Jump to content

Recommended Posts

Witam, proszę o pomoc. Pierwszy raz zrobiłem polędwiczkę wieprzową dojrzewająca według przepisu. Po tygodniu wiszenia w przewienym miejscu w kuchni po przekrojeniu są paski wody. Podpowiedzcie co poszło nie tak.

• Polędwiczkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Obtocz dokładnie w cukrze i włóż do zamykanego pojemnika. Najłatwiej zrobić to w ten sposób: na dno pojemnika nasypać trochę cukru, polędwiczkę obtoczyć w cukrze, włożyć do pojemnika i jeszcze posypać niewielką ilością cukru.
  • Pojemnik zamknij i wstaw do lodówki na 24 godziny.
  • W trakcie, po około 12 godzinach można polędwiczkę odwrócić „do góry nogami” w pojemniku.
  • Po 24 godzinach wyjmij mięso, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Obtocz dokładnie w  soli i włóż do zamykanego pojemnika. Najłatwiej zrobić to w ten sposób: na dno pojemnika nasypać trochę soli, polędwiczkę obtoczyć w soli, włożyć do pojemnika i jeszcze posypać niewielką ilością soli na wierzchu.
  • Pojemnik zamknij i wstaw do lodówki na 24 godziny.
  • W trakcie, po około 12 godzinach można polędwiczkę odwrócić „do góry nogami” w pojemniku.
  • Po 24 godzinach wyjmij mięso, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Przyprawy wymieszaj, obtaczam polędwiczkę w przyprawach i wsadź do pojemnika BEZ PRZYKRYCIA. Pozostaw w lodówce na 24 godziny.
  • Po 24 godzinach mięso włóż do bardzo cienkiej pończochy, podkolanówki lub fragmentu rajstop (zobacz zdjęcie). Do pończochy wsyp wszystkie przyprawy, jakie zostały luzem w pojemniku. Pończochę z polędwiczką powieś w suchym przewiewnym miejscu – to ważne, jeśli miejsce będzie wilgotne, a powietrze stojące, może pojawić się pleśń. Pozostaw na 5 dni (5 dób).
  • Po 5 dniach wędlinę wyjmij z pończochy. Jeśli polędwiczka już dojrzała – mięso będzie dość twarde, o przepięknym winnym kolorze i aromatycznym zapachu. Zawiń w folię aluminiową i przechowuj w lodówce.
45 minut temu, wwr15 napisał(a):

Pierwszy raz zrobiłem polędwiczkę wieprzową dojrzewająca

Ten wyrób nie ma nic wspólnego z wyrobami dojrzewającymi. 

To jest zwykły "karniszonowiec" suszony. 

Jeśli poszło Ci coś nie tak to wcale się nie dziwię.

Osobiście bałabym się tego jeść beż zabezpieczenia bakteriologicznego.

• Like 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Paski wody mogą się pojawić, jeśli mięso nie zostało dobrze osuszone po soleniu i cukrowaniu. Ważne, żeby było dobrze wytarte po każdym etapie. Do tego miejsce dojrzewania musi być dobrze wentylowane, bo wilgoć może zrobić swoje.

42 minuty temu, Lodziax napisał(a):

Paski wody mogą się pojawić, jeśli mięso nie zostało dobrze osuszone po soleniu i cukrowaniu. Ważne, żeby było dobrze wytarte po każdym etapie.

Nie udzielaj rad proszę, jeżeli nie masz wiedzy na temat procesu - w tym wypadku osuszania.

Prawdopodobnie w środku rozpoczął sie już proces gnilny.

Silne cukrowanie a potem zasolenie ma na celu osmotyczne wyciągnięcie wody z całej objętości.

Dlaczego tak się nie stało?

Nie będę dywagować bo proces produkcji wędlin "karniszowych" jest niestabilny i niebezpieczny. 

Proponuję wyrób zutylizować.

Zapoznaj się z prawidłowym procesem dojrzewania wędlin opisanym w licznych artykułach na naszym forum.

Prawidłowo wykonane dojrzewki mają trwałość kilkuletnią.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

25 minut temu, Lodziax napisał(a):

Paski wody mogą się pojawić, jeśli mięso nie zostało dobrze osuszone po soleniu i cukrowaniu. Ważne, żeby było dobrze wytarte po każdym etapie. Do tego miejsce dojrzewania musi być dobrze wentylowane, bo wilgoć może zrobić swoje.

Zapoznaj się z działem wędlin dojrzewajacych zanim zaczniesz merytoryke.

@wwr15 zamieścisz fotki?

2 godziny temu, wwr15 napisał(a):

Obtocz dokładnie w cukrze i włóż do zamykanego pojemnika. Najłatwiej zrobić to w ten sposób: na dno pojemnika nasypać trochę cukru, polędwiczkę obtoczyć w cukrze, włożyć do pojemnika i jeszcze posypać niewielką ilością cukru.

Dalej ludzie korzystają z przepisów powielonych z YT i dziwnych wędliniarskich portali :facepalm: .... prosta droga do zatrucia degustatorów takich wędlin.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

7 minut temu, quadro555 napisał(a):

Ja bym obstawiał, że to przez rajstopy. 

a ja ,że przez gó..niany przepis 😁

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(

A ja obstawiam że coraz młodsi biorą się za robienie jedzenia i nie zadają sobie trudu tylko biorą to co podają im na różnych portalach bez zastanowienia się nad tematem bo niby dlaczego mieli by skoro ktoś zrobił i działa...głupie to co napisałem ale niestety odnoszę wrażenie że niestety prawdziwe...a później dopiero szukają co się odjebutało... :facepalm: (sam niewiele byłem lepszy)

• Upvote 1

Cała ta sytuacja jest najlepszym przykładem że to forum jest prawdziwym diamentem w całym tym śmietniku zwanym internetem. Ludzie w związku z coraz większą świadomością jakości żywności dostępnej w handlu częściej chcą zrobić coś sami. I tu przychodzi im z "pomocą" internet. Strach się bać...

Wysłane z mojego Hammer_IRON_4 przy użyciu Tapatalka