kaszubka33 Posted February 9, 2009 Report Share #26 Posted February 9, 2009 U mnie też krew do salcesonu i do kaszanki na surowo i potem parzone dopiero. Quote Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-55546 Share on other sites More sharing options...
bodzio.1974 Posted February 9, 2009 Author Report Share #27 Posted February 9, 2009 Uff - myślałem że mnie kłamie - dzięki za odzew. Quote Jedna dorosła osoba w Polsce zijada 2 kg proszku do prania (chemii) za rok 2012 w produktach spożywczych.Zrób coś z Tym korzystając z wiedzy i praktyki Wędzarniczego Bractwa.Życzę Smacznego Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-55557 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 9, 2009 Report Share #28 Posted February 9, 2009 Witam U mnie też krew do salcesonu i do kaszanki na surowo i potem parzone dopiero. Jak na razie ja robię tak samo . :smile: Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-55560 Share on other sites More sharing options...
bodzio.1974 Posted February 10, 2009 Author Report Share #29 Posted February 10, 2009 Wczoraj pochwaliłem się tacie że będę robił kaszankę ?A on na to że nie będzie mnie słuchał i niech nie gadam o tym bo se pójdzie do drugiego pokoju ...Dodał że trzeba wiedzieć jak gotować ile czasu itd. ..ale jak chcesz to se rób przynajmniej będą miały co psy pojeść.Dodał zrobisz gliniastum albo za dużo kwi dodasz rozgotujesz ale rób psy będą zadowolone. Jestem trochę z niesmaczny. :mellow: Quote Jedna dorosła osoba w Polsce zijada 2 kg proszku do prania (chemii) za rok 2012 w produktach spożywczych.Zrób coś z Tym korzystając z wiedzy i praktyki Wędzarniczego Bractwa.Życzę Smacznego Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-55577 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted February 10, 2009 Report Share #30 Posted February 10, 2009 Nie daj się - jeśli przygotujesz się odpowiednio to wyjdzie ok. Ja pierwszą swoją samodzielną kaszankę robiłem z receptury http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=27 tylko należy pamiętać że podane są duże średnice i dłuższy czas parzenia, dla jelit np.32+ skracasz czas do powiedzmy 30 minut i nie wrzucać do wrzącej wody tylko nieco niższej (ok 90°) - tak aby temperatura spadła na 80 ważne jest:napełnia się dość luźno jelitadodam że nigdy! nie pękła mi samoistnie żadna kaszanka - raz tylko "rozprułem" flak termometrem Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-55578 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 10, 2009 Report Share #31 Posted February 10, 2009 Nie daj sięteż tak mówię, Robiłam swoją pierwszą kaszankę na podstawie Akademii Dziadka: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1189 Jest tam wszystko wytłumaczone krok po kroku. Moje kaszanki (robię je dość często) w opinii konsumentów wychodzą znakomite. Chociaż robione są z różnych składników i na różnych kaszach. Twoja pierwsza też wyjdzie. Nie wiem, czy w Twoich stronach konsumuje się kaszankę na zimno, czy na ciepło. Jeżeli na zimno, to musisz trochę mocniej doprawić i dosolić. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-55586 Share on other sites More sharing options...
kempes Posted February 11, 2009 Report Share #32 Posted February 11, 2009 bodzio.1974, zrób na próbę mniejszą ilość, wyciągniesz wnioski i będziesz nabierał wprawy. Powodzenia Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-55677 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 11, 2009 Report Share #33 Posted February 11, 2009 Witam A on na to że nie będzie mnie słuchał i niech nie gadam o tym bo se pójdzie do drugiego pokoju ... bodzio.1974, zrób na próbę mniejszą ilość, wyciągniesz wnioski i będziesz nabierał wprawy To ja też popieram , a nawet jak już opanujesz wyrób kaszanki i będziesz ją smakował to zawsze albo prawie zawsze będziesz miał takie wrażenie że można by jeszcze troszkę jakiejś przyprawy albo ująć albo dołożyć . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-55680 Share on other sites More sharing options...
bodzio.1974 Posted February 11, 2009 Author Report Share #34 Posted February 11, 2009 DZIEKI - CHYBA TAK JAK TU MÓWICIE ZROBIĘ NA PRÓBĘ I ZOBACZYMY. :blush: Quote Jedna dorosła osoba w Polsce zijada 2 kg proszku do prania (chemii) za rok 2012 w produktach spożywczych.Zrób coś z Tym korzystając z wiedzy i praktyki Wędzarniczego Bractwa.Życzę Smacznego Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-55682 Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted February 11, 2009 Report Share #35 Posted February 11, 2009 Rób, napewno będzie dobra. A jak Ci wyjdzie za sucha (do kaszanki dodaje się sporu tłuszczu) to wiesz czym popijać. :grin: Pzdr. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-55781 Share on other sites More sharing options...
prezydentalex Posted February 11, 2009 Report Share #36 Posted February 11, 2009 Witam! jestem nowym członkiem forum. Jest to mój pierwszy post. Mam nadzieję ze niejednego sie tu przy was nauczę. Robienie przetworów miesnych - wędliniarskich bylo zawsze moim marzeniem. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów - Mirek Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-55785 Share on other sites More sharing options...
Renata Posted February 11, 2009 Report Share #37 Posted February 11, 2009 Bodzio , Bodzio dzięki Ci że ten temat rozbujałeś i naszych fachowców chętnych do odpowiedzi.Jesteś widzę szczery do bólu piszesz co Ci leży na duszy?Ja nie mam takiej odwagi. :sad: Quote CHCE ZROBIĆ COS DOBREGO I SMACZNEGO Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-55786 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 12, 2009 Report Share #38 Posted February 12, 2009 Witam Ja nie mam takiej odwagi. :sad: No właśnie bierz przykład z bodzio.1974 . Jeszcze nikt tutaj nie został bez pomocy oczywiście jak jej chciał i potrzebował . :smile: Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-55796 Share on other sites More sharing options...
kempes Posted February 12, 2009 Report Share #39 Posted February 12, 2009 Renata, prezydentalex, Witojcie - widzę Łódź i okolice rośnie w siłę :lol: Postawcie kochani balona, niech to centrum usłane będzie samymi balonami :lol: Kto pyta nie błądzi, pyta ......ach nie będę kończył bo dokonam może obrazy :wink: Pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-55817 Share on other sites More sharing options...
bodzio.1974 Posted February 12, 2009 Author Report Share #40 Posted February 12, 2009 Fajnie ? dzięki za pozdrowienia w imieniu nas nowych ? Quote Jedna dorosła osoba w Polsce zijada 2 kg proszku do prania (chemii) za rok 2012 w produktach spożywczych.Zrób coś z Tym korzystając z wiedzy i praktyki Wędzarniczego Bractwa.Życzę Smacznego Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-55910 Share on other sites More sharing options...
Renata Posted February 14, 2009 Report Share #41 Posted February 14, 2009 Dzięki - na razie nie wiem jak postawić balona ale chcę powiedzieć że cały czas czytam.Co będzie dalej ? to zobaczymy jak by co to będę pytać na p.w. ?Obecnie ten temat mnie interesuje , a jak wreszcie się zdecyduje to i coś tam zrobię?Zobaczymy ? - może będzie się nadawać do psa :blush: Quote CHCE ZROBIĆ COS DOBREGO I SMACZNEGO Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-56265 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 14, 2009 Report Share #42 Posted February 14, 2009 Witam Zobaczymy ? - może będzie się nadawać do psa :blush: Zawsze będzie lepsza niż sklepowa :!: Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-56266 Share on other sites More sharing options...
jacak Posted February 14, 2013 Report Share #43 Posted February 14, 2013 Naszło i mnie na zrobienie kaszaneczki, mam jedno pytanie. Przymierzam się do wersji białej tzn bez krwi (na początek :grin: ) i...? Może zacznę od początku. Mam sparzone; serca, skórki, skrawki mięska i podgardle wszystko wyjęte odcieknięte z wywaru. W wywarze sparzę kaszę taką w woreczkach. Połączę wszystko, zważę doprawię i wymieszam. Czy do takiego farszu muszę dolać trochę pozostałego wywaru? Jeśli tak to ile? Quote Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einsteinwww.multiplikator.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-268066 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 14, 2013 Report Share #44 Posted February 14, 2013 Czy do takiego farszu muszę dolać trochę pozostałego wywaru? Jeśli tak to ile? Nie. Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-268067 Share on other sites More sharing options...
jacak Posted February 14, 2013 Report Share #45 Posted February 14, 2013 I jeszcze jedno pytanie; ile dać kaszy? Mam w sumie 1,8 kg farszu "mięsnego" ile dać % kaszy. Kaszę chcę użyć mieszaną; jęczmienną wiejską, pęczak i gryczaną równo po 1/3 Quote Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einsteinwww.multiplikator.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-268072 Share on other sites More sharing options...
renesi Posted February 14, 2013 Report Share #46 Posted February 14, 2013 jacak, ja bym dała 0,30kg kaszy gryczanej i , 0,40kg kaszy jęczmiennej do ugotowania kasz rosołu z obgotowania mięsa daję 2razy tyle co wago kaszy Kasze oczywiście gotujemy osobno Da twojego składu dodałabym 0,30kg wątróbkę sparzoną daje kaszance ciemniejszy kolor i w smaku jest taka kaszanka lepsza oraz 4 cebule przysmażone na smalcu Pamiętaj farsz na kaszankę musi być dobrze przesolony Podczas parzenia odda dużo soli Kaszanka w zasadzie to taki smietnik ale jaki smaczny Quote Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-268075 Share on other sites More sharing options...
jacak Posted February 14, 2013 Report Share #47 Posted February 14, 2013 jacak, ja bym dała 0,30kg kaszy gryczanej i , 0,40kg kaszy jęczmiennej do ugotowania kasz rosołu z obgotowania mięsa daję 2razy tyle co wago kaszy Kasze oczywiście gotujemy osobno Da twojego składu dodałabym 0,30kg wątróbkę sparzoną daje kaszance ciemniejszy kolor i w smaku jest taka kaszanka lepsza oraz 4 cebule przysmażone na smalcu Pamiętaj farsz na kaszankę musi być dobrze przesolony Podczas parzenia odda dużo soli Kaszanka w zasadzie to taki smietnik ale jaki smacznyDzięki, jak wcześniej pisałem, "mięsko-śmieci :thumbsup: " mam już sparzone, zapomniałem napisać :blush: , że dzisiaj sparzę wątrobę . Trochę dużo tego bedzie... kto to zje :shock: Quote Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einsteinwww.multiplikator.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-268076 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 14, 2013 Report Share #48 Posted February 14, 2013 Pamiętaj farsz na kaszankę musi być dobrze przesolony Podczas parzenia odda dużo soli Już sporo kaszanki robiłem i sporo osób z tego forum ją jadło . Do kaszanki którą nadziewam w jelita 26-28 daję 18gsoli/kg farszu . Nadmieniam , że do wagi farszu dodaję wszystko co w nim jest : tak jak rosół i krew . Nie jadam bardzo słonych potraw i określenie dobrze przesolony nic mi nie mówi . Nie wiedziałbym ile faktycznie tej soli dać . A jeżeli ktoś zrobi kaszankę i nie będzie nadziewał w jelita , zrobi na bieżąco na obiad . :question: :smile: Gorąco pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-268082 Share on other sites More sharing options...
PePe Posted February 14, 2013 Report Share #49 Posted February 14, 2013 Jadłem kaszaneczkę Andrzeja na ciepło (odgrzewana ) w wodzie i mimo że dwa razy moczona (raz parzenie, a drugi raz odgrzewanie) wcale nie była za mało słona, a w sam raz . Quote Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-268085 Share on other sites More sharing options...
renesi Posted February 14, 2013 Report Share #50 Posted February 14, 2013 andrzej k, nawet nie smię z tobą dyskutować ja w wyrób wędlin bawię się dopiero od roku a to co robię nauczyłam się tu na forum Słuszna uwaga powinno się podawać ilość przypraw wagowo a nie smakowo Ile w gromach soli daje do kaszanki nie wiem może i jest to 18g ale próbując farsz będziemy dośc wyraźnie odczuwać słoność bo przecież kasza jest nie solona i ta kasza tą sól zabierze po sparzeniu i smak farszu i kaszy się wyrówna Tygodniowa jakieś 7kg kaszanki robię i konsumenci na słoność nie narzekają Problemem jest zachęcić ludzi do białej kaszanki bo każdy chce krwistą a z moich rąk krwista nie wyjdzie , wiec na początku musiałam każdego namawiać by spróbował i zawsze usłyszałam jest obłedna takiej kaszanki w życiu nie jadłem 2 kg proszę Na kursie w ŁAZACH białej kaszanki Sławkowi Ch nie pozwoliłam więcej posolić mimo że Bagno mówił mało soli. I co była nie słona a mnie farsz się wydawał STRASZNIE SŁONY jacak, jeśli wydaje ci się za dużo kaszanki a kaszanka jest wyrobem nie trwałym to po napełnienu w jelito a przed sparzeniem zamroź potem jak cie naleci ochota na kaszankę to ją rozmrozisz i sparzysz Jutro będę kaszankę robić to z ciekawości zważę sól Quote Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2225-kiszka-kaszana-bia%C5%82a/page/2/#findComment-268096 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.