Jump to content

Recommended Posts

Odpaliłem dziś wędzarnie Borniak, po dłuższym czasie nie używania. Dymogenerator robi zwarcie i wywala mi różnicowe w domu. Rozkręciłem całość i wyszło że po odpięciu przewodu uziemienia jest wszystko ok, gdy tylko dotknę nim do obudowy bezpiecznik wywala. Na razie zostawiłem bez uziemienia i wędze dalej. Jaki może być powód, ktoś miał podobnie?

Edited by defektpl
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22483-zwarcie-dymogenerator-borniak/

Przebicie do obudowy , musisz  rozebrać  i sprawdzić który przewód  zasilający  stracił  izolacje zapewne od temperatury. I bez uziemienia straj się nie dotykać gołymi rękami obudowy. Jak masz silikonowe rękawice do wyjmowania gorących potraw z piekarnika to przez nie dotykaj wędzarni 

6 godzin temu, defektpl napisał(a):

Jaki może być powód, ktoś miał podobnie?

Zaczął bym od rozłączenia przewodu Pe od obudowy i sprawdzenia próbnikiem czy na obudowie nie pojawiło się napięcie jeśli nie to powód jest inny. Wyłącznik różnicowo prądowy zadziała wtedy kiedy występuje różnica pomiędzy prądem wchodzącym i wychodzący. Pojawia się wtedy zbyt duży prąd upływu co może sugerować uszkodzenie izolacji. Dlaczego sugerować ponieważ nie koniecznie izolacja musi być uszkodzona żeby pojawił się prąd upływu. Dwa razy spotkałem się, że podczas uruchomienia urządzenia wyrzucał różnicowy a izolacja była sprawna. Działo się tak kiedy w miejscu połączenia przewodu N pojawiła się wilgoć. Obwód został wtedy zamknięty przez przewodnik (wodę) z przewodem Pe przez obudowę urządzenia.

Wilgoć zrobiła swoje, stawiam że po wstawieniu wędzarni z całą elektryką do ciepłego i suchego pomieszczenia po 24h problem przestanie istnieć.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz