Jump to content
Przypominam wszystkim Państwu, iż celem ochrony naszych unikatowych zasobów, dostęp do działu z recepturami branżowymi, możliwy jest dopiero po osiągnięciu liczby co najmniej 35 postów na forum. ×

Recommended Posts

Witam wszystkich. 

Od niedawna robię ser podpuszczkowy i pomyślałam, żeby go w weekend uwędzić. 

Mam w związku z tym pytanie. Czy jeśli sole mleko (nie moczę go później w solance), to czy taki ser nadaje się do wędzenia? Wszędzie piszą, żeby przed wędzeniem moczyć w solance, ale zastanawiam się, czy ma to sens, skoro ser jest już odpowiednio słony. 

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22369-w%C4%99dzenie-sera-podpuszczkowego/
Share on other sites

2 godziny temu, Grabek85 napisał(a):

Czy jeśli sole mleko (nie moczę go później w solance), to czy taki ser nadaje się do wędzenia?

Solenie mleka jak również drobionki wpływa negatywnie na skrzep.

Sól generalnie wpływa na rozpuszczalność  kazeiny i dlatego powinno się wysalać sery już uformowane.

Można to robić zarówno na sucho jak i w solance.

Jeżeli uda Ci się uzyskać odpowiednio zwarty ser to możesz go wędzić.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

2 godziny temu, Grabek85 napisał(a):

Wszędzie piszą, żeby przed wędzeniem moczyć w solance, ale zastanawiam się, czy ma to sens, skoro ser jest już odpowiednio słony. 

Myślę ,że dotyczyło to sklepowych serków typu włoskiego np Capri.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

15 godzin temu, EAnna napisał(a):

Solenie mleka jak również drobionki wpływa negatywnie na skrzep.

Sól generalnie wpływa na rozpuszczalność  kazeiny i dlatego powinno się wysalać sery już uformowane.

Możesz to tam w skrócie omówić? Jaki wpływa sól na kazeine? 

I czy używacie soli niejodowanej, czy zwykłej z jodem? 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.