Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pasteryzacja w piekarniku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
119 odpowiedzi w tym temacie

#41 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1061 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 06 cze 2009 - 15:51

to po takim zabiegu wyrób jest do konsumpcji ?

Musi najpierw ostygnąć. :wink:
kalisz1 Miło mi, że jesteś zadowolony.
Dawniej aby podnieść temp. pasteryzacji stosowałem wodny roztwór soli kuchennej (108 stopni temp. wrzenia). Uważam jednak, że szybkowar jest wygodniejszy.
Pzdr.

#42 yaro073

yaro073

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowośćsląsk

Napisano 06 sty 2010 - 19:00

witam, jestem ciekawy czy jak naleję do takiego słoika mierząc od dna 2 cm wody, to czy też sie zapasteryzjue albo jak to nazwać sterylizacja? Moi teściowe tak zrobili z szynkami co sobie uwędzili tydzień temu. Gotowali te słoiki tylko 15 min.
Coś mi to sie nie widzi...co Wy na to ?

#43 golaszm

golaszm

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 167 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 07 sty 2010 - 02:12

czy jak naleję do takiego słoika mierząc od dna 2 cm wody, to czy też sie zapasteryzjue albo jak to nazwać sterylizacja? (...)
Coś mi to sie nie widzi...co Wy na to ?


Na mój rozumek osiągniesz dokładnie taką samą temperaturę, różny natomiast będzie 'nośnik' temperatury (para wodna zamiast wody).
Jak pokazuje przykład parowarów i podobnych urządzeń, gotowanie (i myślę, że analogicznie w naszym wypadku - sterylizacja) parą wodną jest równie skuteczna jak wrzącą wodą i trwa tyle samo.

#44 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11403 postów

Napisano 12 cze 2010 - 15:43

Co prawda temat dotyczy pasteryzacji w piekarniku ,ale sądzę ,że nie popełnię dużej gafy jeśli zapytam ,czy mając garnek typu warnik można w nim pasteryzować słoiki piętrowo układając jeden na drugim.Nie zmieściły mi się dwa słoiki i stąd moje pytanie.

#45 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12681 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 12 cze 2010 - 17:40

czy mając garnek typu warnik można w nim pasteryzować słoiki piętrowo


Na tą chwilę nie wiem co to warnik , jednak można pasteryzować słoje piętrowo w tradycyjnym kociołku , względnie dużym garnku .


Pozdrawiam

#46 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 12 cze 2010 - 17:45

Na tą chwilę nie wiem co to warnik

http://www.gastromarket.pl/?m=gr&gr=10496&pr=2
:grin:

#47 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12681 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 12 cze 2010 - 19:36

Darino Dzięki :smile:


Pozdrawiam

#48 Umberto

Umberto

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćDolny Śląsk

Napisano 05 lip 2010 - 11:06

Witam wszystkich - to mój pierwszy post na tym forum.
Kilka miesięcy temu po raz pierwszy zapiekałem wecki w piekarniku - łopatkę i farsz kiełbasy.
Piekarnik z termoobiegiem na ok.140 st.C, po uzyskaniu tej temp. przetrzymałem 90 min. i pozostawiłem na noc do wystygnięcia.
Gumki oczywiście nie do odzyskania, ale ze względu na ich niski koszt bardziej się ta metoda opłaca niż potrójne gotowanie.
Smak wyśmienity, żaden ze słoików do tej pory nie "puścił".
Trochę wystraszyły mnie wcześniejsze posty o niebezpieczeństwie zapiekania w piekarniku ale sądzę, że doglądanie zapiekania przez drzwiczki piekarnika powinno być wystarczające.
Ciekawi mnie natomiast różnica smaku wyrobu zapiekanego w piekarniku a wyrobu z innych urządzeń (autoklawa) - jest tak rzeczywiście?

#49 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 01 kwi 2012 - 09:07

Dziś mam fazę na bycie opozycjonistą ;)

Często pojawia się na forum opinia, że wyroby w słoikach pasteryzowane w piekarniku są bardziej suche od tych pasteryzowanych w wodzie.
Postanowiłem zweryfikować tę hipotezę przy użyciu wagi o zakresie pomiarowym 500g i dokładności wskazań 0,1g. Oczywiście ta dokładność odczytu nie ma nic wspólnego z dokładnością pomiaru, którą szacuję na 0,5g.
Do eksperymentu użyłem 3 słoików z mielonką turystyczną wybranych losowo z 28 które zrobiłem, o pojemności 240ml. Zawartość wsadu ok 160g.
Dołączona grafika

Każdy słoik oznaczyłem flamastrem i dokonałem trzech pomiarów: przed pasteryzacją, po pierwszej pasteryzacji i po drugiej pasteryzacji.
Temperaturę pasteryzacji ustawiłem na 100 stopni, co uwzględniając histerezę mojego piekarnika dawało zmiany temperatury od 95 do 100 stopni. Czas pasteryzacji 80 minut.

Dostałem następujące wyniki:
słoik 1: 335,0 335,6 335,1
słoik 2: 330,1 330,7 330,2
słoik 3: 323,5 324,0 323,4

Hipoteza o wydostawaniu się wilgoci ze słoików nie obroniła się. A nawet jeśli takie zjawisko występuje, to jego wpływ na suchość wyrobu jest pomijalnie mały.

#50 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 01 kwi 2012 - 09:19

słoik 2: 330,1 330,7 330,2

hmm... piekarnik dołożył? :rolleyes: :tongue:

#51 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11403 postów

Napisano 01 kwi 2012 - 10:18

hmm... piekarnik dołożył?

Jesteś nieobiektywny bo w trzecim słoiku ubyło :grin: :tongue:
To taki żarcik prima aprilisowy w wykonaniu Maada :wink:

[size=9][ Dodano: Nie 01 Kwi, 2012 11:22 ][/size]

Często pojawia się na forum opinia, że wyroby w słoikach pasteryzowane w piekarniku są bardziej suche od tych pasteryzowanych w wodzie.

Ja z tą opinią się nie zgadzam.To jest nas już dwóch "opozycjonistów :grin: ".Od tego zaczynają się rewolucje. :grin:

#52 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 01 kwi 2012 - 14:10

hmm... piekarnik dołożył?


wydaje mi się, że mylisz dokładność odczytu przyrządu z dokładnością pomiaru
w dobie mierników cyfrowych niestety jest to powszechne :(

#53 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 01 kwi 2012 - 17:26

Maad, niekoniecznie bo choć błąd faktycznie w Twojej wadze może być błędem urządzenia to ja wytłumaczyłbym troszkę inaczej (przynajmniej w obronie wagi :grin: )

- czasem przylepi się coś do dna przy przestawianiu... czasem kilka kropel wody.... i już mamy błąd rzędu dziesiątek grama :wink:

#54 Jacbelfer

Jacbelfer

    Użytkownik

  • Validating
  • 56 postów
  • MiejscowośćStarogard Gdański

Napisano 14 mar 2013 - 19:44

Maad,Mam pytanie odnośnie pasteryzacji w piekarniku.Od ostatniego postu upłynęło trochę czasu,a co za tym idzie wzrosło doświadczenie odnośnie tej czynności.
Czy możliwe jest podanie czasu i temperatury z uwzględnieniem wielkości słoików?
Chodziło by mi (a pewnie wielu innym )o podobne informacje jak to w tabelce przy pasteryzacji w garnku z wodą.
Czyli jaka temp.piekarnika na początku, na ile obniżyć temp.od momentu zagotowania(bulgotania). i jak długo trzymać w danej temperaturze.
Czy powtarzać proces?Jeśli tak,to ile razy aby osiągnąć odpowiednią trwałość wyrobu.
Na koniec pytanie ,czy zmieniło sie coś w sprawie bezpieczenstwa,bo zdania były podzielone,ale praktyka daje odpowiedzi.Dodam .że słoiki mają być z zakrętkami.
Pytam,bo mam zamiar zrobić trochę takich konserw,a gotowanie przez trzy dni(ma być długi okres przechowywania,może zginą po 3 tygodniach) :lol:po 6 słoików w 4 rzutach nie bardzo mi i wielu innym się podoba.
Pozdrawiam i liczę na radę bo nigdzie nie znalazłem podpowiedzi.

[size=9][ Dodano: Czw 14 Mar, 2013 19:49 ][/size]
Pytanie jeszcze odnośnie termoobiegu....Czy może być bez bo mój akurat się zepsuł :sad:
Czy jest jakaś różnica w temperaturach piekarnika jeśli chodzi o termoobieg?

#55 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 14 mar 2013 - 20:27

Czy możliwe jest podanie czasu i temperatury z uwzględnieniem wielkości słoików?

ostatnio robię tylko w słoikach "jednorazówkach" o pojemności ok. 150g - czas pojedynczej pasteryzacji 45-60 minut, większe słoiki mogą wymagać dłuższego czasu, nawet do 2 godzin

Czyli jaka temp.piekarnika na początku, na ile obniżyć temp.od momentu zagotowania(bulgotania). i jak długo trzymać w danej temperaturze.

nie doprowadzam do zagotowania, utrzymuję temperaturę 95-100 stopni

Czy powtarzać proces?Jeśli tak,to ile razy aby osiągnąć odpowiednią trwałość wyrobu.

to zależy, czy chcesz przechowywać w lodówce czy w temperaturze otoczenia
jak w lodówce to pasteryzacja 2x wystarczy
na krótki czas, rzędu tygodnia, to i 1x wystarczy
ale jak chcesz trzymać słoiki poza lodówką, to rób pełną tyndalizację, z zachowaniem 24 godz odstępu i szybkim wychłodzeniem po każdej pasteryzacji

czy zmieniło sie coś w sprawie bezpieczenstwa

ja żadnych "przygód" nie miałem ;)

Pytanie jeszcze odnośnie termoobiegu....Czy może być bez bo mój akurat się zepsuł

bez termoobiegu to chyba nie bardzo - słoiki będą ogrzewane nierównomiernie, mogą powstać strefy, które nie osiągną wymaganej temperatury

#56 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14104 postów

Napisano 14 mar 2013 - 20:45

Dodam tylko, że przy parzeniu w piekarniku dolna brytfanna wypełniona jest wodą.
Woda paruje i tym samym wzrasta wilgotność.
Dzięki temu temperatura jest szybciej "przekazywana" na słoiki.

#57 Jacbelfer

Jacbelfer

    Użytkownik

  • Validating
  • 56 postów
  • MiejscowośćStarogard Gdański

Napisano 15 mar 2013 - 17:44

Dziękuję za informacje. :wink:

#58 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7153 postów

Napisano 10 lip 2019 - 19:13

Lata lecą temat sie zakończył 6 lat temu :facepalm:  - a przetwory owocowo warzywne pasteryzowane w piekarniku  :yes: a czas już się zbliża a niekiedy już jest



#59 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 712 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 14 lip 2019 - 16:01

Lata lecą temat sie zakończył 6 lat temu

 

Waldziu uważaj, bo Cię EAnna złotą łopatą odznaczy :D  :facepalm:  



#60 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7153 postów

Napisano 14 lip 2019 - 16:09

Waldziu uważaj, bo Cię EAnna złotą łopatą odznaczy
Czytanie czeluści Forum nie jest dla mnie czymś niezwykłym ( polecam wszystkim) - a wiesz ile jest tam perełek i sztuczek  ;) 




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych