Jump to content

Recommended Posts

14 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

wołowina jest za jasna daje mizerny efekt na przekroju.

A co myślicie o dodaniu kostek peklowanego ozora wołowego?

Taki pomysł przyszedł mi do głowy ale równocześnie kontra:

"Takie kostki mogą być za twarde" 

Co do dziczyzny, jestem ZA. Jednak nie wszyscy mają do niej dostęp :facepalm: 

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

12 minut temu, EAnna napisał(a):

A co myślicie o dodaniu kostek peklowanego ozora wołowego?

Taki pomysł przyszedł mi do głowy ale równocześnie kontra:

"Takie kostki mogą być za twarde" 

Co do dziczyzny, jestem ZA. Jednak nie wszyscy mają do niej dostęp :facepalm: 

Myślę, że jęzorek wołowy i z dziczyzny to dobry pomysł tylko trzeba przed dodaniem obrobić je odpowiednio termicznie tak żeby były miękkie. Kiedyś zrobiliśmy salceson z ozorkami jelenia.  Obrobkę termiczmą pezed parzeniem zrobiliśmy zbyt krótką co skutkowało tym, że podczas konsumpcji była wyczuwalna lekka twardość. Więc jach chcesz użyć ozorków to wcześniej trzeba zrobić odpowiednią obróbkę do miękkośći.

W poscie #8 jest cytowana publikacja przepisow rosyjskich z 1938 roku. Kilka kielbas to roznego rodzaju "mortadeelle" z roznymi dodatkami - m.in. ozorami wolowymi i tam mozna znalezc przepisy na przygotowanie jezorow aby nie byly takie twarde. Kazdy przepis to rozne kielbasy z roznymi dodatkami niemniej proces ich przygotowania jest taki sam. (podstawa jest kutrowanie). Zatem kol. Szrek - puszczaj wodze wyobrazni bo tylko ona nas ogranicza. A ja procz oliwek to mysle o dodatku takich specialnych orzechow wloskich (I tez bedzie martadella wloska).

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

19 minut temu, StefanS napisał(a):

mysle o dodatku takich specialnych orzechow wloskich (I tez bedzie martadella wloska).

Robi się ciekawie 👍.

Ostatnio przed pracą zespołową planując wykonanie salami robiłem test orzechów dlatego jestem ciekaw co to za specjalne orzeszki🤔.

20250109_172405.thumb.jpg.0802e42b4a443b92d366cf55658f2fd1.jpg

Edited by Grzewlod