Zostaje doprawienie wymieszanego farszu z kaszą +krew.Jak robię białą kaszankę krew pomijam.Zostaje nadziewanie w jelita i parzenie.Ja na przykład zawsze robię kaszankę w jelitach grubych i do piekarnika.Acha, skórki na 4mm mielę dwa razy. Pozdrawiam :wink:P.S.Może nie robię dokładnie jak książka pisze ale zawsze tak robiłem i wszystkim smakowała. Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-55131 Share on other sites More sharing options...
bodzio.1974 Posted February 7, 2009 Author Report Share #18 Posted February 7, 2009 No nie mam a czy tym sprzętem w przyszłości dla siebie świnkę się przerobi i czy wytrzyma ? Quote Jedna dorosła osoba w Polsce zijada 2 kg proszku do prania (chemii) za rok 2012 w produktach spożywczych.Zrób coś z Tym korzystając z wiedzy i praktyki Wędzarniczego Bractwa.Życzę Smacznego Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-55150 Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted February 7, 2009 Report Share #19 Posted February 7, 2009 Mój dziadek (*) , był na wsi masarzem , przerabiał świnki , a maszynę miał starą niemiecką 8 i doskonale sobie radził. Zazwyczaj było tak że gospodarz zabijał i świnkę i cielaczka i wszystko było razem przerabiane. Quote Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-55166 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 7, 2009 Report Share #20 Posted February 7, 2009 No nie mam a czy tym sprzętem w przyszłości dla siebie świnkę się przerobi i czy wytrzyma ? Ja mam "wiekowego" Zelmerka 8 i nie mam najmniejszych problemów z przerobieniem 20 -25kg mięsa na kiełbasy.Podejrzewam, że ze świniobicia jednorazowo nie będziesz robił więcej dla własnych potrzeb.Musisz tylko pamiętać o ostrych sitkach i nożu, wtedy maszynka ma lżej no i mięso jest mielone a nie miażdżone. Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-55187 Share on other sites More sharing options...
bodzio.1974 Posted February 7, 2009 Author Report Share #21 Posted February 7, 2009 Jest już późno ale coś wam jeszcze napisze....? Dziś bylem wieczorem u kolegi co robi podroby. Kolega - znajomy i za bardzo o swoich wyrobach czy przepisach nie chciał mi wcześniej mówić. Od czasu jak tu u Was jestem to już co nie co wiem. I dziś zacząłem śmigać trochę językiem masarskim i rożnymi pytaniami np.kaszanka. Facet dostał duże oczy bo wie że w tym temacie to ostatnio to bylem "O" On zdradził mi że wątrobę to parzy 50 - 60 minut bo to zalezy też od tucznika i systemu karmienia. Coś tam gadał że każda świnka to ma inny czas parzenia wątroby. Kazał parzyć dotąd " aż wątroba po przekrojeniu i naciśnięciu na nią będzie minimalnie wypływała krew ? nie wiem - albo osocze ? Temat kaszanka z krwią - ( przepraszam ale na chwilkę) On krwi nie parzy w kaszy gorącej tylko czeka do wychłodzenia kaszy. Po wystygnięciu dodaje krew w tej samej " podobnej temperaturze i miesza. I co myślicie o jego sposobie ? dobrze gada czy mnie bajeruje ? Quote Jedna dorosła osoba w Polsce zijada 2 kg proszku do prania (chemii) za rok 2012 w produktach spożywczych.Zrób coś z Tym korzystając z wiedzy i praktyki Wędzarniczego Bractwa.Życzę Smacznego Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-55248 Share on other sites More sharing options...
kempes Posted February 9, 2009 Report Share #22 Posted February 9, 2009 On krwi nie parzy w kaszy gorącej tylko czeka do wychłodzenia kaszy. Po wystygnięciu dodaje krew w tej samej " podobnej temperaturze i miesza. I co myślicie o jego sposobie ? dobrze gada czy mnie bajeruje ?W moim regionie tak właśnie robią i ja tak robię. pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-55459 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted February 9, 2009 Report Share #23 Posted February 9, 2009 W moim regionie tak właśnie robią i ja tak robię. Słusznie prawi ,ja też miałem mieszane uczucia :wink: jak "Szefostwo" kazało na Zlocie lać krew na gorącą kaszę :shock: u nas nie do pomyślenia. Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-55483 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted February 9, 2009 Report Share #24 Posted February 9, 2009 ja też miałem mieszane uczucia :wink: jak "Szefostwo" kazało na Zlocie lać krew na gorącą kaszę :shock: u nas nie do pomyśleniaa wyobraź sobie Tomuś ilu było zdziwionych że kaszanka z kaszy gryczanej! :wink: :lol: Ja zostałem też nauczony w przekazach rodzinnych lania krwi na ciepłą kaszę - może mniej gorącą , tak aby dało się rękę włożyć Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-55503 Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted February 9, 2009 Report Share #25 Posted February 9, 2009 No u mnie zawsze z jęczmiennej :lol: Krew w temp pokojowej, kasza też, reszta składników też :lol: I obowiązkowo część podrobów pokrojona w drobną kostkę.Tak jak pisał Dziadek: kaszanka przyjmie wszystko :lol: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/#findComment-55514 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.