Jump to content

Recommended Posts

Witajcie. Kupując jelita do kiełbasy z Jelux kupiłem też peklosól. Po otwarciu zauważyłem że peklosól jest jakby wilgotna - nie sypie się tak jak inna peklosól (np. O'Sole której dotychczas używałem). Poza tym w składzie jest mowa o Azotynie Sodu NaNO a nie NaNO2, przez co mam wątpliwości czy to na pewno peklosól (załączam zdjęcie). Na opakowaniu brakuje też proporcji. Czy ktoś z Was używa tej peklosoli? Wolałbym upewnić się że się nie zatruję.IMG_20250111_122202.thumb.jpg.d66765312a6ff0ad5a497873c8cbd416.jpg

Moim zdaniem pomyłka, powinno być na etykiecie NaNO2, chyba nie ma takiego związku z jednym atomem tlenu, aczkolwiek nie jestem chemikiem.  To że jest wilgotna to zupełnie naturalne, to rozpuszczenia nitrytu przed wymieszaniem z solą używa się wody.

• Like 1
1 godzinę temu, pasco napisał(a):

Na opakowaniu brakuje też proporcji. Czy ktoś z Was używa tej peklosoli? Wolałbym upewnić się że się nie zatruję.

I to jest podstawowa informacja.

W handlu anglosaskim królują peklosole o 10 krotnym (!) stężeniu azotynu (nitrytu) w porównaniu do naszej peklosoli.

A co mówi instrukcja stosowania?

Ile zalecają na 1kg mięsa na sucho?

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

18 godzin temu, pasco napisał(a):

Właśnie instrukcji brak. A takie "pomyłki" w składzie raczej zaufania co do jakości nie budzą... Napisałem do firmy, ciekawe jaka będzie odpowiedź. 

Sposób użycia przy przygotowaniu 1 kg mięsa:

Peklowanie na mokro: do 1 L zimnej wody wsyp 58-65 g peklosoli, dodaj 4 g cukru oraz ewentualnie ulubione przyprawy. Pekluj mięso w zalewie 7-14 dni w lodówce.

Peklowanie na sucho mięs w kawałku: mięso natrzyj 18-25 g peklosoli oraz ewentualnie ulubionymi przyprawami. Pekluj w lodówce 3-7 dni (grubość mięsa 1 cm-1 dzień peklowania).

Peklowanie na sucho mięsa na kiełbasy: do 1 kg mielonego mięsa dodaj 13-17 g peklosoli oraz ulubione przyprawy. Gotową mieszankę pozostaw na 1 dzień w lodówce.

Cechy produktu

Producent

Jelux Polska

Masa

1 kg

Czy to prawidłowe peklowanie nie mi sądzić. 

Co do składu to  zapewne błąd drukarski. 

5 godzin temu, quadro555 napisał(a):

Co do składu to  zapewne błąd drukarski. 

Raczej zamawiającego etykietę.

Czasy, gdy zecer składał czcionki do matrycy odeszły dawno do lamusa.

• 2 months later...

Nie ma nic dziwnego w tym, że sole peklowe mają różne dawki % nitrytu w swoim skladzie . Jak zgłębisz wiedzę to się dowiesz dlaczego i do których wyrobów są stosowane poszczególne peklosole.

1 godzinę temu, witek1965 napisał(a):

Chętnie bym zgłębił. Możesz podrzucić link do jakiś materiałów.

Kiedyś Ciech maiła fajnie to opisane przy każdym produkcie. Ciecha przejęła Qemetica i niestety strona została wyłączona. Natomiast jeśli chodzi o produkty to normy zawartości różnych zwiazków konserwujących i funkcyjnych są ustawowo ustalone i na tej podstawie przemysł dobiera sole do swoich produktów o rożnej zawartości nitrytu żeby lepiej zabezpieczyć wyroby.  Opisalem to tak bardzo ogólnie. My głównie do naszych domowych wyrobów używamy peklosoli o najniższej zawartości nitrytu 0,35-0,45% i niech tak zostanie nie ma co kombinować jak sie nie ma wiedzy. W związku z tym, że na naszym forum jest duża liczba osób która bezwiednie zastosowała by inne sole nie będę opisywał które do jakich produktów są używane żeby nie stworzyć furtki do nadużycia mojego wpisu. W internecie informacja na ten temat jest dostępna.