Jump to content

Recommended Posts

Witam, Robiłem ostatnio kiełbasę szynkową i co druga osłonka mi pękała podczas wiązania,  co źle robiłem że tak się działo osłonki namoczone w ciepłej wodzie przez chwilę  nabite dość sztywno osłonka karmelowa łatwo zdejmowalna 

Proszę o jakieś porady i wskazówki za sugestie z góry dziękuje

 

 

1 minutę temu, Mariusz26 napisał(a):

Robiłem ostatnio kiełbasę szynkową i co druga osłonka mi pękała podczas wiązania

Osłonki powinno się moczyć zgodnie z zaleceniami producenta czyli 15 min w 15 % roztworze wody z solą.Drugim czynnikiem może być za mocne nabicie.Trzecim za mocne wiązanie. Czwartym stare pękające osłonki.

  • Like 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

10 minut temu, Mariusz26 napisał(a):

Robiłem ostatnio kiełbasę szynkową i co druga osłonka mi pękała podczas wiązania, 

No powiem Ci, że co prawda szykowej nie robiłem, ale żywiecką i krakowską tak, i nigdy nie zdarzyło się żeby pękła osłonka. A nabijam zawsze bardzo ściśle.

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.