więcej_czadu Posted December 11, 2024 Report Share #1 Posted December 11, 2024 Cześć, wracam po kilkuletniej przerwie. Z racji zakupu 40mb jelit wieprzowych do produkcji kiełbas - kupiłem tez przy okazji 250g suszonego czosnku niedźwiedziego. Zastanawiam się jak wykorzystać ta przyprawę w kontekście wędzarniczym (mięso, sery, ryby?). Czy ktoś testował już tą przyprawę? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/ Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted December 11, 2024 Report Share #2 Posted December 11, 2024 Ja dodaję do salcesonu oraz kiełbasy z tym że bardziej w formie ,,wizualnej", żeby poczuć smak trzeba chyba wrzucić taczkę ale ładnie wygląda przez osłonkę i w przekroju. Może ktoś ma inne doświadczenia. 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/#findComment-975215 Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted December 11, 2024 Report Share #3 Posted December 11, 2024 15 minut temu, szrekPL napisał(a): bardziej w formie ,,wizualnej", żeby poczuć smak trzeba chyba wrzucić taczkę ale ładnie wygląda przez osłonkę i w przekroju. U mnie to samo. Dla smaka to suszonego od groma trzeba dodać. 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/#findComment-975219 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted December 11, 2024 Report Share #4 Posted December 11, 2024 Daj dużo do kiełbasy. Minimum 3 g/kg. 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/#findComment-975235 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted December 11, 2024 Report Share #5 Posted December 11, 2024 Czosnek niedźwiedzi daję do wielu potraw, między innymi również do grochówki, ale u mnie najbardziej sprawdza się gdy dodam go do śledzi w oleju. Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/#findComment-975236 Share on other sites More sharing options...
więcej_czadu Posted December 17, 2024 Author Report Share #6 Posted December 17, 2024 a jako kombinacja z czosnkiem "konwencjonalnym" w kiełbasie swojskiej - czyli bez peklosoli - ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/#findComment-976591 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted December 17, 2024 Report Share #7 Posted December 17, 2024 Próbuj, taka kombinacja nie zaszkodzi a może smakować, tylko nie przesadź z ilością czosnku oraz czosnku niedźwiedziego.... jeżeli będzie robił taką kiełbasę to zrób małą fotorelację i zapodaj na forum. Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/#findComment-976609 Share on other sites More sharing options...
więcej_czadu Posted December 23, 2024 Author Report Share #8 Posted December 23, 2024 Mam taki plan, być może będzie to dosłownie parę kg limitowanej kiełbasy wieprzowina/wołowina 50/50%. Z czego pewnie będzie próba kontrolna z samym czosnkiem a reszta z czosnkiem nieniedźwiedzim. Miesiąc temu robiłem swojską czosnkową: wieprzowina/wołowina w stosunku 85/15% - o niskiej zawartości tłuszczu. Smak dość oryginalny, ale wszyscy dookoła go akceptują. Kiełbasy robię tylko bez peklosoli. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/#findComment-977996 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 23, 2024 Report Share #9 Posted December 23, 2024 14 minut temu, więcej_czadu napisał(a): Kiełbasy robię tylko bez peklosoli. To raczej nie licz na tej stronie na poparcie. 6 Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/#findComment-978002 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted December 23, 2024 Report Share #10 Posted December 23, 2024 3 godziny temu, więcej_czadu napisał(a): Mam taki plan, być może będzie to dosłownie parę kg limitowanej kiełbasy wieprzowina/wołowina 50/50%. Z czego pewnie będzie próba kontrolna z samym czosnkiem a reszta z czosnkiem nieniedźwiedzim. Miesiąc temu robiłem swojską czosnkową: wieprzowina/wołowina w stosunku 85/15% - o niskiej zawartości tłuszczu. Smak dość oryginalny, ale wszyscy dookoła go akceptują. Kiełbasy robię tylko bez peklosoli. Chwalisz się czy się żalisz? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/#findComment-978034 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted December 24, 2024 Report Share #11 Posted December 24, 2024 13 godzin temu, więcej_czadu napisał(a): Kiełbasy robię tylko bez peklosoli. To co dajesz zamiast peklosoli, pieprz🤣 1 Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/#findComment-978081 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.