Jump to content

Recommended Posts

To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich serdecznie. Od niedawna zająłem się przetwórstwem mięsnym w domu i przyszła pora na kiełbasy. :)

Kupię więc nadziewarkę, nie za dużą, najlepiej a w zasadzie to warunek konieczny, Mesla lub klon. Chodzi o sposób "napędu" trzpienia z tłokiem, czyli śruba i przekładnia. Nie tak jak w chinolach. Z góry dziękuję, jeśli ktoś może przesiadł się na coś lepszego i miałby do odstąpienia. Nie za miliony. ;)

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22425-kupi%C4%99-nadziewark%C4%99-mesla/
Share on other sites

3 minuty temu, bilu72 napisał(a):

To taka delegacyjna wystarcza za kilka $

Potwierdzam, używam podobnej na działce, to tak na wszelki wypadek jak zachce się świeżej wędzonej kiełbaski 😁

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

53 minuty temu, Tom01 napisał(a):

Nie no, panowie, nie potrzebuję pojemności wiadra. :)

Znalazłem kilka ofert nowych Dick ok 2L, ok 1100 zł, więc nie ma dramatu.

Mowa zapewne o tej 3 l.która jest za około 1000-1200 zł toScreenshot_20241206-111818.thumb.jpg.d8dbb197c4771f8fae96a5d223806a23.jpg

No chyba że trafisz na wyprzedaż ,,garażową" sprzętu który oferuje spadkobierca nie mający bladego pojęcia co sprzedaje, bo ten sprzęt tak jak (ciapek C330) z każdym rokiem zyskuje a nie traci na wartości😀

25 minut temu, MariuszB napisał(a):

używam podobnej na działce, to tak na wszelki wypadek jak zachce się świeżej j kiełbaski 😁

Do 1-2 kg jest w sam raz,około 0.8 kg to 2-3 min roboty a czasu na późniejsze mycie sprzętu zaoszczędzone że hoo,hoo🙂No i mięsko oczywiście siekane tasakami bo do takiej ilości to i Zelmerek za wielki.

IMG_20241116_175640_985.jpg

IMG_20241116_174604_267.jpg

Mam Meslę i bardzo chwalę.

Kiełbaski nadziewała i wiśnie z nalewu odsączała.

Teraz będzie nadziewała słoiczki z mięskiem. 

Przy kabanosach i odzyskiwaniu % pojemnik wypełniony do połowy.

 

Ps. Ja przy zakupie miałam szczęście i nawet tysiąc nie pękł, a cena Dicka powala.

 

Godzinę temu, bilu72 napisał(a):

Do 1-2 kg jest w sam raz,około 0.8 kg to 2-3 min roboty a czasu na późniejsze mycie sprzętu zaoszczędzone że hoo,hoo🙂No i mięsko oczywiście siekane tasakami bo do takiej ilości to i Zelmerek za wielki.

Potwierdzam ponieważ tak właśnie robię.... chwila zabawy i pętka wiszą, a ja w tym czasie szykuję wędzarnię 🙂

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.