wwr15 Posted February 24 Report Share #1 Posted February 24 Witam, proszę o pomoc. Pierwszy raz zrobiłem polędwiczkę wieprzową dojrzewająca według przepisu. Po tygodniu wiszenia w przewienym miejscu w kuchni po przekrojeniu są paski wody. Podpowiedzcie co poszło nie tak. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22630-pol%C4%99dwiczka-dojrzewaj%C4%85ca-po-przekrojeniu-paski-wody/ Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted February 24 Report Share #2 Posted February 24 12 minut temu, wwr15 napisał(a): Pierwszy raz zrobiłem polędwiczkę wieprzową dojrzewająca według przepisu. Jakiego przepisu? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22630-pol%C4%99dwiczka-dojrzewaj%C4%85ca-po-przekrojeniu-paski-wody/#findComment-995294 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted February 24 Report Share #3 Posted February 24 28 minut temu, wwr15 napisał(a): polędwiczkę wieprzową dojrzewająca Zamieść fotki. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22630-pol%C4%99dwiczka-dojrzewaj%C4%85ca-po-przekrojeniu-paski-wody/#findComment-995299 Share on other sites More sharing options...
wwr15 Posted February 24 Author Report Share #4 Posted February 24 Polędwiczkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Obtocz dokładnie w cukrze i włóż do zamykanego pojemnika. Najłatwiej zrobić to w ten sposób: na dno pojemnika nasypać trochę cukru, polędwiczkę obtoczyć w cukrze, włożyć do pojemnika i jeszcze posypać niewielką ilością cukru. Pojemnik zamknij i wstaw do lodówki na 24 godziny. W trakcie, po około 12 godzinach można polędwiczkę odwrócić „do góry nogami” w pojemniku. Po 24 godzinach wyjmij mięso, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Obtocz dokładnie w soli i włóż do zamykanego pojemnika. Najłatwiej zrobić to w ten sposób: na dno pojemnika nasypać trochę soli, polędwiczkę obtoczyć w soli, włożyć do pojemnika i jeszcze posypać niewielką ilością soli na wierzchu. Pojemnik zamknij i wstaw do lodówki na 24 godziny. W trakcie, po około 12 godzinach można polędwiczkę odwrócić „do góry nogami” w pojemniku. Po 24 godzinach wyjmij mięso, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Przyprawy wymieszaj, obtaczam polędwiczkę w przyprawach i wsadź do pojemnika BEZ PRZYKRYCIA. Pozostaw w lodówce na 24 godziny. Po 24 godzinach mięso włóż do bardzo cienkiej pończochy, podkolanówki lub fragmentu rajstop (zobacz zdjęcie). Do pończochy wsyp wszystkie przyprawy, jakie zostały luzem w pojemniku. Pończochę z polędwiczką powieś w suchym przewiewnym miejscu – to ważne, jeśli miejsce będzie wilgotne, a powietrze stojące, może pojawić się pleśń. Pozostaw na 5 dni (5 dób). Po 5 dniach wędlinę wyjmij z pończochy. Jeśli polędwiczka już dojrzała – mięso będzie dość twarde, o przepięknym winnym kolorze i aromatycznym zapachu. Zawiń w folię aluminiową i przechowuj w lodówce. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22630-pol%C4%99dwiczka-dojrzewaj%C4%85ca-po-przekrojeniu-paski-wody/#findComment-995303 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted February 24 Report Share #5 Posted February 24 45 minut temu, wwr15 napisał(a): Pierwszy raz zrobiłem polędwiczkę wieprzową dojrzewająca Ten wyrób nie ma nic wspólnego z wyrobami dojrzewającymi. To jest zwykły "karniszonowiec" suszony. Jeśli poszło Ci coś nie tak to wcale się nie dziwię. Osobiście bałabym się tego jeść beż zabezpieczenia bakteriologicznego. 1 Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22630-pol%C4%99dwiczka-dojrzewaj%C4%85ca-po-przekrojeniu-paski-wody/#findComment-995305 Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted February 24 Report Share #6 Posted February 24 wwr poczytaj o wyrobach dojrzewających, a dopiero rób. Zgadzam się w 100% z @halusia@ . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22630-pol%C4%99dwiczka-dojrzewaj%C4%85ca-po-przekrojeniu-paski-wody/#findComment-995311 Share on other sites More sharing options...
Lodziax Posted February 24 Report Share #7 Posted February 24 Paski wody mogą się pojawić, jeśli mięso nie zostało dobrze osuszone po soleniu i cukrowaniu. Ważne, żeby było dobrze wytarte po każdym etapie. Do tego miejsce dojrzewania musi być dobrze wentylowane, bo wilgoć może zrobić swoje. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22630-pol%C4%99dwiczka-dojrzewaj%C4%85ca-po-przekrojeniu-paski-wody/#findComment-995313 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 24 Report Share #8 Posted February 24 42 minuty temu, Lodziax napisał(a): Paski wody mogą się pojawić, jeśli mięso nie zostało dobrze osuszone po soleniu i cukrowaniu. Ważne, żeby było dobrze wytarte po każdym etapie. Nie udzielaj rad proszę, jeżeli nie masz wiedzy na temat procesu - w tym wypadku osuszania. Prawdopodobnie w środku rozpoczął sie już proces gnilny. Silne cukrowanie a potem zasolenie ma na celu osmotyczne wyciągnięcie wody z całej objętości. Dlaczego tak się nie stało? Nie będę dywagować bo proces produkcji wędlin "karniszowych" jest niestabilny i niebezpieczny. Proponuję wyrób zutylizować. Zapoznaj się z prawidłowym procesem dojrzewania wędlin opisanym w licznych artykułach na naszym forum. Prawidłowo wykonane dojrzewki mają trwałość kilkuletnią. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22630-pol%C4%99dwiczka-dojrzewaj%C4%85ca-po-przekrojeniu-paski-wody/#findComment-995326 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted February 24 Report Share #9 Posted February 24 25 minut temu, Lodziax napisał(a): Paski wody mogą się pojawić, jeśli mięso nie zostało dobrze osuszone po soleniu i cukrowaniu. Ważne, żeby było dobrze wytarte po każdym etapie. Do tego miejsce dojrzewania musi być dobrze wentylowane, bo wilgoć może zrobić swoje. Zapoznaj się z działem wędlin dojrzewajacych zanim zaczniesz merytoryke. @wwr15 zamieścisz fotki? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22630-pol%C4%99dwiczka-dojrzewaj%C4%85ca-po-przekrojeniu-paski-wody/#findComment-995328 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted February 24 Report Share #10 Posted February 24 2 godziny temu, wwr15 napisał(a): według przepisu Zwróć się proszę do autora przepisu , tak będzie najłatwiej. Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22630-pol%C4%99dwiczka-dojrzewaj%C4%85ca-po-przekrojeniu-paski-wody/#findComment-995336 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted February 24 Report Share #11 Posted February 24 2 godziny temu, wwr15 napisał(a): Obtocz dokładnie w cukrze i włóż do zamykanego pojemnika. Najłatwiej zrobić to w ten sposób: na dno pojemnika nasypać trochę cukru, polędwiczkę obtoczyć w cukrze, włożyć do pojemnika i jeszcze posypać niewielką ilością cukru. Dalej ludzie korzystają z przepisów powielonych z YT i dziwnych wędliniarskich portali .... prosta droga do zatrucia degustatorów takich wędlin. Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22630-pol%C4%99dwiczka-dojrzewaj%C4%85ca-po-przekrojeniu-paski-wody/#findComment-995337 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted February 24 Report Share #12 Posted February 24 Ja bym obstawiał, że to przez rajstopy. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22630-pol%C4%99dwiczka-dojrzewaj%C4%85ca-po-przekrojeniu-paski-wody/#findComment-995364 Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted February 24 Report Share #13 Posted February 24 7 minut temu, quadro555 napisał(a): Ja bym obstawiał, że to przez rajstopy. a ja ,że przez gó..niany przepis 😁 Quote Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22630-pol%C4%99dwiczka-dojrzewaj%C4%85ca-po-przekrojeniu-paski-wody/#findComment-995369 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted February 24 Report Share #14 Posted February 24 A ja obstawiam że coraz młodsi biorą się za robienie jedzenia i nie zadają sobie trudu tylko biorą to co podają im na różnych portalach bez zastanowienia się nad tematem bo niby dlaczego mieli by skoro ktoś zrobił i działa...głupie to co napisałem ale niestety odnoszę wrażenie że niestety prawdziwe...a później dopiero szukają co się odjebutało... (sam niewiele byłem lepszy) 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22630-pol%C4%99dwiczka-dojrzewaj%C4%85ca-po-przekrojeniu-paski-wody/#findComment-995373 Share on other sites More sharing options...
wawaldek11 Posted February 24 Report Share #15 Posted February 24 35 minut temu, quadro555 napisał(a): Ja bym obstawiał, że to przez rajstopy. Chyba lateksowe 🤣 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22630-pol%C4%99dwiczka-dojrzewaj%C4%85ca-po-przekrojeniu-paski-wody/#findComment-995375 Share on other sites More sharing options...
Bossky Posted February 25 Report Share #16 Posted February 25 Cała ta sytuacja jest najlepszym przykładem że to forum jest prawdziwym diamentem w całym tym śmietniku zwanym internetem. Ludzie w związku z coraz większą świadomością jakości żywności dostępnej w handlu częściej chcą zrobić coś sami. I tu przychodzi im z "pomocą" internet. Strach się bać...Wysłane z mojego Hammer_IRON_4 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22630-pol%C4%99dwiczka-dojrzewaj%C4%85ca-po-przekrojeniu-paski-wody/#findComment-995614 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.