smoky91 Posted January 15 Report Share #1 Posted January 15 (edited) Witam Wszystkich, zabieram się za robienie pierwszych wędlin dojrzewających - kiełbasy chorizo. O ile przepis z forum na Chorizo Andaluz jest mi znany, posiadam warunki do dojrzewania (piwnica, wentylowana z przewiewem 10-12 st. C), o tyle jeśli chodzi o fermentację trudno mi będzie zapewnić taką przestrzeń. W jednym z przepisów/filmów na YT (link poniżej) spotkałem się z zaleceniem, że chorizo można fermentować (przez 24h) zawieszone na kratce w wyłączonym piekarniku z wstawioną miską z wodą. Sprawdziłem i temp w zamkniętym piekarniku jest stała i utrzymuje się na poziomie 22,5 st. C. Czy ktoś widziałby jakieś przeciwskazania do takiej fermentacji? Do przepisu użyję specjalnych kultur bakterii do kiełbas dojrzewających https://cozmiesa.pl/przepis/chorizo-sarta/ Edited January 15 by smoky91 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22562-chorizo-fermentowanie-w-wy%C5%82-piekarniku-2448h/ Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.