Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa z dzika II, według Bogumiła

 

02.jpg

 

Składniki mięsne:

 

  • 5 kg mięsa z dzika kl. I ( szarpak, siatka fi13 )
  • 10 kg mięsa z dzika kl. II (siatka fi 10)
  • 5 kg boczek wieprzowy (siatka fi 😎
  • 1 kg golonka wieprzowa (2x siatka makowa).

 

Przyprawy:

 

  • 17 g/kg - peklosól
  • 4 g/kg - pieprz grubo mielony
  • 2 g/kg - czosnek niedźwiedzi
  • 2 g/kg - jałowiec
  • 1 g/kg - cukier
  • 20 ml/kg - zimna woda

 

Sposób wykonania:

 

Poklasyfikowane mięso peklujemy przez 48 h w temperaturze około 6 stopni. Po tym czasie mięso mielimy na odpowiednich siatkach. Następnie całe mięso, bez golonki, dobrze wyrabiamy z przyprawami i wodą.

Mięso z golonki, z odrobiną zimnej wody wyrabiamy do momentu uzyskania odpowiedniej kleistości i dokładamy do pozostałego mięsa. Całość mięs dokładnie wyrabiamy.

Tak przygotowanym farszem, nadziewamy uprzednio wymoczone jelita wieprzowe o średnicy fi 28/30 dość ściśle i odwieszamy na około 2 h w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej, celem osadzenia.

Następnie kiełbasy wkładamy do wygrzanej wędzarni i osuszamy w temperaturze około 45/50 stopni do momentu, aż jelito będzie suche w dotyku. Następnie zwiększamy temperaturę w wędzarni do około 55/60 stopni i wędzimy batony około 3 h.

Po tym czasie, gdy kiełbasa nabierze ładnego koloru, zwiększamy temperaturę do około 80/90 stopni i podpiekamy wyrób do sięgnięcia w środku batonu temperatury 68-70 stopni.

Odwieszamy w chłodne, przewiewne miejsce do wystudzenia.

 

01.jpg

03.jpg

04.jpg

 

Smacznego.

Bogumił Sztuczka

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22430-kie%C5%82basa-z-dzika-ii-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.