Jump to content

Recommended Posts

  • Replies 56
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Uff - myślałem że mnie kłamie - dzięki za odzew.
Jedna dorosła osoba w Polsce zijada 2 kg proszku do prania (chemii) za rok 2012 w produktach spożywczych.Zrób coś z Tym korzystając z wiedzy i praktyki Wędzarniczego Bractwa.Życzę Smacznego ;)

Witam

 

U mnie też krew do salcesonu i do kaszanki na surowo i potem parzone dopiero.

Jak na razie ja robię tak samo . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Wczoraj pochwaliłem się tacie że będę robił kaszankę ?

A on na to że nie będzie mnie słuchał i niech nie gadam o tym bo se pójdzie do drugiego pokoju ...

Dodał że trzeba wiedzieć jak gotować ile czasu itd. ..ale jak chcesz to se rób przynajmniej będą miały co psy pojeść.

Dodał zrobisz gliniastum albo za dużo kwi dodasz rozgotujesz ale rób psy będą zadowolone.

 

Jestem trochę z niesmaczny. :mellow:

Jedna dorosła osoba w Polsce zijada 2 kg proszku do prania (chemii) za rok 2012 w produktach spożywczych.Zrób coś z Tym korzystając z wiedzy i praktyki Wędzarniczego Bractwa.Życzę Smacznego ;)

Nie daj się - jeśli przygotujesz się odpowiednio to wyjdzie ok.

Ja pierwszą swoją samodzielną kaszankę robiłem z receptury http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=27

tylko należy pamiętać że podane są duże średnice i dłuższy czas parzenia, dla jelit np.32+ skracasz czas do powiedzmy 30 minut i nie wrzucać do wrzącej wody tylko nieco niższej (ok 90°) - tak aby temperatura spadła na 80

ważne jest:

napełnia się dość luźno jelita

dodam że nigdy! nie pękła mi samoistnie żadna kaszanka - raz tylko "rozprułem" flak termometrem
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Nie daj się

też tak mówię,

Robiłam swoją pierwszą kaszankę na podstawie Akademii Dziadka:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1189

Jest tam wszystko wytłumaczone krok po kroku. Moje kaszanki (robię je dość często) w opinii konsumentów wychodzą znakomite. Chociaż robione są z różnych składników i na różnych kaszach.

Twoja pierwsza też wyjdzie. Nie wiem, czy w Twoich stronach konsumuje się kaszankę na zimno, czy na ciepło. Jeżeli na zimno, to musisz trochę mocniej doprawić i dosolić.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Witam

 

A on na to że nie będzie mnie słuchał i niech nie gadam o tym bo se pójdzie do drugiego pokoju ...

bodzio.1974, zrób na próbę mniejszą ilość, wyciągniesz wnioski i będziesz nabierał wprawy

To ja też popieram , a nawet jak już opanujesz wyrób kaszanki i będziesz ją smakował to zawsze albo prawie zawsze będziesz miał takie wrażenie że można by jeszcze troszkę jakiejś przyprawy albo ująć albo dołożyć .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

DZIEKI - CHYBA TAK JAK TU MÓWICIE ZROBIĘ NA PRÓBĘ I ZOBACZYMY. :blush:
Jedna dorosła osoba w Polsce zijada 2 kg proszku do prania (chemii) za rok 2012 w produktach spożywczych.Zrób coś z Tym korzystając z wiedzy i praktyki Wędzarniczego Bractwa.Życzę Smacznego ;)

Witam! jestem nowym członkiem forum. Jest to mój pierwszy post.

Mam nadzieję ze niejednego sie tu przy was nauczę.

 

Robienie przetworów miesnych - wędliniarskich bylo zawsze moim marzeniem.

 

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów - Mirek

Bodzio , Bodzio dzięki Ci że ten temat rozbujałeś i naszych fachowców chętnych do odpowiedzi.

Jesteś widzę szczery do bólu piszesz co Ci leży na duszy?

Ja nie mam takiej odwagi. :sad:

CHCE ZROBIĆ COS DOBREGO I SMACZNEGO

Witam

 

Ja nie mam takiej odwagi. :sad:

 

No właśnie bierz przykład z bodzio.1974 . Jeszcze nikt tutaj nie został bez pomocy oczywiście jak jej chciał i potrzebował . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Renata, prezydentalex, Witojcie - widzę Łódź i okolice rośnie w siłę :lol:

Postawcie kochani balona, niech to centrum usłane będzie samymi balonami :lol:

Kto pyta nie błądzi, pyta ......ach nie będę kończył bo dokonam może obrazy :wink:

Pozdrawiam

Fajnie ? dzięki za pozdrowienia w imieniu nas nowych ?
Jedna dorosła osoba w Polsce zijada 2 kg proszku do prania (chemii) za rok 2012 w produktach spożywczych.Zrób coś z Tym korzystając z wiedzy i praktyki Wędzarniczego Bractwa.Życzę Smacznego ;)

Dzięki - na razie nie wiem jak postawić balona ale chcę powiedzieć że cały czas czytam.

Co będzie dalej ? to zobaczymy jak by co to będę pytać na p.w. ?

Obecnie ten temat mnie interesuje , a jak wreszcie się zdecyduje to i coś tam zrobię?

Zobaczymy ? - może będzie się nadawać do psa :blush:

CHCE ZROBIĆ COS DOBREGO I SMACZNEGO

Witam

 

Zobaczymy ? - może będzie się nadawać do psa :blush:

 

Zawsze będzie lepsza niż sklepowa :!:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

  • 3 years later...
Naszło i mnie na zrobienie kaszaneczki, mam jedno pytanie. Przymierzam się do wersji białej tzn bez krwi (na początek :grin: ) i...? Może zacznę od początku. Mam sparzone; serca, skórki, skrawki mięska i podgardle wszystko wyjęte odcieknięte z wywaru. W wywarze sparzę kaszę taką w woreczkach. Połączę wszystko, zważę doprawię i wymieszam. Czy do takiego farszu muszę dolać trochę pozostałego wywaru? Jeśli tak to ile?

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einstein
www.multiplikator.pl

I jeszcze jedno pytanie; ile dać kaszy? Mam w sumie 1,8 kg farszu "mięsnego" ile dać % kaszy. Kaszę chcę użyć mieszaną; jęczmienną wiejską, pęczak i gryczaną równo po 1/3

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einstein
www.multiplikator.pl

jacak, ja bym dała 0,30kg kaszy gryczanej i , 0,40kg kaszy jęczmiennej do ugotowania kasz rosołu z obgotowania mięsa daję 2razy tyle co wago kaszy Kasze oczywiście gotujemy osobno Da twojego składu dodałabym 0,30kg wątróbkę sparzoną daje kaszance ciemniejszy kolor i w smaku jest taka kaszanka lepsza oraz 4 cebule przysmażone na smalcu Pamiętaj farsz na kaszankę musi być dobrze przesolony Podczas parzenia odda dużo soli Kaszanka w zasadzie to taki smietnik ale jaki smaczny

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

jacak, ja bym dała 0,30kg kaszy gryczanej i , 0,40kg kaszy jęczmiennej do ugotowania kasz rosołu z obgotowania mięsa daję 2razy tyle co wago kaszy Kasze oczywiście gotujemy osobno Da twojego składu dodałabym 0,30kg wątróbkę sparzoną daje kaszance ciemniejszy kolor i w smaku jest taka kaszanka lepsza oraz 4 cebule przysmażone na smalcu Pamiętaj farsz na kaszankę musi być dobrze przesolony Podczas parzenia odda dużo soli Kaszanka w zasadzie to taki smietnik ale jaki smaczny

Dzięki, jak wcześniej pisałem, "mięsko-śmieci :thumbsup: " mam już sparzone, zapomniałem napisać :blush: , że dzisiaj sparzę wątrobę . Trochę dużo tego bedzie... kto to zje :shock:

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einstein
www.multiplikator.pl

Pamiętaj farsz na kaszankę musi być dobrze przesolony Podczas parzenia odda dużo soli

 

Już sporo kaszanki robiłem i sporo osób z tego forum ją jadło . Do kaszanki którą nadziewam w jelita 26-28 daję 18gsoli/kg farszu . Nadmieniam , że do wagi farszu dodaję wszystko co w nim jest : tak jak rosół i krew . Nie jadam bardzo słonych potraw i określenie dobrze przesolony nic mi nie mówi . Nie wiedziałbym ile faktycznie tej soli dać . A jeżeli ktoś zrobi kaszankę i nie będzie nadziewał w jelita , zrobi na bieżąco na obiad . :question: :smile:

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Jadłem kaszaneczkę Andrzeja na ciepło (odgrzewana ) w wodzie i mimo że dwa razy moczona (raz parzenie, a drugi raz odgrzewanie) wcale nie była za mało słona, a w sam raz .
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.

andrzej k, nawet nie smię z tobą dyskutować ja w wyrób wędlin bawię się dopiero od roku a to co robię nauczyłam się tu na forum Słuszna uwaga powinno się podawać ilość przypraw wagowo a nie smakowo Ile w gromach soli daje do kaszanki nie wiem może i jest to 18g ale próbując farsz będziemy dośc wyraźnie odczuwać słoność bo przecież kasza jest nie solona i ta kasza tą sól zabierze po sparzeniu i smak farszu i kaszy się wyrówna Tygodniowa jakieś 7kg kaszanki robię i konsumenci na słoność nie narzekają Problemem jest zachęcić ludzi do białej kaszanki bo każdy chce krwistą a z moich rąk krwista nie wyjdzie , wiec na początku musiałam każdego namawiać by spróbował i zawsze usłyszałam jest obłedna takiej kaszanki w życiu nie jadłem 2 kg proszę

Na kursie w ŁAZACH białej kaszanki Sławkowi Ch nie pozwoliłam więcej posolić mimo że Bagno mówił mało soli. I co była nie słona a mnie farsz się wydawał STRASZNIE SŁONY

jacak, jeśli wydaje ci się za dużo kaszanki a kaszanka jest wyrobem nie trwałym to po napełnienu w jelito a przed sparzeniem zamroź potem jak cie naleci ochota na kaszankę to ją rozmrozisz i sparzysz

Jutro będę kaszankę robić to z ciekawości zważę sól

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.